پنجاه و هفتمین جلسه گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبر اعظم(ص) در پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار شد
روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع) ـ پنجاه و هفتمین جلسه گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبر اعظم(ص) یکشنبه شب با حضور اعضای شورای علمی گروه در پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع): پنجاه و هفتمین جلسه گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبر اعظم(ص) با هدف غنای محتوای علمی مقالات با حضور اعضای شورای علمی گروه: حجج اسلام علی اسدی ـ مجتبی گودرزی و حسن اسکندری در دفتر دانشنامه برگزار شد.
در این جلسه به بررسی محتوایی مقاله «اسرائیلیات» تألیف محمد صمدی در دستور کار قرار گرفت.
این مقاله درباره اسرائیلیات به معنی روايات و داستانهای برگرفته از منابع یهودی و مسیحی است. اسرائیلیات، جمع اسرائیلیه و منسوب به اسرائیل، لقب یعقوب پیامبر است. واژه اسرائیلیات اگر چه به ظاهر دلالت بر داستانهایی دارد که دارای مصدر یهودی بوده ولی در اصطلاح معنای گسترده تری دارد و به هر نوع روایت و حکایتی اعم از یهودی، مسیحی و غیر آنها گفته مي شود که از منابع غیر اسلامی به قلمرو فرهنگ اسلامی وارد شده باشد اما از آنجا که به تصریح قرآن کریم یهودیان از سرسخت ترین دشمنان اسلام به شمار آمده و نهایت تلاش خود را برای مخدوش کردن چهره اسلام انجام دادند و در این راه از شگرد های مختلف برای اشاعه اباطیل و خرافات خود بهره جسته اند و تاثیر سوء آنها بر فرهنگ اسلامی به مراتب بیشتر از دیگر آیین ها بوده است، بدین جهت دانشمندان اسلام از واژه اسرائیلیات به عنوان نمادی برای نشان دادن تمامی این توطئه ها و دسیسه های فرهنگي بر ضد اسلام بهره جسته اند اصطلاح اسرائیلیات در قرن های متاخر از عهد صحابه و تابعان بر این گونه مطالب نهاده شده است.
در روایتی از امام صادق(ع) از این گونه روایات به «احادیث یهود و نصارا» یاد شده است. نخستین بار مسعودی (م. 343ق) این اصطلاح را در تاریخ خود به کار برده است؛ وی این دسته از روایات را اخباری به روایت اصحاب حدیث دانسته است که نه می توان آنها را قبول و نه رد کرد. در قرن های بعد ابن تیمیه در مقدمه فی اصول التفسیر و پس از وی ابن کثیر در تفسیر خود و ابن خلدون در مقدمه العبر و ابن حجر عسقلاني در الاصابه این اصطلاح را به کار گرفته اند.
اعضاء شورای علمی با طرح نقطه نظرات علمی و بررسی نقاط قوت و ضعف ساختاری و محتوایی طرح مقالات، پیشنهادات اصلاحی خویش را ارائه کردند.
در نهایت مقرر شد که اصلاحات مورد نیاز توسط مدیر گروه جناب آقای اسدی صورت پذیرد.