به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع)، چهارچوب مدنظر در تحلیل گونهشناسی معترضین بازداشتشده در حوادث اخیر دارای سه پیشفرض اصلی پذیرش تشابه میان برخی پدیدهها، پذیرشِ تمایز میان آنها و پذیرشِ ثبات در آنها است.
گونهشناسی امکان تبیین و توصیف را پدید میآورد، کمک میکند پیچیدگی دادهها کم شود و مؤلفه دادهها کاهش پیدا کرده و صورت ساده پیدا کند و همچنین چون به دنبال این خواهیم بود که نگاه فرصت محور و تهدیدمحور به اتفاقات داشته باشیم در روند سیاستگذاری سیاستها باید متکی بر تیپهای مختلف با انگیزههای مختلف باشد.
گونههایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتهاند گونههای نماینده است که حالت معدل و میانگینی از آنگونه را دارند و وجه قطبی گونه محسوب نمیشوند، اما یکی از ضعفها این است که تحلیلها یک واحدی است و کل فضای اعتراضی را از یک منظر بررسی میکند و گونهشناسی این کمک را میکند که خود را در مقام سیاستگذاری با شعور مختلف مواجه بدانیم.
درباره روش گردآوری دادهها لازم است توضیح دهیم که با توجه به وضعیت خاص افرادی که مورد بررسی قرار گرفتهاند، روش سنتی مصاحبه کارایی ندارد، از اینرو تکنیک براساس تحلیل تماتیک صورت گرفته که هدف از آن شناسایی تمها، یعنی الگوها در دادههای مهم یا جالب توجه پژوهشگر است. در این تحقیق برای انجام تحلیل تماتیک، از فرآیند شش مرحلهای برونل و کلارک استفاده شده است.
برای استخراج محورهای نهایی مصاحبه، ابتدا با 8 نفر از معترضین به صورت مصاحبه ساختنیافته گفتوگوهایی صورت گرفته و ابعاد و شاخصهای گردآوری دادهها در این پژوهش بر اساس محورهای پیش از حوادث فوت مهسا امینی و محورهای حین حوادث فوت مهسا امینی دستهبندی شده است.
در انتخاب معترضین نیز با توجه به امکان استناد تام دادهها تمامی نمونهها به معترضین خیابانی و بازداشت شده اختصاص داده شده و مصادیق با عنوان اغتشاشگر حرفهای، تشکیلاتی، سازمانی، گروهکی و اجارهای در دامنه بررسی قرار داده نشده است.
نمونهگیری به جهت فراهم آوردن زمینه مقایسهپذیری و پدیدارشدن وجوه تمایز در سه استان مختلف، در سنین متنوع، مشتمل بر هر دو جنسیت، طی شش مرحله با مشارکت 70 نفر، سی و هشت مرد و سی و دو زن در شش مرحله جمعآوری شده است.
برای دستیابی به گونهها؛ پیادهسازی مصاحبهها، تعیین جملات کلیدی، معنایابی جملات، تعیین مضامین، دستهبندی مضامین مشترک ذیل یک مقوله و دستهبندی مقولات مشترک ذیل یک گونه صورت گرفته است و بر این اساس جامعه مورد پژوهش به شش تیپ انقلابی، هویت جو، آشفته، زیست مجازی، رفاقتی و جنبشی تفکیک میشود.
دانلود تصاویر با کیفیت بالا: