در پژوهشکده باقرالعلوم (ع)؛
هفتاد و نهمین جلسه گروه تاریخ و اعلام دانشنامه پیامبر اعظم(ص) برگزار شد
روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع) ـ هفتاد و نهمین جلسه گروه تاریخ و اعلام دانشنامه پیامبر اعظم(ص) با حضور اعضای شورای علمی گروه در پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع): هفتاد و نهمیمن جلسه گروه تاریخ و اعلام دانشنامه پیامبر اعظم(ص) با هدف غنای محتوای علمی مقالات با حضور اعضای شورای علمی گروه: آقایان رسول قلیچ ـ قاسم خانجانی ـ سید محمود سامانی در دفتر دانشنامه برگزار شد.
در این جلسه بررسی محتوایی مقاله «بنی عبس » تألیف آقای طاووسی در دستور کار قرار گرفت.
بنی عَبْس: خاندانی عدنانی نسب از بطون مشهور قبیله غَطَفان بودند. این خاندان غطفانی یکی از شاخه های ذریه قَیْس عَیْلان از زیر مجموعه های مهم عدنانیان است. محل اسکان این قوم، منطقه نجد بود.
سپس در ادامه به بررسی مقاله «ثقیف » تألیف آقای خیرخواه پرداخته شد.
ثقيف از قبايل مهّم اطراف مكه كه در عصر پيامبر(ص) عموماً در طائف و حوالى آن مى زيستند. نام اين قبيله برگرفته از لقب جدّ آنان قَسىّ بن مُنِّبه و به معناى زيرك و چالاك است و درادامه بررسی محتوایی مقاله « بستگان پیامبر » تألیف آقای دادگر در دستور کار قرار گرفت.
بستگان پیامبر خدا(ص)افرادی هستند که از طریق نسبی، سببی و رضاعی با پیامبر رابطه خویشاوندی دارند و نیز افرادی که از طریق عقد اخوت، موالی و فرزند خواندگی از بستگان ایشان قلمداد می شوند.
همچنین در این جلسه بررسی محتوایی مقاله «ثنیه الوداع» تألیف آقای نجادی در دستور کار قرار گرفت.
ثنیة در لغت گذرگاهی است همانند شکاف که آنرا در کوه به وجود آورده باشند و در معنای لغوی این کلمه بالا بودن هم مورد نظر است یعنی راهی که باید از کوه صعود کرد چنانچه ثنیه الوداعی که در مدینه بوده است نیز این خصوصیت را داشته است به نظر می رســـد که این نام از زمان جاهلیت بوده است. مدینه دارای دو ثنیه الوداع بوده است یکی در شمال مدینه که مسافرین شام از آنجا می گذشتند و دیگری در جنوب مدینه که مسافرین مکه از آنجا به سمت مکه حرکت می کردند و البته در تاریخ بیشتر مقصود از ثنیه الوداع همان ثینه الوداع شامی است و شاید هیچ ذکری از ثنیه الوداع جنوبی در تاریخ اسلام نیامده است.
اعضاء شورای علمی با طرح نقطه نظرات علمی و بررسی نقاط قوت و ضعف ساختاری و محتوایی طرح مقالات، تصمیم گرفتند که اصلاحات مورد نظر مقاله ثقیف را مولف محترم و بنی عبس و بستگان پیامبر را افرادی غیر از مولف و مقاله ثنیه الوداع را آقای قلیچ اعمال نمایند.