روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع) - نشست هفتم بانوان محقق این گروه با حضور اساتید ناظر، حجج اسلام آقایان: ناصرالدین انصاری استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم و عبدالصمد جودتی مدیر گروه گلشن ابرار و با شرکت پژوهشگران این مرکز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع): با هدف تقویت کمی و کیفی مقالات گلشن ابرار، نشست هفتم بانوان محقق این گروه با حضور اساتید ناظر، حجج اسلام آقایان: ناصرالدین انصاری استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم و عبدالصمد جودتی مدیر گروه گلشن ابرار و با شرکت پژوهشگران این مرکز برگزار شد.
در این نشست علمی، شرح حال چهار تن از بانوان موثر جهان تشیع ارائه و دفاع گردید و مقالات از سوی استاد داور جلسه مورد نقد و بررسی دقیق قرار گرفت و ایشان نکات مهمی را در کم و کیف نگارش ترجمه شخصیت های منتخب شورای علمی گلشن ابرار مطرح و حاضران را با اسلوب تراجم نگاری آشنا نمود.
حجت الاسلام والمسلمین انصاری با تاکید بر دقت نظر مولفان بر پرهیز از اطناب در تیتربندی مقالات، نکات قابل توجهی را در راستای زیباتر شدن آثار مکتوب و اصلاح و تکمیل مقالات بیان کردند.
مدیر گروه گلشن ابرار نیز در ادامه این نشست با تاکید بر شخصیت محوری در تالیف مقالات، از نویسندگان حاضر خواست تا با رعایت دقیق آئین نامه نگارش مقالات و پرهیز از پرداختن به مسائل غیر ضرور که ارتباط چندانی با شخصیت مورد نظر مقاله ندارد، مخاطب را با شخصیت مقاله مانوس نمایند تا جنبه الگوپذیری بیشتر مخاطب از مترجم فراهم گردد.
حجت الاسلام والمسلمین جودتی از حاضران خواست تا ضمن دقت در نکات تکمیلی ارزیاب محترم بر تسریع در اعمال نظرات استاد جلسه تاکید کرد.
این مدیر پژوهشی با یادآوری اهمیت تهیه شناسه مقالات، از محققین گروه گلشن خواست تا قبل از اقدام به تالیف ترجمه شخصیت دریافتی، شناسه آن را تهیه و پس از تایید آن در شورای علمی گلشن شروع به تالیف مقاله نمایند.
در پایان نگاهی کوتاه به دو مقاله از مقالات ارائه شده در این نشست صورت می پذیرد:
1- بانو فهیمه محبی
نوشته فاطمه جعفرزاده
تولد و نوجوانی
بانو محبی در 10 دی سال 1309 به دنیا آمد. او بعد از طی تحصیلات ابتدایی، وقتی که می خواست ادامه تحصیل دهد، در همان زمان رضاخان قانون کشف حجاب را به منظور متمدن شدن زنان ایرانی، با از بین بردن حجاب اسلامی، در کشور اجرا کرد. به همین دلیل، پدر و مادر فهیمه که دارای تعصّبات مذهبی بودند، دیگر نگذاشتند که او به مدرسه برود و علم و سواد را بدون دین برای دخترشان نمی خواستند.
ازدواج و فرزندان
وی با پسرعموی خویش شهید رضا محبّی ازدواج و حاصل ازدواج آنها دو فرزند پسر و یک دختر بود.
پسر كوچش سعید، در زمان شهادت پدرش 6 سال بیشتر نداشت، وقتی نحوه شهادت بابایش را از زبان دیگران می شنید، دیگر نمی توانست در ایران بماند و می گفت: من در جایی كه پدرم را كشته اند، حتی لحظه ای هم نمی مانم.
پس از شهادت فرزند
خانم محبی بعد از شهادت فرزندش به یاری رزمندگان شتافت و در حد توان در پشت جبهه، به کمک سلحشوران پرداخت. او منزل 2000 متری خود را در لندن به فروش رساند و ابتدا پول آن را به جبهه ها اهدا كرد
همچنین ایشان در سال های اول دفاع مقدس کاروان کمک ها و هدایای مردمی را شخصا به نواحی عملیاتی و جبهه های جنگ می برد. در سنگرها در کنار حماسه آفرینان نستوه می نشست و عواطف و سپاس میلیون ها ایرانی را به آن اسوه های ایثار تقدیم می کرد.
فعالیتهای عام المنفعه
بانوی خودساخته و پرتلاش، با وجود گام گذاشتن به60 سالگی و برخی مشکلاتی که با آن مواجه بود، به هیچ عنوان مایل نبود در گوشه ی عزلت بنشیند. به همین دلیل در اولین قدم با فروش یک طبقه از منزل مسکونی خود بنیاد خیریه ای به نام «شط» تأسیس کرد و تصمیم گرفت در قالب این مؤسسه ی نوپا به یاد شهید عزیزش سعید، به دانشجویانی که از نظر مالی وضع مناسبی نداشتند کمک کند تا به دور از دغدغه های اقتصادی و در آرامش کامل به تحصیلات خود ادامه دهند.
