در پژوهشکده باقرالعلوم(ع)؛
زندگینامه دکتر فاطمه طباطبایی در نهمین نشست گلشن ابرار بانوان بررسی شد
روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع): با هدف ارتقاء کمی و کیفی مقالات گلشن ابرار، نشست نهم بانوان محقق این گروه با بررسی زندگینامه دکتر فاطمه طباطبایی و بانو عفت الزمان امین برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع): با هدف ارتقاء کمی و کیفی مقالات گلشن ابرار، نشست نهم بانوان محقق این گروه با حضور اساتید ناظر، حجج اسلام آقایان: ناصر باقری بیدهندی استاد جامعة المصطفی العالمیة و عبدالصمد جودتی مدیر گروه گلشن ابرار و با شرکت فعال محققان این مرکز برگزار شد.
در این نشست علمی، شرح حال چهار تن از بانوان موثر جهان تشیع ارائه و دفاع گردید و مقالات از سوی استاد ناظر جلسه مورد نقد و بررسی دقیق قرار گرفت و ایشان با تاکید بر شخصیت محوری در تالیف مقالات، از نویسندگان حاضر خواست تا با رعایت دقیق آئین نامه نگارش مقالات و پرهیز از پرداختن به مسائل غیر ضرور که ارتباط چندانی با شخصیت مورد نظر مقاله ندارد، مخاطب را با شخصیت مقاله مانوس نمایند تا جنبه الگوپذیری بیشتر مخاطب از مترجم فراهم گردد.
حجت الاسلام والمسلمین باقری بیدهندی دقت نظر مولفان بر پرهیز از اطناب در تیتربندی مقالات، نکات قابل توجهی را در راستای زیباتر شدن آثار مکتوب و اصلاح و تکمیل مقالات بیان کرد.
مدیر گروه گلشن ابرار نیز در ادامه این نشست با تاکید بر نکات مهمی را در کم و کیف نگارش ترجمه شخصیتهای منتخب شورای علمی گلشن ابرار مطرح و حاضران را با اسلوب تراجم نگاری آشنا کرد.
حجت الاسلام والمسلمین جودتی از حاضران خواست تا ضمن دقت در نکات تکمیلی ارزیاب محترم بر تسریع در اعمال نظرات استاد جلسه تاکید کرد.
در پایان نگاهی کوتاه به دو مقاله از مقالات ارائه شده در این نشست صورت می پذیرد:
بانو عفت الزمان امین نوشته زهرا غلامی
عفت الزمان امین، محدث، عالم، حکیم، فیلسوف، فرزند حاج ميرزا افتخار التجار در سال 1331 ق در اصفهان به دنيا آمد. در بيست سالگي با مردي فاضل به نام حسين امين، ازدواج كرد. چندي پس از ازدواج، شوهر وي از دنيا رفت و بعد از آن عفت الزمان، مصمم به فراگيري جدي علم شد. وی یکی از برجسته ترین شاگردان زن عموی خود، بانو مجتهده حاجیه نصرت امین بوده است. از ديگر اساتيد وي، ميرزا علي اصغر شريف، حاج شيخ مرتضي مظاهري، آقاي مير سيد علي علامه فاني و ... مي باشند. فعاليت هاي این بانوي حكيم، قبل از انقلاب اسلامي و در جهت انتشار فرهنگ معنوی اسلام و تعالیم قرآن کریم و با حفظ موازين شرعي و حجاب اسلامي، قابل ستایش است. از جمله اين فعاليت ها، اداره دو مدرسه اسلامي يكي به نام " فاطمه علیها السلام" و ديگري به نام "دبيرستان امين" مي باشد. اين بانوي بزرگوار، بسيار با ايمان و معتقد بودند، به طوري كه در اواخر عمر سه بار به نجف اشرف و عتبات عاليات مشرف مي شوند و در همين سفرها موفق به أخذ درجه اجتهاد روايتي از آية الله شاهرودي مي شود. سرانجام اين بانوي دانشمند در 15 جمادي الأولي سال 1397ق دار فاني را وداع گفت و در تكيه امين تخت فولاد اصفهان كه از تكیه های اواخر دوره قاجار است به خاك سپرده شد. از جمله تأليفات ايشان، مي توان به "چهل حديث امين" اشاره كرد كه كتابي ارزشمند است و تا كنون دوبار به چاپ رسيده است.
