X
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، بهعنوان یکی از مراکز مهم علمی در حوزه مطالعات اسلامی، امسال نیز حضوری فعال و هدفمند در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران دارد.
یادداشتی به مناسبت میلاد هشتمین امام شیعیان منتشر شده توسط روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) با حضور فعال در دومین رویداد و نمایشگاه ملی اصحاب اندیشه، به معرفی تازهترین تولیدات علمی، آثار پژوهشی، نشریات تخصصی و دستاوردهای خود پرداخت.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) از تجدید چاپ و عرضه مجموعه حدیثی فاخر «جوامع الکلام فی دعائم الاسلام عن طریق اهلالبیت علیهمالسلام» در ۱۸ جلد به زبان عربی خبر داد.
همزمان با تداوم بحران فلسطین و قرار داشتن آن در کانون توجه جهانی، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در نشستی علمی به یکی از ابعاد کمتر شناختهشده اما پر اهمیت تاریخ حمایت از ملت مظلوم فلسطین پرداخت. این نشست که روز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با عنوان «بررسی نمونههایی از نامهنگاری علمای امامیه به واتیکان در دفاع از مردم مظلوم فلسطین» برگزار شد، به واکاوی تلاشهای دیپلماتیک، دینی و فرهنگی علمای شیعه از طریق مکاتبه با عالیترین مقام کلیسای کاتولیک پرداخت.
«موسوعه آیات الاحکام»، حاصل سالها تلاش و پژوهش در حوزه فقه قرآنی، تنها به ارائه نظرات فقهی محدود نمیشود؛ بلکه با تشریح فرایند تدوین، چالشهای پیشرو و توصیههایی کاربردی برای محققان، به منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به این حوزه تبدیل شده است.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «قبیله غریب؛ تجربهنگاری فعالیتهای فرهنگی حجتالاسلام صادقیفر در شهر نِکا»، به قلم علیرضا نیکبین، روز سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بهصورت مجازی برگزار شد.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
به همت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی کتاب "درآمدی بر دیدگاهها و باورداشتهای اسلامی – انقلابی" منتشر شد
اینکه دغدغه انسان در چه افقی است، مسئله بسیار مهمی است. امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: «كُن بَعيدَ الهِمَمِ إذا طَلَبتَ»؛ هنگامی که نوبت به خواست رسید، همتت را به دور دست ها مشغول کن! باید توجه داشته باشیم که ارزش انسان به دغدغه های اوست، زیرا حضرت علی علیه السلام فرمود: «قِیمَهُ کُلِّ امْرئٍ مَا یُحْسِنُهُ».آنچه در بحث دغدغه ها مد نظر است، این حدیث است؛ «ثَلَاثٌ يَحْجُزْنَ الْمَرْءَ عَنْ طَلَبِ الْمَعَالِي قَصْرُ الْهِمَّه وَ قِلَّهُ الْحِيلَه وَ ضَعْفُ الرَّأْي».امام صادق علیه السلام فرمود: سه چیز آدمی را از رسیدن به کمال باز می دارد؛ کم همتی، ناپختگی و سُست رأیی.کوتاهی همت، انسان را کوچک می کند و دغدغه ها انسان ساز هستند. این رو، باید ببینیم دغدغه هایمان در چه افقی است، یکی از مشکلاتی که گاهی از اوقات در مسیر تعلیم و تربیت پیش می آید، پائین بودن سطح دغدغه هاست.مقام معظم رهبری می فرماید: «کودکان و همچنین جوانان را از آغاز عادت بدهیم که با همت بلند نگاه کنند؛ مسائل گوناگون وجود دارد که این ها را باید در سطح دنیا دید. در سطح جهانی باید مشاهده کرد..... مسائلی وجود دارد که این ها را باید در آفاق صدساله و صد پنجاه ساله دید. نه در یک افق محدود پنج ساله، ده ساله و کمتر. این ها همت بلند لازم دارند».
کتابچه حاضر، سلسله گفتارهای حجت الاسلام والمسلمين فلاح شیروانی، به عنوان درآمدی بر دیدگاه ها و باورداشت های اسلامی انقلابی می باشد.شاید بتوان گفت مهمترین هدفی که در این کتاب پیگیری میشود نقش آفرینی امروز طلاب در عرصه اجتماعی است. ورود صحیح طلاب به عرصه های اجتماعی و ایفای نقشی فعال در آن یکی از نیازهای امروز جامعه است.این کتاب رسالت گفتمان سازی را یک رسالت عمومی برای همه حوزویان معرفی میکند. بر این اساس مهمترین دیدگاههای اسلامی انقلابی را معرفی کرده و بدان میپردازد.
برخی از ایده هایی که در این کتاب طرح میشود:الف- بالا بردن افق دید افراد با ارتقای دغدغه های آنها ب- منشور باورها و تعهدات اسلامیج- رسالت گفتمان سازی مکتب امام خمینی ره که برای تحقق آن باید شناخت خوبی از انقلاب اسلامی پیدا کرد. در این زمینه اهداف انقلاب و چالشهای پیش روی آن بررسی می شود. شناخت ماهیت گفتمان سازی، اهمیت آن و شیوه های آن؛ همچنین برخی نتایجی که گفتمان سازی مکتب امام به دنبال داشته است در این کتاب آمده است.
این کتاب در 108 صفحه توسط حجت الاسلام محمدرضا فلاح شیروانی به رشته تحریر درآمده و بوسیله انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقر العلوم علیه السلام به زیور طبع آراسته شده است.
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.