تميم بن اوس [1]
تميم بن اوس معروف به ابورقيه، چون اولادى جز او نداشت او را به اين كنيه مى خواندند. وى راهبى از اهل فلسطين و در ميان نصارى به عبادت و زهد معروف بود. در سال نهم هجرت مسلمان شد، پيغمبر اسلام دهى به نام عينون از قراء فلسطين را به وى بخشيد; زمانى كه تميم اسلام آورد گفت: يا رسول الله، خداوند شما را بر كل زمين ظاهر كرده است قريه اى از بيت لحم براى من ببخش. پيامبر9فرمود: اين مال تو و براى او سندى نوشت. [2] و در بعضى نقل ها آمده است كه پيامبر9قريه حبرون [3] مرطوم و بيت عيون (از قريه هاى بيت المقدس) و بيت ابراهيم را به تميم بخشيد. [4] تميم همراه پيامبر9در غزوات شركت كرد [5] در اسلام عبادتش زياد شد تا جايى كه شب را تا صبح مشغول عبادت بود قرآن را در هفت شب ختم مى كرد و در بعضى نقل ها آمده كه، قرآن را در يك ركعت قرائت مى كرد. [6] تميم ردائى را به هزار درهم خريد بود كه با آن نماز مى خواند و در بعضى نقل ها آمده كه يك حلّه اى را به هزار درهم خريد و در شبى كه احتمال شب قدر بود، مى پوشيد. [7] و يك آيه را در تمام شب مكرر مى خواند و گريه مى كرد [8] و آن اين است:(أَمْ حَسِبَ الَّذِينَ اجْتَرَحُوا السَّيِّئاتِ أَنْ نَجْعَلَهُمْ كَالَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ سَواءً مَحْياهُمْ وَ مَماتُهُمْ ساءَ ما يَحْكُمُونَ) [9] «آنانكه مرتكب شرك و كفر شدند گمان مى كنند ايشان را مانند مؤمنين و كسانى كه كارهاى شايسته انجام مى دهند قرار مى دهيم و مردن و زندگى آنان يكسان است! نه، بد قضاوت كرده اند.» سایر محورهای این مقاله عبارتند از :
تميم و خيانت
تميم و نداى جن
تميم و عطاى پيامبر
تميم و داستان جساسه [10]
[1]. محقق و نویسنده : جعفر جوان هوشیار .
[2]. سير أعلام النبلاء، ذهبى 2:442 .
[3]. حبرون يا حبرى قريه اى در بيت المقدس است كه قبر حضرت ابراهيم(عليه السلام) در آن قرار گرفته است كه در اثر غلبه اسمش «الخليل» ناميده شده است .
[4]. الذريعه، آقا بزرگ تهرانى 7:52 .
[5]. معجم الصحابه، ابن قانع 3:838 .
[6]. سير أعلام النبلاء، ذهبى 2:445 .
[7]. تاريخ مدينة دمشق،ابن عساکر 11:79 و سير أعلام النبلاء، ذهبى 2:447 .
[8]. معجم الصحابه، ابن قانع 3:838; الاستيعاب، ابن عبدالبر 1:193 ; اسدالغابه، ابن اثير 1:256 و قاموس الرجال، شوشترى :421.
[9]. سوره جاثيه، آيه 21
[10]. جهت توضیح بیشتر رک:جلد چهارم دایره المعارف صحابه پیامبر9.