بانو امين در 15 جمادي الأولي سال 1397ق، مصادف با 9 ارديبهشت 1356 ش و همزمان با اوج گيري انقلاب اسلامي در اصفهان بدرود حيات گفت. مدفن وي در تكيه امين التجار واقع در تخت فولاد است.
دکتر فاطمه طباطبائی نوشته سیده زهرا کیمیا
خانم فاطمه طباطبايي به سال1333 درخانواده اي متدين ومذهبي درشهرمقدس قم ديده به جهان گشود.پدر ايشان، آيت الله سيدمحمد باقر سلطاني طباطبايي ،درسال 1294 درخانواده اي روحاني وثروتمند ازشهرستان بروجرد تولد يافتند.پدربزرگ خانم طباطبايي،حاج سيد علي اصغرطباطبايي،نماينده دور سوم مجلس شوراي ملي ازحوزه انتخابيه بروجرد بوده كه مطابق تبارنامه مثبوت،نسب ايشان با سي وسه واسطه به حضرت امام حسن مجتبي(ع) مي رسد.
دوران كودكي خانم طباطبايي درشهر مذهبي قم طي مي شود.وي تحصيلات خود رادر مقطع ابتدايي به اتمام مي رساند ولي به دليل فضاي غير مذهبي و دين ستيز مدارس زمان طاغوت ،پدرشان با آنكه به تحصيل فرزندان خود بسياربها مي دادند،با ادامه تحصيل درمقاطع بالاتر مخالفت مي كنند.لذا ايشان بعد از آموزش مقطع ابتدايي به كلاسهاي متفرقه خياطي،گل سازي و... مي روندكه همين امر موجب آشنايي وي با خانواده امام خميني(ره) – كه آن ايام درتبعيد به سر مي بردند – مي شود.وي ادامه تخصيلات خود راتامقطع ديپلم،بعد از ازدواج و به صورت متفرقه درشهر قم گذرانده اند.
وی مقطع کارشناسی را بعد از انقلاب دررشته فلسفه غرب دانشگاه تهران به اتمام رساند. وپس از آن درمقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به رشته عرفان اسلامی علاقه مند شد. لذا درمقاطع مذکور دردانشگاه آزاد اسلامی ثبت نام وتخصص خود را ازآنجا گرفت.
اساتید ایشان افرادی چون آقای شیخ الاسلامی،دکتر اعوانی و دکتردینانی بوده اند ودربرهه ای کوتاه نزد حضرت امام به مطالعه عرفان پرداختند.همچنین سیداحمد خمینی هم دردوره ای جز اساتید ایشان بوده اند.
ازتألیفات وی می توان به کتاب هایی چون «سخن عشق»،«یک ساغر از هزار»،«اقلیم خاطرات» و مجموعه مقالات که در زمینه عرفان واخلاق اسلامی نگاشته شده اشاره نمود.
مهمترین شخصیتی که بر زندگی خانم طباطبایی تأثیر داشته،حضرت امام خمینی(ره) بوده است.ویژگی هایی همچون احترام ومحبت به همسر،متعبد بودن به آداب شریعت،نظافت واندکی کم روبودن وشاید دیر آشنا وکم حرف بودن ،خصوصیاتی بود که وی در وجودحضرت امام یافتند.به گفته ایشان"آقا به حالات روحی اهل خانه بسیار توجه داشتند،اگر گاهی ساکت بودم وحرف نمی زدم بامحبتی خاص با من گفت وگو می کردند.مرا فاطمه خانم صدامی کردند ودرباره غذا به خانم می گفتند:ببینید فاطمه خانم چه غذایی دوست دارد،آن را درست کنید.به احمد نیز می گفتند:مواظب باش!فاطمه خانم حوصله اش سر نرود.هروقت چیزی به دستشان می دادم با جملاتی مانند ایّدک الله،اجرک الله وسلّمک الله...سپاسگزاری می کردند.
خانم طباطبایی درمورد اولین بار که حضرت امام رادیدند چنین می گویند:
"نخستین بار آیت الله خمینی را درحرم امیرالمومنین علی(ع)دیدم.دوست داشتم هنگام ورودایشان به حرم از نزدیک ایشان را ببینم وسلام کنم،اما متأسفانه این کار ممکن نبودزیرا درخانواده روحانیان رسم نبود که زنان با مردان در کوچه وخیابان گفت وگو کنند...درآن زمان شناخت عمیق ودرستی ازشخصیت ایشان نداشتم،اما می دانستم ایشان مرجع بزرگواری است که از سوی رژیم ایران به عراق تبعید شده است."