به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام، مراسم رونمایی از 6 کتاب مهم و راهبردی «جسمانگاری خداوند نزد وهابیت، واژگونی واژگان، شرک در نقاب توحید، توحید خیالی، وهابیت در ترازوی سلف و وهابیت» به زودی برگزار میشود.
جسمانگاری خداوند نزد وهابیت
تبیین مواضع تجسیمی تفکر وهابیت در مسئله توحید و ضدیت آن با مذاهب اسلامی
نویسنده: ابوالفضل قاسمی
پیرامون کتاب: آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است، مُجَسِّمه و مُشَبِّهَه بودن برخی جریانهای متهم به تجسیم و تشبیه است. آیا این نسبتها صحیح است یا خیر؟
در کتاب اسلامی، سه جریان «کرامیه» و «حشویه» و «وهابیت» از مشهورترین گروهایی هستند که متهم به تجسیم و تشبیه شدهاند، ولی با توجه به نقش «وهابیت» در زمان حاضر، دیدگاه آنها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
در این اثر برای یک تحلیل صحیح و بدون پیشداوری، در ابتدا مفهوم شناسی صحیح نسبت به تشبیه و تجسیم براساس شاخصههای مذاهب اسلامی بیان شده است و سپس با مراجعه به کتب اصلیِ هر جریان، قضاوتی نسبت به دیدگاه آن جریان ارائه گردیده است.
واژگونی واژگان
همگرایی تفکر سکولاریسم و وهابیت
نویسنده: مهدی زندی
پیرامون کتاب: گاهی اوقات، مفهوم یک لفظ را میتوان با همسانسازی و مشابهسازی دچار تردید و واژگونی کرد. بهعنوان مثال تکفیر، خشونت و افراطگرایی از جمله الفاظی است که به جای یکدیگر به کار برده میشود، در حالیکه هر کدام، دارای معانی مختلفی است. یا در مورد مفهوم ترور در ادبیات امروز جهان اسلام چندین واژه استفاده میشود که هر کدام به زاویه خاصی از این مفهوم اشاره دارد. الفاظی مانند اوهاب، بغی، فتک، اغتیال، ارعاب و عنف همگی در ادبیات رسانهای جهان عرب بهعنوان همنشینان ترور به کار میروند، در حالی که نزد اهل فن، هر کدام دارای مفاهیم مختلف و دارای ظرافتهای فقهی و حقوقی متفاوتی است. در چنین حالتی، لفظ باقی است ولی مفهوم آن دچار دگردیسی شده و تغییر ماهیت پیدا میکند، به صورتی که همان لفظ استفاده میشود ولی معنای کاملاً متفاوت با مفهوم اصیل آن به ذهن میرسد.
هجوم همهجانبیه رسانههای سکولار و روشنفکر به یک مفهوم اسلامیِ اصیل و استفاده مکرّر آن در مفهومی متفاوت و با ارائه شواهدی از استفاده آن در زبان بزرگان و افراد مقبول در جامعه، که متفاوت از معنای اصیل آن لفظ باشد، از راهبردهای ایجاد دگردیسی در مفاهیم اسلامی و بخشی از نبرد واژهها علیه اسلام است.
شرک در نقاب توحید
تبیین خوانش شرکآمیز توحید وهابیت و ضدیت آن با اسلام همراه با پاسخهای تهاجمی به وهابیت
نویسنده: مرتضی توکلی
پیرامون کتاب: تضاد تفکر اسلام با تفکر وهابیت، تضادی اصولی و مبنایی است. این تضاد، به هیچوجه ناشی از بدفهمیِ طرفین از یکدیگر و سوءتفاهم نیست، بلکه تضاد در عقیده و تعاریف و مفاهیم طرفین است.
به عبارتی سادهتر، تعریف وهابیت از توحید، با معیار و شاخص اسلام که مبتنی بر قرآن و سنت رسول الله(ص) میباشد، شرک و کفر است و با اسلام همخوانی ندارد؛ متقابلاً توحید اسلام هم نزد وهابیت، شرک و کفر تلقی میشود.
براین اساس، بر مبنای عقیده وهابیت، نهتنها مسلمانان، مشرکاند، بلکه العیاذ بالله قرآن نیز کتابی شرکی است و بهواسطه این تضاد، انبیاء و صالحین و اولیاءالله نیز تکفیر میشوند!
