به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم علیه السلام: با هدف غنای محتوائی مقالات پژوهشی مجموعه گلشن ابرار، چهل و نهمین نشست مجمع اهل قلم با حضور استاد ناظر، حجت الاسلام محمد جعفر طبسی و با شرکت فعال پژوهشگران این مرکز برگزار گردید.
در این جلسه شرح حال سه تن از عالمان و فقهاء تاثیر گذار جهان تشیع یعنی: ابومحمد نجم الدین عبدالله بن جعفر دوریستی نوشته زینب مهاجری، سید حسن لواسانی نوشته مجید رجبی و شیخ حبیب آل ابراهیم العاملی نوشته مرتضی وطن پرست، مطرح و کلیات مقالات مورد استقبال حاضران در جلسه قرار گرفت و استاد ناظر نشست با دقت نظر نکات قابل توجهی را در راستای زیباتر شدن آثار مکتوب و اصلاح و تکمیل مقالات بیان نمودند.
استاد طبسی در این جلسه ضمن استماع دفاعیه نویسندگان مقالات با ارزشمند دانستن مقالات ارائه شده، پژوهشگران را به دقت بیشتر در استفاده از القاب برای شخصیتهای علمی در متن مقالات توصیه نموده و خواستار رعایت بیشتر آئین نامه نگارش مقالات از سوی پژوهشگران شد. ایشان در ادامه حاضران جلسه را به استفاده از منابع متقن و دست اول در جهت غنای بیشتر محتوای ترجمه علما، تشویق کرد.
در پایان این نشست حجت الاسلام عبدالصمد جودتی ضمن تشکر از حضور منظم و منسجم استاد ارزیاب و پژوهشگران شرکت کننده در جلسه خواستار دقت نظر بیش از پیش مولفین در اعمال نکات اصلاحی و تکمیلی استاد راهنمای جلسه شد و از حاضران خواست جهت تسریع در روند تهیه و چاپ و نشر مقالات در مجلدات گلشن ابرار، اصلاحات مورد نظر استاد راهنمای مجمع را در اسرع وقت اعمال و به دفتر گلشن ابرار تحویل دهند.
لازم به ذکر است در نشست های مجمع اهل قلم تا کنون 127 مقاله از مقالات مجلدات گلشن ابرار مورد ارزیابی و بحث و بررسی قرار گرفته است.
در پایان نگاهي كوتاه به زندگی عالمان مطرح شده در این نشست علمی صورت می گیرد:
1- سید حسن لواسانی
تولد: سید حسن بن محمد حسین لواسانی در ماه رمضان سال 1308 هـ ق در شهر نجف اشرف دیده به جهان گشود. وی در نوجوانی به مریضی سختی دچار شد تا این که از درمانش عاجز شدند و دیگر امیدی به بهبودی نبود. وی را در اتاقی در طبقه بالای منزل تنها گذاشتند تا مرگش را، که برایشان سخت بود نبینند. در این حین مادر برای سلامتی سید حسن دعا می کرد و متوسل به ائمه اطهار (علیهم السلام) می شد. سید حسن در حال احتضار دو تن از امامان یعنی امیرالمؤمنین و امام صادق (علیهما السلام) را در رؤیا دید که به عیادتش آمدده بودند و به وی فرمودند: پسر جان آیا آمادة جدایی از دنیا هستی؟ جواب داد: بله آماده ام چون می دانم که بر شما وارد می شوم، ولی شما می دانید که چقدر مادرم ناراحت شده و حال، اشک، ناله و غمش را می بینید. در این زمان امیرالمؤمنین (علیه السلام) در حالی که بالای سرش بود به امام صادق (علیه السلام) که روبرو نشسته بود فرمود: به او عطا کن! پس کاسه ای بلورین به سید حسن داد و فرمود: بنوش! کاسه را گرفت و خواست بنوشد که چیزی نیافت در کاسه جز یک قطره که در دهانش چکید. هنگامی که آن قطره از گلویش پایین رفت و به داخل بدن رسید احساس صحت و سلامتی نمود بعد از ان جان گرفت و ایستاد و به طرف طبقه پایین حرکت نمود. وقتی مادر فرزندی را که در حال مرگ بود اینگونه در مقابل خود مشاهده کرد مضطرب شد و فریاد زد که چه شده؟ سید حسن جواب داد که می گویم ولی الان خیلی گرسنه ام برایم غذا بیاور!
اساتید: آخوند خراسانی - سید محمد کاظم یزدی - شیخ الشریعه اصفهانی - شیخ ضياء الدین عراقی - شیخ علی گنابادی - شیخ علی قوچانی و...
تألیفات: نورالافهام فی علم الکلام - تاریخ النبی احمد (صلی الله علیه و آله و سلم) - سفينة الحسین الناجية - کشکول لطیف - رسالة فضیحة الکذابین و ...
وفات: سید لواسانی بعد از تلاش فراوانی که در احیاء دین و مذهب حق که همان مذهب اهل البیت (علیهم السلام) است و پس از تحمل سختیها و مصائب فراوان دعوت حق را لبیک گفته و دار فانی را وداع کرد. او در 92 سالگی به بیماری دچار شد و بعد از مدتی در تاریخ 25 جمادی الاخره سال 1400 ق از دنیا رفت. وی را به خواست خودش در مشهد مقدس و در دارالزهد حرم رضوی دفن نمودند.
