به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع)، نشست تحلیل و بررسی کتاب «طعمه هتل هیلتون» با حضور یعقوب توکلی و رضا مختاری اصفهانی به عنوان منتقدان اثر و محمد کفاش، نویسنده کتاب، دوشنبه ۲۵ اردیبهشت در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.
رضا مختاری، منتقد، در این نشست نظر خود را درباره کتاب «طعمه هتل هیلتون» بیان کرد و گفت: معتقدم این کتاب تاریخنگاری با مفهومی که ما میشناسیم نیست؛ بلکه یک کتاب و گزارش سیاسی با اهداف سیاسی است. نوعی تاریخنگاری ناتمام است به این دلیل که نقصهایی از لحاظ اسناد دارد. در گزارش نوعی لاپوشانی و ملاحظاتی وجود دارد و نمیشود به آنچه ما میشناسیم شناخت؛ چرا که سند ممکن است با آن وقایع متفاوت باشد.
وی افزود: در این کتاب یک نگاه سیاه و سفید وجود دارد و مشخص است آقای کفاش میخواهد قضاوت کند و بر اساس این قانون افرادی متهم هستند که محکوم خواهند شد. پشت این اثر مقاصد سیاسی وجود دارد که نمیتواند به عنوان یک پژوهش آکادمیک و علمی شناخته شود. بخشی از این کتاب مربوط به مسئله جنگ و کمبود تسلیحاتی ایران است و کژراههای است که به سمت خطا میرود. بخشی از منابع نویسنده ژورنالیستی است و حتی مصاحبههایی که از آقای کنگرلو با خبرگزاریها و نشریات و مستندسازهای مختلف داشتند. بخشی از فعالیتهای پژوهشی نویسنده باید بر این اساس میشد که به سراغ آدمها میرفتند و به این مقدار بسنده نمیکردند. پشت فعالیت ژورنالیستی مقصد سیاسی بود.
مختاری افزود: هرچه افراد از قطار انقلاب پیاده میشوند، این ماجرا متفاوت میشود و به این نمیشود تاریخنگاری گفت؛ بلکه میتوان متهمسازی افراد جدید نام گذاشت. احساسم این است این کتاب یک پژوهش تاریخی نیست؛ بلکه یک گزارش سیاسی با مقاصد سیاسی است. وقایع و پدیدههایی که بر اساس حب و بغض وجود دارد، موجب میشود تاریخنگاری ما بر اساس پژوهش نباشد.
وی در پایان گفت: ادبیات نوشتاری و پژوهشی این کتاب نشان میدهد که با ادبیات خاصی به سراغ موضوع رفته است که صراحت و صداقت در آن وجود ندارد. ما به استناداتی نیاز داریم که از لحاظ پژوهشی محکمتر باشد. در بخشی از کتاب تخفیف و تحقیر نهفته است. در حالی که ادبیات و روح پژوهش باید فارغ از مقاصد سیاسی باشد. در این کار، توازن از این منظر که تحلیل و نقلقول وجود دارد دیده نمیشود.
در ادامه نشست، محمد کفاش، نویسنده اثر گفت: در این کتاب و امثال آن بحث امنیتی مطرح میشود و مشکل پژوهشگر این است که سند ندارد و مناقشات در این موضوع بالاست. سندهای دست اول وجود ندارد و سندهای دست دوم نیز سانسور دارد. ژورنالی هم به راحتی پیدا نمیشود. چراکه ملاحظات و مشکلاتی برای ارائه اسناد موجود است. وقتی اسناد تاریخی موجود نباشد، نباید توقع کتاب تاریخی معتبری داشته باشیم. کفاش بیان کرد: من به دنبال کشاندن تاریخ به امروز هستم. تاریخ عیناً تکرار نمیشود؛ اما سنخا تکرار میشود.
براساس این گزارش، این اثر پس از مقدمه، بیان پیشینه و معرفی اجمالی اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)، در 4 فصل همچون یک گاهشمار تحلیلی، وقایع را پیدرپی و متوالی تبیین و ماجرا را پی میگیرد.
در فصل اول سیاست مخفی و غیر علنی دولت ریگان، ایجاد آشوب در منطقۀ آمریکای مرکزی و غرب آسیا توسط آمریکا، مراودات و تعاملات آمریکا و اسرائیل و مداخلههای مشترک، آغاز نقشآفرینی منوچهر قربانیفر به عنوان شخصیتی «یهودی، سلطنتطلب، آمریکایی»، مواجهۀ امام خمینی در برابر پروپاگاندای رسانههای غرب و ... از سال 1360تا 1363 به گونهای پیوسته و مرتبط پی گرفته میشود.
فصل دوم کتاب سال 1364 و سیاست دوگانۀ آمریکا در تأمین سلاح در جنگ عراق علیه ایران رمزگشایی میکند و با رخداد گروگانگیری در لبنان بهتدریج ماجرای موسوم به ایران گیت را مینگارد. در این فصل بهتفصیل به مذاکرات رودرروی نمایندگان آمریکا و ایران در آلمان، ایران، آمریکا ، فرانسه و ... پرداخته و اشخاص ایرانی و آمریکایی دخیل در ماجرا معرفی میگردند، در انتها این فصل با سوال دو جامعۀ آمریکا و ایران از روابط مخفی این دو کشور به پایان میرسد.
در فصل سوم مواجهۀ جریانهای سیاسی در نظام جمهوری اسلامی در قبال ماجرای مک فارلین و سفر هیئت آمریکایی به تهران و همچنین تحلیل و گزارشهای بین المللی پی گرفته میشود. مواضع امام خمینی، رویکرد جریانهای سیاسی، اشخاص دخیل در ماجرای افشا، همۀ اینها میتواند نکات مهمی در چگونگی مدیریت ماجرای خریدوفروش سلاح و مذاکرات محرمانه و مخفی را به خواننده منتقل کند.
فصل چهارم این نوشتار بهمرور نتایج و تجربیاتی که باید از ماجرای مک فارلین آموخت میپردازد و در صدد انتقال تجربه و درسهای این رخداد به جامعه و بحرانهای امروز است و در نهایت این پژوهش با جمعبندی و گاهشمار تاریخی و اجمالی این ماجرا به پایان میرسد.
نویسنده جهت گردآوری و تحلیل جامع در این کتاب با توجه به وجوه امنیتی و کمبود منابع اطلاعاتی، بیش از 200 منبع فارسی و لاتین را مورد استفاده قرار داده است که مورد بهره و استفادۀ خوانندگان محترم قرار گیرد. انتهای کتاب نیر به فهرست اعلام اختصاص دارد تا کار را برای محققان تسهیل کند.
«طعمۀ هتل هیلتون» تألیف محمد کفاش، با همکاری پژوهشکدۀ تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع)، با شمارگان 1000 نسخه و در 501 صفحه، توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل، همزمان با سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شده است.