توحید خیالی
تضاد گفتمان و هابیت با اسلام در توحید
نویسنده: حسن حسینعلی
پیرامون کتاب: وهابیان بر اینباورند که «قائل شدن به قدرت مافوق بشریِ انبیاء و اولیای الهی، مستلزم تعارض با قدرت خدای سبحان است»، در حالی که موجودات، هیچ حیثیت استقلالی از خود نداشته و همه هویتشان ربط و وابسته به خداوند متعال است.
گفتمان وهابیان برخلاف ادعایشان، ضد توحید است؛ وهابیت با نگاه باطلی که به توحید و شرک دارند، العیاذ بالله باید به شرکی بودن وساطت حضرت جبرائیل در وحی، واسطهگری حضرت میکائیل در رزق، وساطت حضرت اسرافیل در احیاء و واسطهگری حضرت عزرائیل در قبض ارواح، اعتراف کنند؛ زیرا براساس گفتمان مذکور، چنین قدرتی از فرشتگان، بهمنزله دستاندازی آنها به قدرت خداوند است و منجر به استقلال ذاتی آنان خواهد شد!
نتیجه این باور متضاد، تکفیر مسلمانان است؛ وهابیان با تشبیه اعمال اسلامی مسلمانان مانند استغاثه، شفاعت و ... به اعمال شرکی مشرکان، مسلمانان را به شرک و کفر متهم میکنند.
وهابیت در ترازوی سلف
نفاق وهابیت در معرفی خود به عنوان جریان سلفی و تبیین تضاد وهابیت با سلف
نویسنده: سید ابوالفضل حسینی پور
پیرامون کتاب:
انتساب به آرای سلف صالح، یکی از مهمترین راههای مشروعیتیابی در بین اهل سنت است. وهابیها که در چند قرن اخیر پدید آمدهاند، نه تنها ادعاهای خود را به سلف منتسب کردهاند، بلکه سلف را منحصر در آرای خود دانستهاند و دیگران را متهم به کنارگذاشتن سلف کردهاند. بهترین عیار برای سنجش ادعای سلفگرایی آنها بحث توحید و شرک است؛ زیرا شاخصه وهابیها، نوع تفسیر آنها از توحید و شرک است که براساس آن، مذاهب اسلامی را تکفیر میکنند.
بررسیهای این نوشته نشان میدهد که نهتنها توحید و شرک وهابیها منطبق با توحید و شرک سلف نیست، بلکه تضاد و تباینی آشکار بین دیدگاههای آن دو مشهود است. بنابراین وهابیها ادعای سلفگرایی را تنها برای مشروعیت بخشی به ادعاهای خود به کار بستهاند و در حقیقت، آنها بیگانهترین طیف از دیدگاههای سلف هستند.
وهابیت
آسیبشناسی نقد وهابیت در ادوار مختلف و تبیین نقد صحیح
نویسنده: احمد علی داد
پیرامون کتاب: وهابیت با تکیه بر فهم غلط از مسئله توحید و شرک، بنیانگذار تکفیرهای بیرویهای در جهان اسلام شده است. وهابیت در عصر حاضر به سبب سیاستهایی که در پیش گرفته است، به دنبال توسعه افکار خود در کل جامعه اسلامی است. از اینرو، بر کسانی که در حوزه نقد وهابیت فعالیت میکنند، لازم است به سیاستهای وهابیت در این زمینه توجه ویژه کنند و در زمینه نقد و هابیت آسیبشناسی جدی به عمل آورند تا بهدرستی وهابیت را نقد کرده و از افتاده در دامهایی که وهابیت در این مسیر پهن کرده، در امان باشند.
کتاب حاضر در دو بخش به آسیبشناسی نقد و هابیت پرداخته است؛ بخش اول به آسیبهای مرتبط با شناخت تفکر وهابیت و بخش دوم به آسیبهای روشی در نقد وهابیت اختصاص پیدا کرده است.
مراسم رونمایی از 6 اثر جدید پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام با موضوعات نقد و بررسی تفکر وهابیت به زودی برگزار میشود.
- زمان برگزاری این مراسم اعلام خواهد شد.