X
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، بهعنوان یکی از مراکز مهم علمی در حوزه مطالعات اسلامی، امسال نیز حضوری فعال و هدفمند در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران دارد.
یادداشتی به مناسبت میلاد هشتمین امام شیعیان منتشر شده توسط روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) با حضور فعال در دومین رویداد و نمایشگاه ملی اصحاب اندیشه، به معرفی تازهترین تولیدات علمی، آثار پژوهشی، نشریات تخصصی و دستاوردهای خود پرداخت.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) از تجدید چاپ و عرضه مجموعه حدیثی فاخر «جوامع الکلام فی دعائم الاسلام عن طریق اهلالبیت علیهمالسلام» در ۱۸ جلد به زبان عربی خبر داد.
همزمان با تداوم بحران فلسطین و قرار داشتن آن در کانون توجه جهانی، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در نشستی علمی به یکی از ابعاد کمتر شناختهشده اما پر اهمیت تاریخ حمایت از ملت مظلوم فلسطین پرداخت. این نشست که روز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با عنوان «بررسی نمونههایی از نامهنگاری علمای امامیه به واتیکان در دفاع از مردم مظلوم فلسطین» برگزار شد، به واکاوی تلاشهای دیپلماتیک، دینی و فرهنگی علمای شیعه از طریق مکاتبه با عالیترین مقام کلیسای کاتولیک پرداخت.
«موسوعه آیات الاحکام»، حاصل سالها تلاش و پژوهش در حوزه فقه قرآنی، تنها به ارائه نظرات فقهی محدود نمیشود؛ بلکه با تشریح فرایند تدوین، چالشهای پیشرو و توصیههایی کاربردی برای محققان، به منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به این حوزه تبدیل شده است.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «قبیله غریب؛ تجربهنگاری فعالیتهای فرهنگی حجتالاسلام صادقیفر در شهر نِکا»، به قلم علیرضا نیکبین، روز سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بهصورت مجازی برگزار شد.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
عیسی مولوی وردنجانی
آنچه در اول انقلاب حضرت امام بیان داشت آب و برق مجانی بود چرا عمل نشد؟ از جمله شبهاتی که در ایام مربوط به انقلاب اسلامی همچون سالگرد پیروزی انقلاب و یا مراسم ارتحال حضرت امام (ره) در رسانههای غربی و شبکههای مجازی منتشر میشود شایعه وعده آب و برق مجانی از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی در بهشت زهرا (س) است سپس بیان میدارند با چنین وعدههایی مردم را فریب دادند!
1) حضرت امام در بهشت زهرا (س) به هیچ عنوان صحبتی در خصوص مجانی شدن آب و برق نداشتند با مراجعه به متن کامل سخنرانی امام خمینی (ره) در صحیفه امام و همچنین روزنامههای فردای آن روز و فایل کامل ضبط شده صحبتهای ایشان در بهشت زهرا (س) چنین وعدهای کشف نمیشود. اگر چنین وعدهای مطرح میشد قطعا روزنامهها خبر آن را حداقل برای همین دلیلی که مطرح میسازند یعنی فریب مردم! منتشر میکردند.
2) اصل داستان این است که اولین بار عباس امیر انتظام سخنگوی دولت موقت بازرگان از لایحهای به منظور رایگان شدن آب و برق برای قشر کم درآمد خبر داد این خبر در روزنامه کیهان هشتم اسفند ماه 1357 منتشر شد. 3) پس از بیان سخنگوی دولت، امام خمینی در 10 اسفند 1357 دو روز بعد از خبر سخنگوی دولت در مدرسه فیضیه قم در این باره صحبت کردند که فایل تقطیع شده آن در رسانهها منتشر شده است. در این سخنرانی امام درصدد است اهداف انقلاب را منحصر به امور مادی نکند و اهداف معنوی را نیز مورد تجه قرار دهد بدین خاطر ایشان بیان میکنند: «ما علاوه بر اینکه زندگی مادی شما را میخواهیم مرفه بشود، زندگی معنوی شما را هم میخواهیم مرفه باشد. شما به معنویات احتیاج دارید. معنویات ما را بردند اینها، دلخوش نباشید که مسکن فقط میسازیم، آب و برق را مجانی میکنیم برای طبقه مستمند، اتوبوس را مجانی میکنیم برای طبقه مستمند، دلخوش به این مقدار نباشید. معنویات شما را روحیات شما را عظمت میدهیم؛ شما را به مقام انسانیت میرسانیم.» اما چون تقطیع صورت گرفته سبب شده مطرح شود که امام بیان داشته آب و برق را مجانی میکنیم برای مستمندان.
4) ضد انقلاب بیان میدارند آب و برق را امام برای فریب مردم مطرح کرده است در حالی که اساسا شکلگیری این شبهه بعد از پیروزی انقلاب رقم خورده و دخالتی در پیروزی انقلاب اسلامی نداشته است.
5) در دوران کنونی نظام جمهوری اسلامی با طرح الگوی مصرف مطلوب برای کسانی که این استاندارد را رعایت کنند هزینه را رایگان لحاظ نموده است. رجوع به سازمان آب و شرکت توزیع برق حکایت از تعداد بسیاری از خانوداهها میدهد که با رعایت الگوی مصرف هزینهای در قبال آب و برق نمیپردازند. بنابراین در صورت صحت کلام شبههافکنان، باز این وعده تحقق یافته است. همچنین معقولانه نیست که مطرح شود باید بیضابطه و بدون رعایت استاندارد برای همه رایگان گردد چراکه در این صورت هیچ کشوری نمیتواند مقدار بیضابطه یک کشور را تامین نماید. با این وجود مقایسه هزینه آب، برق و گاز نسبت به کشورهای غربی گویای پرداخت هزینهای تقریبا رایگان میباشد.
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.