روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم علیه السلام ـ مدیر گروه ارزیابی پابان نامه های پژوهشکده باقرالعلوم(ع) از بررسی و ارزیابی سه عنوان پایان نامه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم علیه السلام: دکتر عظیم عابدینی مدیر گروه ارزیابی پابان نامه های پژوهشکده باقرالعلوم(ع) از بررسی و ارزیابی سه عنوان پایان نامه در حوزه علوم اسلامی، انسانی خبر داد.
عابدینی گفت: گروه ارزیابی پابان نامه های پژوهشکده با هدف غنای محتوایی پابان نامه های پژوهشی در حوزه علوم اسلامی انسانی پایان نامه های "وقف و احکام آن در اسلام"، "انفاق در قرآن" و "نقد و بررسی روایات سیره نبوی قبل از بعثت" را مورد برسی قرارداد.
وی با ارائه توضیحاتی در مورد این پایان نامه ها افزود: اثر "وقف و احکام آن در اسلام" که توسط هادی بلاغی و با راهنمائی مرحوم آیت الله محمد هادی معرفت و به داوری حجج اسلام والمسلمین نکونام و رحمتی برای سطح سه و رشته فقه در 216 صفحه و در سال 79 به سامان رسیده است.
عابدینی اضافه کرد: پژوهنده در کاوشی نو وقف و احکام آن را در هشت فصل بررسی کرده و پس از طرح مباحث مقدماتی در فصل اول، از تعریف های وقف در فصل دوم یاد کرده و بهترین تعریف را نیز ارائه کرده است. وی در فصل سوم که «سیر تاریخی وقف » است وقف پیش از اسلام; وقف در ایران بعد از اسلام; وقف در زمان صفویه; وقف و موقوفات در زمان افشاریه; وقف در میان ملل مختلف و مباحثی از این دست را کاویده است.
این مدیر پژوهشکده در ادامه یاد آور شد: پایان نامه "انفاق در قرآن" به کوشش سعید بندعلی و راهنمایی حجة الاسلام و المسلمین سیدمحمد غروی و داوری آیة الله محمدهادی معرفت و حجة الاسلام والمسلمین آشتیانی برای سطح سه و رشته علوم قرآنی، در 220صفحه و در سال 79 به نتیجه رسیده است.
مدیر گروه ارزیابی پایان نامه ها خاطر نشان کرد: این پژوهش در یک مقدمه و نه فصل تدوین شده و پژوهنده پس از مقدمه، در فصل اول که به تعریف انفاق اختصاص دارد انفاق در قرآن، ابتکار قرآن در انفاق، آیات انفاق و مباحثی از این دست را بیان کرده است. وی «ضرورت انفاق » را در فصل دوم بررسی نموده و پس از ارائه راه حل مشکل فقر و فقیر، شبهه های موجود در این زمینه را پاسخ داده است. «اهمیت انفاق » عنوان فصل سوم است و مؤلف در فصل چهارم، «راه های برانگیختن بر انفاق » را با استفاده از دو عنصر تشویق و توبیخ نمایانده است. در فصل پنجم و ششم به ترتیب «اقسام انفاق » و «شرایط و موانع انفاق » روشن گردیده است.
عظیم عابدینی در مورد پایان نامه "نقد و بررسی روایات سیره نبوی قبل از بعثت" گفت: این اثر با تلاش رمضان محمدی و راهنمایی حجة الاسلام والمسلمین رسول جعفریان و مشاوره دکتر علی اکبر حسنی و برای مقطع کارشناسی ارشد رشته تاریخ در 128صفحه و در سال 79 به رشته تحریر در آمده است.
وی تأکید کرد: دستیابی به شرح زندگانی واقعی پیامبر(ص) از آن نظر که منبع تشریع اسلامی و بهترین الگو برای مسلمانان به حساب می آید، از ضرورت های تاریخ اسلام است. بخشی از زندگانی آن حضرت را دوران قبل از بعثت تشکیل می دهد. تلاش این رساله برای پاسخ به این سؤال است که: زندگی قبل از بعثت را چه روایاتی تشکیل می دهند و این روایات از کجا آمده اند؟برای پاسخ به این سؤال، لازم بود اسناد اولیه این منابع، شناسایی و شیوه مؤلفان جمع آوری و تدوین اطلاعات و مقدار دخل و تصرف راویان در انتقال اخبار و تصورات غالبی و پیش داوری های آنها بدست آید.
وی افزود: براساس منابع تاریخی موجود، روایات قبل از بعثت برای اولین بار در سیره ابن اسحاق ذکر شده است. منابع ابن اسحاق در ذکر روایات قبل از بعثت بخوبی مشخص نیست. عبارات ابن اسحاق در نقل اسناد این روایات حاکی از آن است که وی حداقل نیمی از این روایات را به صورت شفاهی از داستان سرایان آگاه و قصه گویان مردمی گرفته است.