بررسی 2 مقاله علمی- پژوهشی؛
در نشست فوق العاده مجمع اهل قلم گلشن ابرار پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع)
روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع)- پنجاه و هفتمین نشست فوق العاده مجمع اهل قلم گلشن ابرار با بررسی 2 مقاله علمی - پژوهشی در پژوهشکده باقرالعلوم (ع) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع): با هدف ارتقاء محتوائی مقالات گلشن ابرار، پنجاه و هفتمین نشست مجمع اهل قلم گلشن ابرار به صورت فوق العاده و با بررسی دو مقاله تراجم نگاری و با داوری اساتید محترم حجج اسلام آقایان: محمد جعفر طبسی استاد مرکز فقهی ائمه اطهار حوزه علمیه قم و عبدالصمد جودتی مدیر گروه گلشن ابرار در پژوهشکده باقرالعلوم (ع) برگزار شد.
در این نشست ترجمه دو شخصیت علمی شیعه حضرات آیات عظام: ابوالحسن علی بن بلال بن ابی معاویة بن احمد مهلبی ازدی و سید مرتضی طباطبائی (پدر سید محمد مهدی بحرالعلوم) نوشته آقای علی سلیمانی بروجردی مطرح و کلیات مقالات مورد استقبال حاضران در جلسه قرار گرفت و اساتید ناظر نشست با دقت نظر نکات قابل توجهی را در راستای زیباتر شدن آثار مکتوب و اصلاح و تکمیل مقالات بیان نمودند.
استاد طبسی در این جلسه ضمن برجسته خواندن شخصیت علی بن بلال مهلبی که از طبقه دهم روات شیعه است، بر تخصصی بودن مقاله تاکید و خواستار درج مقاله در یکی از مقالات علمی – پژوهشی کشور شد. ایشان بر دقت نظر بیش از پیش مولف مقاله بر اعمال نکات اصلاحی و تکمیلی تاکید و حاضران جلسه را به استفاده از منابع متقن و دست اول در جهت غنای بیشتر محتوای ترجمه علما، تشویق کرد.
در ادامه جلسه نیز حجت الاسلام عبدالصمد جودتی ضمن استماع دفاعیه نویسنده مقالات با ارزشمند دانستن مقالات ارائه شده، نویسنده مقاله را به دقت بیشتر در استفاده از القاب برای شخصیتهای علمی در متن مقالات توصیه نموده و خواستار رعایت بیشتر آئین نامه نگارش مقالات شد.
لازم به ذکر است در نشست های مجمع اهل قلم تا کنون حدود 105 مقاله از مقالات مجلدات گلشن ابرار مورد ارزیابی و بحث و بررسی قرار گرفته است.
در پایان نگاهي كوتاه به زندگی علمی «علی بن بلال مهلبی» صورت می گیرد:
ابوالحسن على بن بلال(رحمه الله) از محدثان قرن 4 و 5 شیعه و استاد شیخ مفید بوده است.
از تاریخ ولادت و خانواده ایشان اطلاع دقیقی در دست نیست. فرزند وی نیز یکی از روات حدیث میباشد.
مشايخ و اساتيدى كه جناب ابوالحسن على بن بلال بن ابى معاوية بن احمد مهلّبى ازدى(رحمه الله) - كه خود از مشايخ شيخ مفيد(رحمه الله) است - طبق اسناد و رواياتى كه از ايشان به ما رسيده است، از قرار ذيل مى باشند:
1 - مزاحم بن عبدالوارث بن عبّاد بصرى(رحمه الله).
2- على بن عبدالله بن اسد بن منصور اصفهانى(رحمه الله).
3- محمّد بن حسين بن حُميد بن ربيع لّخمى(رحمه الله).
جناب استاد محقق على اكبر غفارى در این باره مى نويسد:
«شيخه هو محمّد بن الحسين بن حُميد - مصغراً - اللّخمى - بالمعجمة - عنونه الخطيب فى تاريخه، قائلاً: «كان شيخاً ورّقاً على باب جامع الكوفة» ) .
4 -اسماعيل بن على بن عبدالرّحمن بربرى خزاعى(رحمه الله).
جناب على بن بلال مهلّبى(رحمه الله) از اساتيد شيخ مفيد(رحمه الله) و از همپايگان و هم طرازان اساتيد شيخ مفيد(رحمه الله) و در طبقه دهم قرار دارد.
«شيخ طوسى(رحمه الله) در «فهرست» صفحه 96 پيرامون آثار و تأليفات ابوالحسن على بن بلال مهلّبى(رحمه الله) مى نويسد:گويد:
1 - از آثار او «الغدير» است كه ما به توسط ابن عبدون آن را از وى روايت مى كنيم.
2 - و ديگرى «المسح على رجلين».
3 - و كتابى در «فضل عرب» و....
نام جناب ابوالحسن على بن بلال بن ابى معاوية مهلّبى ازدى(رحمه الله) در اكثر كتابهاى رجال و حديث و تراجم به اختصار ذكر شده است، كه در ذيل به ذكر عبارات بعضى از اين بزرگان پرداخته ايم:1 - ميرزا عبدالله افندى اصفهانى(رحمه الله).
«شيخ اجل فاضل، معروف به مهلّبى«ره» از مشايخ مفيد«ره» و از مشايخ و اعلامى است كه در رتبه او بوده اند. او از نوادگان مهلّب بن ابى صفرة است».
2 - علامه ملا محمّد باقر مجلسى«ره».
3- «على بن بلال مهلّبى از ثقا اماميه است».
آنچه از روايات به دست آمده از ايشان به دست مى آيد كه شاگردان و روايت كنندگان از ايشان بزرگان ذيل هستند:
1 - شيخ مفيد«ره».
2 - ابن حاشر«ره».
3 - احمد بن على بن نوح«ره».
4 - ابن عبدون«ره».