دانشگاه آزاد اسلامی
واحد اراک
دانشکدة مدیریت، گروه اقتصاد
پایان نامه برای دریافت کارشناسی ارشد
گرایش: علوم اقتصادی
عنوان:
بررسی تأثیر نابرابری درآمد بر رشد اقتصادی در ایران طی سال های 1385 – 1354
استاد راهنما:
دکتر محمد حسین حسنی صدرآبادی
استاد مشاور:
دکتر سید عباس نجفی زاده
نگارش:
مهدی جعفری
سال: 1387
چکیده:
بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت نابرابری درآمد و رشد اقتصادی در طی نیم قرن اخیر از مباحث جدل برانگیز اقتصاد توسعه به ویژه در حوزه سیاست گذاری رشد و توسعه اقتصادی بوده است.
لیکن سرخوردگی از الگوی رشد با تأکید محض بر سرمایه از اواخر دهه 1960 و اوایل 1970 کاملاً متجلی شد. کشورهای در حال توسعه با توجه به نرخ های بالای رشد نتوانستند مشکل فقر توده های این کشورها را حل کنند و دریافتند که درجه حصول و موفقیت رشد بلند مدت اقتصادی، بستگی به لحاظ نمودن عوامل تاثیرگذار از جمله مسئله نابرابری درآمد، در برنامه های رشد اقتصادی دارد. از اوائل 1990 تأثیر نابرابری درآمد بر رشد اقتصادی مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفت.
نظر به اهمیت نقش و تأثیر نابرابری درآمد بر رشد اقتصادی در این پژوهش برای بررسی تأثیر نابرابری درآمدی بر رشد اقتصادی در ایران از متغیرهای رشد اقتصادی، ضریب جینی، اشتغال، موجودی سرمایه، سرمایه انسانی و همچنین از اطلاعات سری زمانی طی سال های 1385 – 1354 در قالب یک رگرسیون خطی استفاده گردید.
برای تخمین ضرایب الگو از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) استفاده شد. لیکن استفاده از روش OLS منوط به مانایی سری زمانی متغیرهای مورد مطالعه است. نتایج حاصل از مانایی نشان دهنده این است که کلیه متغیرها ایستا می باشند. همچنین نتیجه آزمون همگرایی مؤید این است که وجود رابطه تعادلی بلند مدت بین متغیرها تأیید گردیده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که بین نابرابری درآمدی و رشد اقتصادی رابطه علیت دو طرفه وجود ندارد و همچنین با افزایش نابرابری درآمدی رشد اقتصادی کاهش می یابد و تأثیر سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی منفی است.