2- ا بومحمد نجم الدین عبدالله بن جعفر دوریستی
تولد: درباره سال تولد شیخ عبدالله دوریستی اطلاع دقیقی در دست نیست.ولی اگر فرض کنیم وی در زمان پختگی علمی و میانسالی برای نشر احادیث به بغداد رفته باشد بایستی تولد او را حوالی سال 520 قمری بدانیم.
اساتید: درباره اساتید و مشایخ روایی شیخ عبدالله دوریستی اطلاع درستی در دست نیست.فقط منتجب الدین رازی در کتاب فهرست خود می نویسد که شیخ عبدالله از مشایخ و بزرگان دوریست که از اقوام وی نیز بوده اند اخذ حدیث نموده و روایت می کند.قاعدتا شیخ عبدالله بایستی در دوریست و ری تحصیلات خود را تکمیل نموده باشد و شاید به نجف نیز رفته باشد.در عین حال از اساتید و مشایخ وی افراد زیر را نام می بریم: شیخ محمد دوریستی - شیخ جعفر دوریستی - امیر شمیله.
شاگردان: شیخ محمد مشهدی - سید حسن معیّه حلی - ابن ادریس حلی و ...
وفات و مدفن: صاحب كتاب « معجم البلدان » گفته است : عبداللّه بن جعفر دوربستى از فقهاء شيعه اماميه است و در سال پانصد و شصت و شش به بغداد آمد و مدتى در آنجا اقامت نمود ، و از احاديث ائمه طاهرين كه از جدّ خود محمد بن موسى فرا گرفته بود در آنجا روايت نمود .بعد از آن به وطن اصلى مراجعت كرد . بعد از سال ششصد به اندك زمانى وفات كرد .» با این حساب وفات شیخ عبدالله یا در سال 600 قمری یا چند ماه و نهایتا دو سه سال پس از سال ششصد بوده است.
3- شیخ حبیب آل ابراهیم العاملی
تولد: حبیب بن حاج محمد بن حسن بن ابراهیم بن حسن یاسین در سال 1304ه . ق در روستای "حنویه "که از توابع "جبل عامل " که این روزها جزء شهر "صور " شد است در خانواده ای مومن ومتدین دیده به جهان گشود .
تحصیلات: پدر ایشان اهتمام بیشتری نسبت به تربیت دینی فرزندانش داشتند و در این راستا ، بنا به گفته خود مرحوم شیخ حبیب ، از همان اوائل کودکی پدرشان برایش استاد و مربی انتخاب کرده و ایشان را نزد شیخ محمد حسن مروه گذاشتند تا ازمعارف دینی وی بهره مند گردد .در تاریخ دوازدهم ربیع الاول 1328ه. ق ، شیخ حبیب وسائلش را جو و جور کرد و برای سفر به نجف اشرف جهت یادگیری علوم آل محمد ( علیهم السلام ) آماده شد . شیخ ، در این سفر محضر علماء زیادی را درک کرده و دروس سطح را نزد شیخ عبدالکریم شراره ، سید شریف شریف الدین، شیخ محمود مغنیه و شیخ باقر جواهری تلمذ کرده و بنا به نوشتجات خودش، بیشترین استفاده فقهی و اصولی را از مرحوم شیخ عبدالکریم شراره عاملی برده است . سپس در دروس خارج مرحوم شیخ الشریعه اصفهانی شرکت کرده و از ایشان اجازه اجتهاد کسب می نماید .
اساتید : احمد بن علي كاشف الغطاء ( متوفای 1340 ه . ق .) - فتح الله غروي معروف بشيخ الشريعة الأصفهاني ( متوفای 1339 ه . ق ) - سيد أبو الحسن اصفهاني ( متوفای 1365 ه . ق) - محمد رضا بن عبد الحسين آل ياسين الكاظمي ( متوفای 1370 ه . ق) و ...
شاگردان : در اسامی شاگردان شیخ ، فقط به مطلبی از کتاب " فهرس التراث " اشاره می گردد: شاگرد شیخ ، فردی که اسمش بحرالعلوم (ت/ 1399 ه ) است در ردیف اساتیدش ، این گونه ذکر کرده است : من از استادم ، علامه با ورع ، با تقوا و مجاهد " شیخ حبیب آل ابراهیم عاملی " ... در تاریخ 1354 ه . ق که به زیارت ایشان در شهر بعلبک رفته بودم ، اجازه ای طلب کردم ... و ایشان در روستای " یدنایل " که یکی از روستاهای شهر بعلبک می باشد ، اجازه نامه بنده را نوشتند.
تالیفات: البیّنة التامَّة فی الوقائع بعد العامّة - حدیث النعم - منهج الحقّ - رسالة فی المیاه و ...
رحلت : شیخ حبیب بعد از عمری تلاش و مجاهدت در عرصه تبلیغ و تدریس ، در صبح دهم ربیع الاول سال 1384ه . ق بر اثر عارضه قلبی در بعلبک دارفانی را وداع گفته و به دیار باقی شتافت.