گروه مطالعات اجتماعی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم(علیهالسلام) در نظر دارد طی برنامه پژوهشی «روایت یاری»، ابعاد و سازوکارهای یاریگری عمومی در برابر بیماری کرونا را موضوع یک مطالعه و بازاندیشی جمعی قرار بدهد. جامعه ما با وجود ناکارآمدیهای مدیریتی و محدودیتهای تحریمی این امکان را یافت که در برابر این بحران با موفقیتی نسبی ایستادگی کند. بخش عمدهای از این امکان به یاریگریهای عمومی و نظم مدنیای باز میگشت که دستمایه شکلدهی کنشها، نهادها و فرایندهای حمایتی متنوعی در این دوره شد. این برنامه میکوشد با تأمل بر ظرفیتهای مدنی در محورهای اعلام شده، زمینه را برای تبدیل اقدامهای حمایتی دوران کرونا به سیاستهای اجتماعی در دوره پساکرونا هموار سازد.
جامعه ما در حوزههای مختلفی همچون معیشت، سلامت، کار و آموزش توانست مبتنی بر ظرفیتهای تعاون مدنی سازوکارهایی حمایتی ایجاد کند. بازشناسی این ظرفیتها، تلاش برای به رسمیت شناخته شدن آنها و بازتولید این سازوکارها در برابر دیگر بحرانها چشمانداز مطالعهای را شکل میدهد که از روایت یاری آغاز و به ابداع سیاستهای اجتماعی متناسب با این نظم مدنی ختم میگردد.
«روایت یاری؛ بازخوانی یاریگریهای عمومی در برابر بیماری همهگیر کرونا» میکوشد از منظر محورهای زیر به بازاندیشی در زمینه یاریگریهای عمومی دوران کرونا بپردازد:
1. مفهومشناسی یاریگری
2. طبقه بندی و گونهشناسی انواع یاریگری
3. تأثیر مفاهیم دینی در فرهنگ یاریگری در ایران
4. سازوکارهای تأمین مالی نهادهای یاریگر
5. مناسبات یاریگری اجتماعی و بازار کسب و کار
6. یاریگری اجتماعی در نظام سلامت
7. نهادهای رسمی و یاریگری
8. الگوهای سیاستگذاری و مدیریتی برگرفته از اقدامات یاریگرایانه
9. مدیریت تشکلها و سازوکارهای یاریگرایانه
10. مناسبات رسانه و یاریگری اجتماعی
11. یاریگری اجتماعی در سطح روابط بین الملل
12. یاریگری در جوامع دیگر
13. قرنطینه، یاریگری و مسئولیت شهروندی
14. یاریگری اجتماعی، مواسات و مساوات اجتماعی
15. تعاون و توسعه: یاریگری اجتماعی و الگوی پیشرفت
16. الگوهای بومی یاریگری اجتماعی
تا کنون جمعی از اندیشوران علوم اجتماعی و اسلامی به دعوت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم(علیهالسلام) برای همکاری در این برنامه مطالعاتی و نگارش تأملاتشان پاسخ مثبت دادهاند. دیگر پژوهشگرانی که در زمینههای مرتبط ایدهای داشته و مایل به همکاری با این برنامه پژوهشی هستند میتوانند تا تاریخ 25 خردادماه جاری، با ارسال چکیده و رزومه پژوهشی خود به آیدی اعلام شده در پوستر، نسبت به این همکاری اعلام آمادگی کنند.