به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع): شصت و هشتمین جلسه گروه
تاریخ و اعلام دانشنامه پیامبر اعظم(ص) با هدف غنای محتوای علمی مقالات با حضور اعضای شورای علمی گروه: آقایان مصطفی صادقی ـ منصور داداش نژاد ـ علی آقانوری ـ رسول قلیچ ـ قاسم خانجانی در دفتر دانشنامه برگزار شد.
در این جلسه به بررسی محتوایی مقاله «ابی بن کعب» تألیف محسن ابراهیم در دستور کار قرار گرفت.
این مقاله در مورد ابوالمنذر اُبَیّ بن كعب بن قيس بن عبيد از تیره بنی جُدیله از بنی نجار از قبیله خزرج است وی در عقبه دوم حاضر بود و با رسول خدا بیعت کرد. و پس از ورود پیامبر به مدینه، وحی را می نگاشت همان گونه که نویسنده نامه های پیامبر به افراد بود و در نبردهای بدر، احد، خندق حاضر بود.
در ادامه به بررسی محتوایی مقاله «ابواء» تألیف منصور داداش نژاد در دستور کار قرار گرفت.
این مقاله در مورد ابواء، که در لغت به معنای جاي گرد آمدن سيلابها يا گرد آمدن گروه هاي مختلف مردم است. موقعیت جغرافیایی ابواء در میانه راه مکه به مدینه و حدود 250 کیلومتری هر یک از این دو شهر قرار داشته است. این مکان زیر مجموعه منطقه بزرگتری به نام فُرع بوده و تا سال 1354هجری به عنوان یکی از منزلگاه های راه اصلی میان مکه و مدینه بوده که مسیر کاروان های حج از آن عبور می کرده است ابواء به سبب خرابی های پدید آمده در آن، اینک خُریبه نام دارد.
در نهایت بررسی محتوایی مقاله «اعراب» تألیف منصور داداش نژاد در دستور کار قرار گرفت.
در مفرد یا جمع بودن واژه «اَعراب» اختلاف است. برخی آن را جمع واژه «عَرب» یا واژه «اَعرابی» دانسته. واژه اعراب برای یاد از عرب های بادیه نشین که به دور از تمدن و فرهنگند به کار می رود واژه «اعراب» هر چند طیف وسیعی از عرب ها را که به دور از شهرها می زیستند شامل می شود، اما بیش از آن که به دسته خاصی اطلاق شود، نمایانگر فرهنگ و اخلاقی است که در آن انحطاط و پستی مشاهده می شود.
اعضاء شورای علمی با طرح نقطه نظرات علمی و بررسی نقاط قوت و ضعف ساختاری و محتوایی طرح مقالات، پیشنهادات اصلاحی خویش را ارائه کردند.
در نهایت مقرر شد که با ارجاع مقاله ابی بن کعب به آقای صادقی و مقالات ابواء و اعراب به مولف، اصلاحات موردنیاز صورت پذیرد.