مدیریت دائره المعارف تشیع
این مجموعه شامل مقالاتی است که طبق موضوع به نگارش در می آیند و در آنها علوم قرآنی، فقه، حدیث، کلام، کتاب شناسی، تاریخ و شرح حال، ادبیات، حکمت، جغرافیا، علوم خالص، نجوم، سلسله ها و خاندان ها براساس دیدگاه، ارزش های شیعه و قلمرو این مذهب، مورد توجه قرار گرفته اند. در تالیف مقالات، کوشش براین بوده که بین مذاهب اسلامی اختلافی پدید نیاید و احترام اهل سنت حفظ گردد
او با فروش خانه ی مسکونی خود هزینه ی جلد سوم دائرة المعارف را تقبل کرد و حدود دو سال طول کشید تا این جلد به زیور طبع آراسته گردید.
به علّت هزینه های بالا دیگر کسی نبود مدیریت چنین مجموعه ای را برعهده گیرد، بانو محبّی به عنوان مدیریت اجرایی و چاپ دائرة المعارف قرار گرفته بود. تمام خرج و مخارج چاپ، حق التألیف نویسندگان و... را خود پرداخت می کرد. و در سنینی که باید به استراحت بپردازد، تازه کاری سنگین و دشوار را آغاز کرد.
او برای ماندگاری دائرةالمعارف تشیع از تمام امکانات و سرمایه ای که داشت استفاده کرد، به نحوی که خانه ای برای اقامت نداشت و به خانه ی دخترش رفت.
مرحومه بانو فهیمه محبّیدر بقا و ماندگاری مجموعه دائرةالمعارف تشیع بسیار مرارتها و سختیها کشید.
ایشان با اینکه دارای سن بالایی بودند، حتی اواخر عمرشان که مریض بودند، ازصبح ساعت 8 الی 4 بعد از ظهر در دفتر دائرةالمعارف، حداقل زمانی بود که مشغول به کار بودند
وفات
سرانجام بعد از گذشت 79 سال زندگی شیعه گونه اش، در 4 بهمن 1388 دار فانی را وداع گفت و لبیک گویان به خدای خود پیوست و به دیدار مقتدا و مو لای خود امیرالمونین علی(علیه السلام) شتافت.
2- بانو ربابه الهی
نوشتهصدیقه حاج علیان
اشاره
او معلم قرآن و اخلاق، عالم و نویسنده ای فاضل، فرزند ایت الله آقا میرزا محمد رضا الهی بود. بانو الهی، علاقه زیادی به علوم دینی ومذهبی و تحقیق وپژوهش داشت. ایشان دارای آثار و تالیفات متعددی از جمله: الجنه و الرضوان، توحید، چهل حدیث، کشکول الهی و الدر و الیاقوت است و همچنین دو بار قرآن کریم را با دست خط خود به رشته تحریر درآورده است.
تولد
وی در سال 1294 هجری شمسی در شهر اصفهان، در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود.
تحصیلات و اساتید
او در محضر پدرش، آیت الله آقا میرزا محمد رضا الهی تحصیلات مقدماتی را گذراند. تحصیلات عالیه خود را در محضر دو تن از عالمان زمان خویش فرا گرفت که در ذیل اشاره می گردد،:
1- بانو مجتهده امین
حاجیه نصرت خانم امین معروف به بانوی ایرانی فرزند سید محمد علی بن حسن مشهور به امین التجار اصفهانی، عالمه فاضله، از مفاخر علمی عصر حاضر بود. که خانم الهی در محضر او زانوی تلمذ زد و بهره های فراوان برد.
2- آیت الله اردکانی
آن فقیه اصولی و مجتهد محقق متولد 1326و متوفای جمادی الاول 1417 (ه.ق) فرزند مرحوم آقا میرزا محمد اردکانی(سال وفات ومعرفی مختصر در پاورقی) و سبط آقا شیخ محمد رضا مجتهد اردکانی(سال وفات ومعرفی مختصر در پاورقی) است.
مرحوم آیت الله اردکانی تالیفات بسیاری داشتند ازجمله: غنیه الطالب، کتاب القضاء، رساله ای در اجتهاد و تقلید، کتاب الدیات، الصوم، الاعتکاف وبسیاری دیگر.
آثار وتالیفات
1- اللوء لوء و المرجان؛ کتابی است از بانو الهی که در سال 1353(ه.ش)شامل 296 صفحه در چاپخانه جواهری به چاپ رسیده است.
2- کشکول الهی؛ این کتاب در 22 ذی القعده 1329 (ه.ق) به تالیف و نگارش در آمده است این کتاب نیز مجموعه ای از نظم و نثر که در آن از وصایای رسول اکرم(ص) به حضرت علی(ع) و اباذر و داستانهایی در حالات و چهارده معصوم و اشعار و احادیثی در مدح و منقبت و مراثی بعضی از معصومین (ع) و ذکر بعضی از توسلات بدان پرداخته شده است.
3- و...