هداف گروه آيات الاحکام
الف) جمع آوري رواياتي که در زمينه آيات الاحکام صادر شده ـ بويژه رواياتي که داراي اعتبار سندي و مشتمل بر مضامين عالي مي باشند و در تفاسيري که با عنوان آيات الأحکام تدوين يافته، نيامده است.
ب) جمع آوري انظار فقهاء شيعه در مورد آيات الاحکام در تمام ابواب فقه در يک مجموعه منسجم و منظّم
توضيحاً: بسياري از فقهاء شيعه در مورد آيات الأحکام داراي انظار بديع پرمحتوي و بلند مرتبه مي باشند و در کتاب هايي که با عنوان آيات الاحکام تدوين گرديده نيامده است جمع آوري آنها از لابلاي صدها کتب فقهي و ضميمه نمودن به تحقيقات انجام شده در اين زمينه در غني و ارتقاء مجموعه ي مورد نظر سهم بسزائي خواهد داشت.
ج) استقصاء بيشتر در آيات مربوط به احکام، به عنوان مثال در مورد غناء اضلال مسلمانان، رابطه با کفّار، مسائل مستحدثه اين زمان، و ديگر موضوعاتي از اين قببيل ممکن است به آياتي استناد شود که در تفاسير آيات الاحکام مدوّن کمتر از آنها بحث شده ولي از کلمات صاحب نظران فقهي مي توان استفاده نمود.
د) پاسخ گويي به شايعاتي که بر عليه فقهاء شيعه صورت مي پذيرد مبني بر اين که از قرآن ـ آيات الاحکام ـ در فتوي کمتر بهره مي گيرند.
هـ) ايجاد بستر مناسب جهت تحقيق فقهاء و صاحب نظران در مسائل فقهي، و به تعبيري ديگر پاسخ به نياز آنها، زيرا مراجعه به کتب فقهي براي به دست آوردن انظار فقهاء در زمينه آيات الاحکام نياز به صرف وقت زياد مي باشد، تدوين مجموعه اي با شاخص هايي که ذکر شده تا حدّي در رفع اين مشکل مؤثر خواهد بود.
و) تطبيق و مقارنه، زيرا در حدي که بررسي شد تفسير آيات الأحکام با روش مقارنه به نحو جامع و در تمام ابواب فقه، وجود ندارد، اين روش مي تواند در جهت تبليغ از فقه اهل بيت (عليهم السّلام) و انظار فقهاء شيعه در بين ديگر مذاهب اسلامي مؤثر واقع شود.
ز) همچنين مي توان ادّعا کرد توازن تحقيق در مباحث فقهي ايجاب مي کند که در زمينه آيات الاحکام تحقيق شود؛ زيرا بعد از انقلاب بحمدالله صدها تحقيق در مسائل مختلف فقهي ارائه شده ولي در زمينه آيات الأحکام« در حدّي که به طور ناقص بررسي شد» کمتر تحقيق شده.
با عنايت به آنچه ذکر شد محدوده ي مباحثي که در اين کتاب مطرح مي گردد و گستره ي آن در حدّ متوسط کتب فقه استدلالي و آيات الأحکام و کتب تفسيري است، از طرفي بايد صبغه ي آيات الأحکام بودن کتاب محفوظ بماند.
و از سوئي ديگر به دليل اينکه يکي از اهداف در آن جمع آوري و ارائه نظريات فقها است که در مورد آيات الأحکام بيان شده، از اين رو شباهت به کتب فقهي پيدا مي کند البتّه در يک نظام و رويه واحد و چهارچوبه مشخّص ارائه مي گردد. بنابراين حجم موسوعة با شاخص هائي که بدان اشاره شد ده جلد تخمين زده مي شود.
اهداف گروه آيات الاحکام
1-جمع آوري رواياتي که در زمينه آيات الاحکام صادر شده ـ بويژه رواياتي که داراي اعتبار سندي و مشتمل بر مضامين عالي مي باشند و در تفاسيري که با عنوان آيات الأحکام تدوين يافته، نيامده است.
2- جمع آوري انظار فقهاء شيعه در مورد آيات الاحکام در تمام ابواب فقه در يک مجموعه منسجم و منظّم توضيحاً: بسياري از فقهاء شيعه در مورد آيات الأحکام داراي انظار بديع پرمحتوي و بلند مرتبه مي باشند و در کتاب هايي که با عنوان آيات الاحکام تدوين گرديده نيامده است جمع آوري آنها از لابلاي صدها کتب فقهي و ضميمه نمودن به تحقيقات انجام شده در اين زمينه در غني و ارتقاء مجموعه ي مورد نظر سهم بسزائي خواهد داشت.
3- استقصاء بيشتر در آيات مربوط به احکام، به عنوان مثال در مورد غناء اضلال مسلمانان، رابطه با کفّار، مسائل مستحدثه اين زمان، و ديگر موضوعاتي از اين قببيل ممکن است به آياتي استناد شود که در تفاسير آيات الاحکام مدوّن کمتر از آنها بحث شده ولي از کلمات صاحب نظران فقهي مي توان استفاده نمود.
4-پاسخ گويي به شايعاتي که بر عليه فقهاء شيعه صورت مي پذيرد مبني بر اين که از قرآن ـ آيات الاحکام ـ در فتوي کمتر بهره مي گيرند.
5- ايجاد بستر مناسب جهت تحقيق فقهاء و صاحب نظران در مسائل فقهي، و به تعبيري ديگر پاسخ به نياز آنها، زيرا مراجعه به کتب فقهي براي به دست آوردن انظار فقهاء در زمينه آيات الاحکام نياز به صرف وقت زياد مي باشد، تدوين مجموعه اي با شاخص هايي که ذکر شده تا حدّي در رفع اين مشکل مؤثر خواهد بود.
6- تطبيق و مقارنه: تفسير آيات الأحکام با روش مقارنه به نحو جامع و در تمام ابواب فقه، وجود ندارد، اين روش مي تواند در جهت تبليغ از فقه اهل بيت (عليهم السّلام) و انظار فقهاء شيعه در بين ديگر مذاهب اسلامي مؤثر واقع شود.
7- توازن تحقيق در مباحث فقهي ايجاب مي کند که در زمينه آيات الاحکام تحقيق شود؛ زيرا بعد از انقلاب بحمدالله صدها تحقيق در مسائل مختلف فقهي ارائه شده ولي در زمينه آيات الأحکام« در حدّي که به طور ناقص بررسي شد» کمتر تحقيق شده.با عنايت به آنچه ذکر شد محدوده ي مباحثي که در اين کتاب مطرح مي گردد و گستره ي آن در حدّ متوسط کتب فقه استدلالي و آيات الأحکام و کتب تفسيري است، از طرفي بايد صبغه ي آيات الأحکام بودن کتاب محفوظ بماند.و از سوئي ديگر به دليل اينکه يکي از اهداف در آن جمع آوري و ارائه نظريات فقها است که در مورد آيات الأحکام بيان شده، از اين رو شباهت به کتب فقهي پيدا مي کند البتّه در يک نظام و رويه واحد و چهارچوبه مشخّص ارائه مي گردد. بنابراين حجم موسوعة با شاخص هائي که بدان اشاره شد ده جلد تخمين زده مي شود.