به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست علمی «پدر دختری» با عنوان «تعاملات پدر و دختر در مسائل زیستی» به همت گروه مطالعات خانواده پژوهشکده باقرالعلوم (علیهالسلام) و با ارائه سرکار خانم دکتر مریم حاجی عبدالباقی استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.
در این نشست، سرکار خانم دکتر عبدالباقی ضمن بررسی آیات و روایات مرتبط، به تبیین ویژگیها و وظایف پدر نسبت به دختر پرداختند. ایشان در مقدمه بحث اشاره کردند که نمونههای تعاملات پدر و دختر بهصورت فهرستوار در قرآن نیامده است، بلکه باید آیات را بررسی و مصادیق را استخراج کرد. ایشان این فرایند را به غواصی در دریای بزرگ قرآن برای یافتن مروارید تشبیه کردند.
مهمترین نکات مطرحشده در این نشست:
۱. مراقبت و غیرت
ایشان با استناد به آیه ۵۹ سوره احزاب، بر لزوم مراقبت پدر نسبت به دختر تأکید کردند. در این آیه، خداوند به پیامبر (ص) دستور میدهد که به زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگوید پوشش خود را حفظ کنند. از دیدگاه ایشان، این آیه بُعد دفاعی (مصونیت) و بُعد ایجابی (معرفی درست زنان در جامعه) دارد. همچنین، به داستان حضرت شعیب (ع) و دخترانش اشاره کردند و توضیح دادند که غیرت نباید با سختگیری بیجا همراه شود، چنانکه در نامه ۳۱ نهجالبلاغه نیز امیرالمؤمنین (ع) به پرهیز از غیرت نابجا توصیه کردهاند.
۲. اعتماد
ایشان بر نقش اعتماد پدر به دختر تأکید کردند و بیان داشتند که حضرت شعیب (ع) چنان به دختر خود اعتماد داشت که او را بهتنهایی به دنبال حضرت موسی (ع) فرستاد، بدون آنکه تعصبی بیجا نشان دهد. همچنین، به حیای دختر شعیب در گفتار و رفتار اشاره کردند که مورد تأیید قرآن است.
۳. مسئولیتبخشی
با اشاره به همان داستان قرآنی، ایشان توضیح دادند که حضرت شعیب (ع) مسئولیت آب دادن به گوسفندان را به دختران خود واگذار کرد. این امر نشان میدهد که پدران میتوانند به دختران خود مسئولیتهایی متناسب با تواناییهایشان بسپارند، بدون آنکه نقش مدیریتی پدر نادیده گرفته شود.
۴. اقدام مناسب و توجه به نیاز دختر
در ادامه، به آیه ۲۷ سوره قصص اشاره شد که حضرت شعیب (ع) پس از شنیدن توصیف دخترانش از حضرت موسی (ع) بهعنوان فردی قوی و امین، خود پیشنهاد ازدواج را مطرح کرد. از این منظر، اقدام پدر در معرفی همسر شایسته برای دختر امری مثبت تلقی میشود.
۵. تعیین مهریه
سرکار خانم دکتر عبدالباقی بیان کردند که تعیین مهریه از وظایف پدر است. این موضوع در دو جای قرآن مطرح شده است: یکی در آیه ۲۷ سوره قصص، جایی که حضرت شعیب (ع) در ازای ازدواج دخترش با حضرت موسی (ع)، شرط کار کردن او را تعیین کرد؛ و دیگری در آیه ۲۳۷ سوره بقره که درباره امکان بخشیدن مهریه صحبت میکند.
۶. محبت گفتاری و رفتاری
ایشان با استناد به روایات، تأکید کردند که در محبت و هدیه دادن، دختران باید در اولویت باشند، اما در تأمین نیازهای مالی، پسران اولویت دارند. زیرا پسران در آینده مسئولیت تأمین خانواده را بر عهده خواهند داشت، درحالیکه دختران ممکن است در زندگی مشترک نیاز به صبوری بیشتری داشته باشند.
۷. ویژگیهای دختران از دیدگاه قرآن:
ایشان در نهایت ویژگی های دختران از منظر قرآن را شامل مواردی مثل عاطفیتر بودن، قدرت نقشآفرینی بیشتر،میل به زیور و زینت معرفی و در پایان نشست، به سؤالات حاضران در این زمینه پاسخ داده شد.
یادآوری: سلسله نشستهای «پدر دختری» هر روز ساعت ۱۶ بهصورت مجازی برگزار میشود.
🔗 ورود به نشست