جمعیت جان کتابی است پژوهشی در پاسخ به دغدغههای مادران درباره فرزندآوری.
این کتاب پژوهشی کاملاً زنانه و با زبان خانگی و خودمانی نوشته شده است؛ چون مخاطب آن بانوانی هستند که نقش اصلی را در فرزندآوری دارند. البته این دلیل بر آن نیست که از ارزشهای علمی اثر، کاسته بشود.
در واقع نویسندگان کتاب جمعیت جان، تمام مستندات علمی و آماری را به زبان محاورهای نوشتهاند انگار که در یک جمع زنانه در حال گزارش دادن باشند. برای استراحت و رفع خستگی هم گاهی داستانکی تعریف میکنند.
در آغاز این کتاب، به خوبی نشان داده شده که جریان کاهش جمعیت از کجا و به چه دلیلی شروع شده و چرا کشور ایران به گواهی اسناد بین المللی، ناگهان دچار سقوط در زمینه زاد و ولد شده است.
نویسندهها نوشتند: «ما اینجا نه میخوایم کار کسی رو توجیه کنیم، نه میخوایم علیه کسی بیانیه صادر کنیم؛ فقط میخوایم ببینیم با توجه به شرائطی که الآن توش قرار گرفتیم، کار درست چیه و چه تصمیمی باید بگیریم که بعداً پشیمون نشیم. همون طور که الآن ما به دیگران میگیم: چرا حواستون نبود که در زمان درست، کار درست رو انجام بدین؟
فصل اول به ضرورت فرزندآوری برای ایران امروز و فصل دوم به فرزندآوری از دیگاه اسلام پرداخته. اما فصل سوم، دغدغههای فردی را بررسی کرده از جمله دغدغههای مادی و معنوی. در فصل چهارم هم دغدغههای اجتماعی مطرح شده از جمله اقتصادی و فرهنگی.
نویسندهها تلاش کردهاند برای شبهات و مشکلات مادرانی که به هر دلیلی زیربار فرزندآوری نمیروند، راهکارهایی پیشنهاد بدهند.
در این کتاب میخوانیم: «به خانمایی که زیبایی و جوونی خیلی براشون مهمه باید بگیم به خاطر همون تولید خون تازه که بهواسطه جنین در بدن مادر اتفاق میفته خانما از خطر پیری زودرس در امان میمونن و با جووونسازی سلولهای پایه زیباتر میشن چون قدرت بازسای سلولها در زمان بارداری، چند برابر میشه و تأثیر زیادی روی سلامت و جوونی اعضای مختلف بدن میذاره. نکته مهم اینه که تغذیه مناسب و تحرک کافی داشته باشین و بقیهشو بسپرین به کوچولویی که در وجود شما تلاش میکنه تا سلامت و جوونی رو بهتون هدیه بده.»
همچنین در یکی از داستانها میخوانیم: «امروز که غذا و داروهای آقای خاوری رو بردم درخونهشون، خانمش نمیذاشت برگردم. انگار فهمیده بود مریضی شوهرش ناجوره. کلی درددل کرد. گفت پادرد داره و نمیتونه بره خرید. روشم نمیشه به همسایهها بگه. ناراحتی معده هم داره. اونقدر همسایهها برای شوهرش تو زحمت افتادن که دیگه روش نمیشه از مریضی خودش بگه. از مامان پرسیدم اینا واقعاً کسی رو ندارن؟ قوم و خویشی؟
اما نقطه عطف این کتاب را میتوان در بیان صریح چرایی مشکل جمعیت دانست. آنجا که مینویسد: سوم آوریل 2018 «مِلیندا گیتس» همسر بیل گیتس که زیر پوشش اداره یک بنیاد خیریه خانوادگی برای کاهش جمعیت در دنیا تلاش میکنه، با انتشار یه نمودار اعلام کرد: سریعترین کاهش نرخ فرزندآوری به ازای هر زن در تاریخ، در ایران اتفاق افتاده. ... حالا به نظرتون چه اتفاقی افتاد که یه دفعه بحث کنترل جمعیت و ضرورت کم شدن تعداد فرزندان توی کل دنیا شروع شد؟ ... ماجرا از اون جایی شروع شد که آمارها نشون دادن جمعیت جهان از سال 1800 تا سال 1950 میلادی از حدود یه میلیارد نفر به حدود دو و نیم میلیارد نفر رسیده که علتش پیشرفتهای پزشکی و علمی و صنعتی بود که باعث افزایش تولیدات کشاورزی و مواد غذایی و دارویی و کاهش مرگ و میر در جهان شده بود... تا این که« ریچارد نیکسون» رئیس جمهور آمریکا به «هنری کسینجر» مشاور امنیت ملی گفت در این باره تحقیق کنه... نتایج پونزده سال بعد فاش شد که نوشته شده بود: جهان غرب محتاج واردات مواد خام و معدنی از کشورهای در حال توسعه هست و اگه جمعیت این کشورها افزایش پیدا کنه اونا منابع طبیعی رو برای مصرف خودشون استفاده میکنن و دیگه چیز زیادی به آمریکا نمیرسه و این میتونه یه تهدید اقتصادی و سیاسی برای آمریکا باشه».
کتاب جمعیت جان، در چهار فصل با طرح جلدی که نقاشی کودکانه و اندازه قد فرزندان را نشان میدهد در 214 صفحه که برخی صفحاتش مصور است، به قلم سیده سمیه و سیده زهرا موسوی و به همت پژوهشکده باقرالعلوم علیهالسلام در سال 1403 روانه بازار شده است.
برای تهیه کتاب «جمعیت جان» به این لینک مراجعه شود.