X
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب زندگی، مادری، کنشگری را برگزار کرد. این اثر نمونهای از آثار تجربهنگاری است که با هدف ثبت و انتقال تجربیات زیسته زنان در عرصههای مختلف اجتماعی و خانوادگی تدوین شده است.
ماه رمضان، ماه رحمت و برکت، با ولادت سراسر نور سبط اکبر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، امام حسن مجتبی (علیهالسلام)، در نیمه خود، جلوهای دیگر مییابد. این میلاد فرخنده، یادآور شخصیت بلندمرتبهای است که جلوهگر بخشندگی، صلحطلبی و کرامت در تاریخ اسلام بوده است.
«موسوعه آیات الاحکام»، اثر منتشر شده توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، روز چهارشنبه 22 اسفندماه در سومین جلسه هماندیشی «بازگشت به قرآن و افق آتی همگرایی ملتهای مسلمان» معرفی شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) نشست نقد و بررسی کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیتهای تبلیغی یک روحانی در زندان» را برگزار کرد. در این نشست، جمعی از صاحبنظران حوزه مطالعات فرهنگی و تبلیغی به واکاوی ابعاد مختلف این اثر و تحلیل دستاوردهای آن پرداختند.
یادداشت | محمد باغچیقی(1)
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) میزبان نشست نقد و بررسی کتاب «مجلسیات» تألیف خانم حمیده تابعی بود. این نشست که به صورت مجازی برگزار شد، فرصتی مغتنم برای تبادل نظر و بررسی ابعاد مختلف این اثر نوآورانه فراهم آورد.
سومین و آخرین جلسه دوره آموزشی «آشنایی با طراحی اسلامی سکوهای مجازی و نقد الگوهای موجود» با حضور سه پژوهشگر حوزه فضای مجازی برگزار شد. در این جلسه، حجتالاسلام محمدعلی جلالی، آقای میرحیدری و حجتالاسلام رضا سامان به بررسی ابعاد مختلف طراحی اسلامی سکوهای مجازی پرداختند.
ماه مبارک رمضان، ماه رحمت، مغفرت و برکت، از راه رسید. این ماه، فرصتی است برای نزدیکی به خداوند، پاکسازی قلب و تقویت روح.
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
تجربهنگاری مدارس مسجد محور( مسجد خاتم النبیاء(ع)) قم، شهرک پردیسان، مدرسه مسجد محور یاوران ولایت
جمع آوری اطلاعات از تجربه نگاری های سطح کشور
امید نیک داد
چندسالی است که مدارسی با این هدف پیوند مسجد و تربیت اسلامی با توجه به خلا موجود در کشور شروع به فعالیت کردهاند»؛ این مدارس که به مدارس مسجد محور معروف شدهاند، دارای برنامههای اموزشی و شیوه و روش خاص خود هستند که در مساجد مستقر میشوند، مدیریت غالب این مدارس را یک فرد روحانی آشنا با مباحث تربیتی بر عهده دارد؛ تربیت اسلامی، سبک زندگی اسلامی، استعدادیابی، تربیت انقلابی و ... از برنامهها و اهداف این مراکز عنوان شده است.
در این پژوهش که با روش تجربه نگاری صورت میگیرد، یکی از این مساجد مورد تجربه نگاری واقع میشود تا از رهگذر این پژوهش مشخص شود که اساسا این مدارس دارای چه ویژگیهایی هستند؛ فرق این مدارس یا مدارس آموزش و پرورش چیست؟ این مراکز با چه دشواریها و چالشهایی در زمینه اجرای برنامههای خود مواجه هستند؛ روشهایی آموزشی آنها بر چه اساسی است؟ نحوه تعامل آنها با خانوادهها و سایر مراکز آموزشی چگونه است. این مراکز دارای چه مزیتهایی نسبت به سایر مراکز آموزشی هستند. در حقیقت این پژوهش درصد این پاسخ به این پرسش اصلی است که این ایده از کجا گرفته شده است، هدف اصلی آن چیست و این مراکز در این زمینه تا چه اندازه موفق بودهاند و در این مسیر با چه موانع، چالشها و مشکلاتی برخورد دارند و نحوه جذب و تعامل با خانوادهها در این زمینه چگونه است و در نهایت تجارب آنها در این زمینه چیست و آیا روش آنها را می توان به عنوان یک الگوی موفق و در نهایت به صورت یک متد علمی معرفی کرد.
در این پژوهش که به روش تحقیق کیفی صورت میگیرد، ابتدا این مدارس شناسایی میّ شود و بعد با آماده کردن پرسشنامه، مصاحبه با مجریان، متصدیان و همچنین والدین دانشاموزان، امام جماعت مسجد و.. گرفته میشود و در ادامه محتوای گرفته شده بعد از تجریه و تحلیل دادهها، جروجی کار که به صورت یه محتوای تجربهنگاری و یک مقاله علمی است منتشر میشود. از بین این مدارس برای نمونه اول به مدرسه مسجد محور یاوران ولایت که چندسالی است در شهر قم واقع در مسجد خاتمانبیاء شهرک پردیسان به فعالیت آموزشی مشغول است، انتخاب شده است. این اثر در 4 فصل آماده چاپ شده است:
فصل اول: کلیات و مفاهیم - فصل دوم: مدرسه مسجد محور یاوران ولایت قم - فصل سوم: نقاط قوت، نقاط ضعف، چالشها، فرصتها - فصل چهارم: گزارش نهایی
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام از انتشار کتاب جدید خود با عنوان «پدیده گفتمان» خبر داد. این اثر به قلم محمدرضا فلاح شیروانی و با تدوین سیدمصطفی مدرس مصلی در زمستان ۱۴۰۳ به چاپ رسیده است.