X
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب زندگی، مادری، کنشگری را برگزار کرد. این اثر نمونهای از آثار تجربهنگاری است که با هدف ثبت و انتقال تجربیات زیسته زنان در عرصههای مختلف اجتماعی و خانوادگی تدوین شده است.
ماه رمضان، ماه رحمت و برکت، با ولادت سراسر نور سبط اکبر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، امام حسن مجتبی (علیهالسلام)، در نیمه خود، جلوهای دیگر مییابد. این میلاد فرخنده، یادآور شخصیت بلندمرتبهای است که جلوهگر بخشندگی، صلحطلبی و کرامت در تاریخ اسلام بوده است.
«موسوعه آیات الاحکام»، اثر منتشر شده توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، روز چهارشنبه 22 اسفندماه در سومین جلسه هماندیشی «بازگشت به قرآن و افق آتی همگرایی ملتهای مسلمان» معرفی شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) نشست نقد و بررسی کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیتهای تبلیغی یک روحانی در زندان» را برگزار کرد. در این نشست، جمعی از صاحبنظران حوزه مطالعات فرهنگی و تبلیغی به واکاوی ابعاد مختلف این اثر و تحلیل دستاوردهای آن پرداختند.
یادداشت | محمد باغچیقی(1)
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) میزبان نشست نقد و بررسی کتاب «مجلسیات» تألیف خانم حمیده تابعی بود. این نشست که به صورت مجازی برگزار شد، فرصتی مغتنم برای تبادل نظر و بررسی ابعاد مختلف این اثر نوآورانه فراهم آورد.
سومین و آخرین جلسه دوره آموزشی «آشنایی با طراحی اسلامی سکوهای مجازی و نقد الگوهای موجود» با حضور سه پژوهشگر حوزه فضای مجازی برگزار شد. در این جلسه، حجتالاسلام محمدعلی جلالی، آقای میرحیدری و حجتالاسلام رضا سامان به بررسی ابعاد مختلف طراحی اسلامی سکوهای مجازی پرداختند.
ماه مبارک رمضان، ماه رحمت، مغفرت و برکت، از راه رسید. این ماه، فرصتی است برای نزدیکی به خداوند، پاکسازی قلب و تقویت روح.
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
نام
تجربه نگاری و تدوین هندبوک آموزشی ویژه طلاب جهت نحوه مواجهه و پاسخ به سؤالات دینی
در قالب ثبت تجربههای علمی و عملیاتی حجت الاسلام دکتر سید حسن هاشمی جزی (کارشناسان پاسخگو)
هدف
جمع آوری اطلاعات از تجربه نگاری های سطح کشور
مجری
محمد پورنورز
کلیات
این سوژه در رابطه با یکی از مهمترین شئون طلبگی یعنی پاسخگویی به سوالات دینی است. علاوه بر طلاب، برای فعالان فرهنگی که در حوزههای خدمات اجتماعی مشغول به فعالیت هستند، نوع مواجه با پرسشهای اطرافیان به منظور برقرار ارتباط موثر با مخاطب برای ورود به گام پاسخگویی، این سوژه قابل بهرهمندی است.
به لحاظ مخاطب سوژه، طلاب و روحانیون در مرحله اول و سایر فعالان و تحصیل کردههای فرهنگی دربرگیرنده این موضوع می باشند. در حوزه شئون طلبگی، میتوان گفت که بارزترین آن، توان پاسخگویی به سوالات مخاطبان است. امروزه با توجه به بسترهای متنوع تبلیغی (میدانی، منبر، فضای مجازی، جوامع مجازی، ...) پاسخگویی به یک «مهارت» تبدیل شده که بدون مسلح شدن به آن توان و سواد «دانشی» و «بینشی» به تنهایی راهگشا نخواهد بود. این سوژه قرار است قالبها و محتواهای لازم برای رسیدن به این مهارت را فراهم کند.
حجت الاسلام دکتر هاشمی جزی، از ابتدا به عنوان پاسخگو در مرکز ملی پاسخگویی شروع به کار میکند و در گروههای مختلف تجربههایی مختلفی میدانی نیز داشتهاند و از طرفی با رویکرد پژوهشی به دنبال کشف مهارتهای مورد نیاز برای طلاب به منظور پاسخگویی بودهاند. وی در حال حاضر به عنوان ریاست پشتیبانی علمی مرکز ملی پاسخگویی به تربیت مهارتی کارشناسان پاسخگو مشغول به کار هستند. تقویت مهارت پاسخگویی، علاوه بر افزایش توانمندی و کسب مهارت طلاب در حوزه پاسخگویی، از سویی دیگر غیرمستقیم ترویج روحیه پرسشگری در بین عموم را به دنبال خواهد داشت که خود منشاء برکاتی خواهد شد. به کرات دیده شده که عدم بیان شبهه و سؤال از طرف پرسشگر سرآغاز انحرافات گستردهتری شده و بالعکس.
در واقع این پژوهش یک راهنمای کاربردی برای طلاب در عرصه پهناور پاسخ به سؤالات دینی و شبهات میباشد. برای تبیین بیشتر مساله میتوان گفت، وقتی یک مخاطب از یک طلبه سوالی میپرسد، طلبه با دانش خود پاسخی میدهد. اما آنچه مطلوب است پاسخ به ما هو پاسخ سؤال نیست، بلکه ابتدا با مخاطب شناسی و طرح سوالات اکتشافی، باید به ریشه و مساله اصلی پرسشگر که در قالب یک سوال ظهور یافته بایستی پی برد و بنا به آن مساله پاسخ داد. لکن در حال حاضر عموم طلاب به علت عدم آشنایی با مهارت پاسخگویی، بنا به ارتکازات ذهنی خود یا ظاهر سوال پاسخ میدهند.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام از انتشار کتاب جدید خود با عنوان «پدیده گفتمان» خبر داد. این اثر به قلم محمدرضا فلاح شیروانی و با تدوین سیدمصطفی مدرس مصلی در زمستان ۱۴۰۳ به چاپ رسیده است.