X
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) از تجدید چاپ و عرضه مجموعه حدیثی فاخر «جوامع الکلام فی دعائم الاسلام عن طریق اهلالبیت علیهمالسلام» در ۱۸ جلد به زبان عربی خبر داد.
همزمان با تداوم بحران فلسطین و قرار داشتن آن در کانون توجه جهانی، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در نشستی علمی به یکی از ابعاد کمتر شناختهشده اما پر اهمیت تاریخ حمایت از ملت مظلوم فلسطین پرداخت. این نشست که روز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با عنوان «بررسی نمونههایی از نامهنگاری علمای امامیه به واتیکان در دفاع از مردم مظلوم فلسطین» برگزار شد، به واکاوی تلاشهای دیپلماتیک، دینی و فرهنگی علمای شیعه از طریق مکاتبه با عالیترین مقام کلیسای کاتولیک پرداخت.
«موسوعه آیات الاحکام»، حاصل سالها تلاش و پژوهش در حوزه فقه قرآنی، تنها به ارائه نظرات فقهی محدود نمیشود؛ بلکه با تشریح فرایند تدوین، چالشهای پیشرو و توصیههایی کاربردی برای محققان، به منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به این حوزه تبدیل شده است.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «قبیله غریب؛ تجربهنگاری فعالیتهای فرهنگی حجتالاسلام صادقیفر در شهر نِکا»، به قلم علیرضا نیکبین، روز سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بهصورت مجازی برگزار شد.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب زندگی، مادری، کنشگری را برگزار کرد. این اثر نمونهای از آثار تجربهنگاری است که با هدف ثبت و انتقال تجربیات زیسته زنان در عرصههای مختلف اجتماعی و خانوادگی تدوین شده است.
ماه رمضان، ماه رحمت و برکت، با ولادت سراسر نور سبط اکبر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، امام حسن مجتبی (علیهالسلام)، در نیمه خود، جلوهای دیگر مییابد. این میلاد فرخنده، یادآور شخصیت بلندمرتبهای است که جلوهگر بخشندگی، صلحطلبی و کرامت در تاریخ اسلام بوده است.
حنظلة بن ابى عامر [1]
حنظله فرزند ابوعامر راهب از قبيله اوس و معروف به «غسيل الملائكه» يعنى كسى كه ملائكه او را غسل داده اند و از بزرگان و فضلا و ياران پيامبر اسلامصلی الله علیه واله وسلم [2] و از افرادى است كه مورد افتخار قبيله اوس مى باشد. [3] پيامبرصلی الله علیه واله وسلم بين حنظله و شماس بن عثمان عقد اخوت بست. [4] پسر حنظله ،عبدالله بن حنظله نيز در جنگ حرّه (جنگ بين اهل شام و اهل مدينه) از فرماندهان اهل مدينه بود و در همان جنگ كشته شد. [5] پدرش ابوعامر راهب است كه پيامبر او را فاسق لقب دادند.ابو عامر در زمان جاهليت به حال رهبانيت به سر مى برد و لباسهاى پشمين به تن مى كرد و از اين رو مردم او را راهب لقب داده بودند.وى چون مشاهده كرد قوم و قبيله او به اسلام گرويدند با آنان مخالفت كرده به همان حال كفر خويش باقى مانده و به مكه رفت و بدين ترتيب از قبول اسلام و متابعت پيامبر خوددارى كرد و پيش از رفتن به مكه نزد رسول خدا آمده به آن حضرت گفت:اين چه دين و آيينى است كه آورده اى؟ فرمود:دين حنيف ابراهيم است.ابو عامر گفت :دين ابراهيم آن است كه من پيرو آن هستم. رسول خدا فرمود: تو بر ان آيين نيستى .گفت:تو چيزهايى را به آن بسته اى كه جزء آن نبوده است.پيامبر فرمود:من چنين كارى نكرده ام بلكه آلودگى هاى آن راپاك كرده ام. ابو عامر گفت:دروغگو را خداوند غريب بميراند و از شهر و ديار خود آواره سازد!پيامبر فرمود:چنين سرنوشتى نصيب دروغگو باشد!وى پس از اين گفتگو به همراه پنجاه تن از نزديكان خود به مكه رفت و در جريان فتح مكه به طائف رفت و پس از مسلمان شدن اهل طائف به شام رفت و همانطوريكه نفرين كرده بود در آنجا به حال غربت از دنيا رفت. [6] سایر محورهای این مقاله عبارتند از:
[1]. محقق و نویسنده : فرهاد علیزاده.
[2]. اسدالغابه، ابن اثير 354:1.
[3]. الاستيعاب، ابن عبدالبر382:1 و اسدالغابه، ابن اثير 543:1.
[4]. الطبقات الكبرى،ابن سعد 186:3 و المحبر ،ابن حبيب :73.
[5]. الطبقات الكبرى ،ابن سعد 284:8 و تاريخ الطبرى ،طبرى 69:3.
[6]. السيره النبويه، ابن هشام 584:1.
[7]. جهت توضیح بیشتر رک:جلد چهارم دائر ه المعارف صحابه پیامبر9
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.