X
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) از تجدید چاپ و عرضه مجموعه حدیثی فاخر «جوامع الکلام فی دعائم الاسلام عن طریق اهلالبیت علیهمالسلام» در ۱۸ جلد به زبان عربی خبر داد.
همزمان با تداوم بحران فلسطین و قرار داشتن آن در کانون توجه جهانی، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در نشستی علمی به یکی از ابعاد کمتر شناختهشده اما پر اهمیت تاریخ حمایت از ملت مظلوم فلسطین پرداخت. این نشست که روز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با عنوان «بررسی نمونههایی از نامهنگاری علمای امامیه به واتیکان در دفاع از مردم مظلوم فلسطین» برگزار شد، به واکاوی تلاشهای دیپلماتیک، دینی و فرهنگی علمای شیعه از طریق مکاتبه با عالیترین مقام کلیسای کاتولیک پرداخت.
«موسوعه آیات الاحکام»، حاصل سالها تلاش و پژوهش در حوزه فقه قرآنی، تنها به ارائه نظرات فقهی محدود نمیشود؛ بلکه با تشریح فرایند تدوین، چالشهای پیشرو و توصیههایی کاربردی برای محققان، به منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به این حوزه تبدیل شده است.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «قبیله غریب؛ تجربهنگاری فعالیتهای فرهنگی حجتالاسلام صادقیفر در شهر نِکا»، به قلم علیرضا نیکبین، روز سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بهصورت مجازی برگزار شد.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب زندگی، مادری، کنشگری را برگزار کرد. این اثر نمونهای از آثار تجربهنگاری است که با هدف ثبت و انتقال تجربیات زیسته زنان در عرصههای مختلف اجتماعی و خانوادگی تدوین شده است.
ماه رمضان، ماه رحمت و برکت، با ولادت سراسر نور سبط اکبر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، امام حسن مجتبی (علیهالسلام)، در نیمه خود، جلوهای دیگر مییابد. این میلاد فرخنده، یادآور شخصیت بلندمرتبهای است که جلوهگر بخشندگی، صلحطلبی و کرامت در تاریخ اسلام بوده است.
حُذَيفة بن اليمان [1]
حذيفه فرزند حُسَيل معروف به يمان مى باشد; و چون با طايفه يمانى ها هم پيمان بود به اين نام معروف گرديد.و برخى نيز نسبت حذيفه به يمان را نسبت به جدش مى دهند. نام جدش را جروة ذكر كرده اند و او هم پيمان با قبيله بنى عبدالاشهل بوده قبيله بنى عبدالاشهل از كشور يمن بشمار مى رود به همين دليل به نام جدش مشهور بوده است واين مطلب اخير را ترجيح داده اند و كنيه اش ابو عبد الله مى باشد. [2] حسيل پدر حذيفه از نيكان روزگار بود و در جنگ احد در ركاب پيامبر شهيد گرديد كه داستانش به اجمال چنين است: هنگامى كه حضرت رسول اكرم مردم را براى جنگ بسيج مى فرمود، چون حسيل و ثابت بن وقش مردانى از كار افتاده و فرتوت بودند درباره شان امر به جهاد صادر نفرمود و اين دو نفر با زنان و فرزندان مسلمان در مدينه ماندند. پس از رفتن مسلمانان به احد، يكى از ايشان به رفيقش گفت: براى چه نشسته ايم و چه انتظار مى كشيم كه امروز يا فردا مى ميريم پس بهتر است شمشيرهايمان را برداشته و به رسول خدا ملحق گرديم شايد خداوند شهادت را نصيبمان فرمايد. آن دو به اتفاق حركت كردند و وارد سرزمين احد شدند، بدون آنكه مسلمانان با خبر گردند، مشغول جنگ شدند، مسلمانان بدون توجه و نشناخته حسيل را كشتند، در اين ميان حذيفه خبر شد ولى هر چه فرياد كرد متوجه نشدند تا كار از كار گذشت. پيامبر خواست ديه او را بپردازد ولى حذيفه قبول نكرد و به مسلمانان بخشيد، پس حضرت درباره اش دعا فرمود. ثابت در جنگ با كفار شهيد گرديد. [3] برخى او را از انصار به شمار آورده اند و گروهى ديگر نيز او ار جزء مهاجران ذكر كرده اند و ابن اثير گفته است كه او از مهاجرين ست و او را مخير كردند همچون زنان و كودكان مهاجرت را اختيار كند يا اينكه در ركاب حضرت رسول مهاجرت كند و او و او حضرت و در ركاب حضرت رسول را ترجيح داده است و در اعيان الشيعه چنين ذكر شده است كه او در ديار خود باقى مانده و تبليغ دين خدا كرده است و باعث نصرت اسلام شده است بعدا به سمت مدينه مهاجرت كرده است يعنى او جزء كسانى است كه نصرت را انتخاب كرده است و از مهاجرين نيز به شمار مى رود. [4] سایر محورهای این مقاله عبارتند از:
[1]. محقق و نوسنده : ابوالحسن اسماعیلی
[2]. تاريخ بغداد، خطيب بغدادى 1:173; الاستيعاب، ابن عبدالبر 1:334; اسدالغابه ،ابن اثير 1:648; تاريخ مدينة دمشق، ابن عساكر 12:261 و 262 و اعيان الشيعه، امين عاملى 4:592.
[3]. اسدالغابه، ابن اثير 1:493;اعيان الشيعه ،امين عاملى4:592 و قاموس الرجال، شوشترى 3:145.
[4]. اسدالغابه، ابن اثير 1:468 و اعيان الشيعه ،امين عاملى 4:594.
[5]. جهت توضیح بیشتر رک:جلد چهارم دایره المعارف صحابه پیامبر9
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.