به گزارش مديريت ارتباطات و روابط عمومي پژوهشکده تبليغ و مطالعات اسلامي، واحد فقه و احکام اين پژوهشکده چند استفتاء در مورد، احکام مسائل مالي فيمابين مدارس غيرانتفاعي و اولياء دانش آموزان، از حضرت آيت الله العظمي سيستاني حفظه الله ، حضرت آيت الله العظمي مکارم شيرازي حفظه الله و حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني حفظه الله نموده است که عينا در ادامه خبر درج مي گردد.
بسم الله الرحمن الرحيم
در پي مسأله شيوع ويروس کرونا و تعطيلي طولاني مدت پيش آمده براي مدارس،ابهاماتي در مورد وجه شرعي مسائل مالي فيمابين مديران مدارس غيرانتفاعي،معلمان و کارکنان، و اولياء دانش آموزان پيش آمده است. در همين راستا استفتائي از برخي مراجع معظم تقليد در اين باره صورت گرفت. شرح استفتاء و پاسخ مراجع معظم در زير آمده است.
متن استفتاء
1- آيا در ايّام کرونا که آموزش غير حضوري است، قرارداد بين مدرسه و اولياي دانشآموزان فسخ ميگردد يا همچنان باقي است؟
2- در صورت فسخ شدن قرارداد در ايام کرونا وعدم وجود قرارداد جديد، آيا مدرسه و معلمين مستحق دريافت اجرت المثل خدماتشان هستند؟
3- آيا مسئولين مدرسه ملزم هستند بخشي از شهريه دانشآموزان را در ايام آموزش غير حضوري (با توجه به اينکه برخي هزينههاي مدرسه را از قبيل اجاره مکان آموزش در هر صورت متحمل شدهاند وبراي برخي ديگر مانند تغذيه و سرويس هزينه نکردهاند) به اوليا برگردانند؟
4- با توجه به اينکه قرارداد بين مدرسه و معلمين انصراف به آموزش حضوري دارد و حقوق آنها متناسب با آموزش حضوري پرداخت ميشود، حقوق ايام آموزش غير حضوري چگونه بايد محاسبه شود؟ (ممکن است در مواردي آموزش غير حضوري نسبت به آموزش حضوري سختي بيشتري داشته باشد.)
5- با توجه به اينکه اجاره چند ماهه مکان آموزشي برخي مدارس در ايام کرونا از سوي صاحب ملک (دولتي يا شخصي) بخشيده شده است، آيا لازم است مسئول مدرسه بخشي از شهريه دانشآموزان را که بابت اجاره بهاي مکان آموزشي بوده به اوليا برگرداند؟
6- با توجه به اينکه برخي از معلمين و کادر مدرسه که با مدرسه قرارداد يکساله بستهاند، در ايّام کرونا هيچ فعاليت آموزشي و خدماتي نداشتند، آيا مستحق حقوق ماهانه خود هستند؟
7- آيا دولت شرعاً ميتواند مسئولين مدرسه را ملزم به پرداخت کامل حقوق معلمين نمايد در حالي که آموزش آنها غير حضوري بوده و برخي از آنان نيزدر اين ايام فعاليت آموزشي نداشتهاند؟
8- آيا دولت شرعاً ميتواند مسئولين مدرسه را ملزم به بازگرداندن بخشي از شهريه دانشآموزان به آنها نمايد يا اينکه اوليا را ملزم به پرداخت شهريه کامل نمايد؟
پاسخ آيت الله العظمي سيستاني
بسمه تعالي شأنه
پاسخ پرسش1و3- وقتي که عذر عام پيش آيد، عقد قرارداد باطل ميشود. پس نسبت به ماههاي قبل از کرونا مستحق اجرةالمثل هستند و نسبت به بقيه معامله، استحقاق اجرتي ندارند؛ مگر اينکه قرارداد جديدي منعقد شود.
پاسخ پرسش2- کارمندان و مدرسه مستحق اجرةالمثل نيستند مگر نسبت به ماههاي سابق بر کرونا
پاسخ پرسش4- بايد قرارداد جديد بسته شود و طبق آن عمل شود.
پاسخ پرسش5- لازم نيست ولکن تا ماداميکه بخاطر کرونا معلمين تدريس ندارند، مستحق اجرت نيستند.
پاسخ پرسش6- با توجه به عذرعام، عقد اجاره، باطل است و مستحق اجرت نيستند.
پاسخ پرسش7- حق ندارد مگر براي آموزش غيرحضوري، قرارداد جديد منعقد شود.
پاسخ پرسش8- با توجه به عذر عام، قرارداد باطل است و فقط نسبت به غير ايام کرونا مستحق اجرت المثل هستند.
دانلود فایل استفتاء
پاسخ آيت الله العظمي مکارم شيرازي
بسمه تعالي
با سلام
آنها که آماده خدمت بودهاند و از وجود آنها استفاده نشده، بايد حقوقشان داده شود و اگر شاگردان نتوانند استفاده کنند، پرداخت شهريه از سوي اولياء لازم نيست و خسارتها را لازم است دولت جبران کند.
هميشه موفق باشيد
دانلود فایل استفتاء
پاسخ آيت الله العظمي صافي گلپايگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
عليکم السلام و رحمةالله
بطورکلي اگر آموزش و پرورش اجازه باز شدن مدرسه را به مدير نميدهد اولياء موظف به پرداخت شهريه بالنسبه به مدت تعطيل نيستند و اما اگر اولياء فرزندان خود را به جهت ترس از بيماري نميفرستند بايد هزينه را پرداخت کنند و در هر صورت بخشودگي اجاره بها به اولياء برنميگردد اما هزينه اردوي انجام نشده را بايد مسترد دارند و چنانچه اولياء از آموزش غيرحضوري استفاده کردهاند اجرت المثل آن را ضامنند. کارمندان و معلميني که قرارداد يکساله يا نه ماهه با مدرسه داشتهاند و حاضر به حضور در محل کار بودهاند ولي مدرسه از آنها کمک نخواسته، طلبکار حقوق ميباشند و احتياط آن است که اولياء دانش آموزان و مديران مدرسه در اين امور مصالحه نمايند والله العالم.
موفق باشيد.
دانلود فایل استفتاء