به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام، تلاش فرهنگی با دستان خالی، مرآت انقلاب، پرچمداران هدایت، بسیج زنان آمریکای لاتین، پندار برساخته و آن صخره مرجانی از جدیدترین منشورات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام بر گیشه کتاب نشست.
تلاش فرهنگی با دستان خالی
نویسنده کتاب «تلاش فرهنگی با دستان خالی»، حاصل چهل سال فعالیت فرهنگی و تربیتی خود در مراکز مختلف را تجربهنگاری کرده است تا به عنوان الگو و یک حرکت و کار عملی راهگشای زندگی و انتقال تجربه به دیگران، به خصوص نسل جوان باشد.
این اثر شامل شرح فعالیتهای مختلف فرهنگی نویسنده از سالهای بعد از انقلاب و از سن هجده تا شصت و یک سالگی است که با هدف نشان دادن حجم کوشش و تلاشهای وی در قالب خاطرات تجربهنگاری شده به مخاطبان تدوین شده است.
محتوای کتاب که بیشتر جنبه داستانی به خود گرفته در قالب خاطره و داستان شامل آثار مکتوب مثل جزوه، کتاب، نشریات (مجلات)، محصولات چاپی و غیرچاپی، آثار نرمافزاری، تولید فیلم، نمایشگاهها، تقدیرنامه و کسب رتبه، اردو، مصاحبهها و خبرها، مسئولیتهای اجرایی، غیراجرایی و مشاورهای و تدریسی است و مباحث متنوع و گوناگون دیگر در دلنوشتهها و متون آن به چشم میخورد.
نویسنده اثر در نوشتار خود تلاش کرده است در هر قسمت، مدارک و مستنداتی که داشته را ضمیمه کارهایش نماید تا جنبه الگویی و استفاده بیشتری به خصوص برای مربیان جوان داشته باشد.
پیوند تهیه اثر
آن صخره مرجانی
کتاب «آن صخره مرجانی» یک تحقیق فاخر و جذاب درباره حجاب است که توانسته با رصد دقیق روزنامهها و مجلات دوره پهلوی دوم، سیاستهای ضد دینی و به خصوص «حجاب ستیزی» رژیم پهلوی را به خوبی به تصویر بکشد و از این جهت، تنها کتابی است که تا امروز در اینباره منتشر شده است.
در این کتاب علاوه بر گردآوری متن بسیاری از روزنامهها و جراید دوره پهلوی علیه حجاب، تصاویر و کاریکاتورهای موهن آن دوره علیه زنان مسلمان و با حجاب نیز منتشر شده تا حافظه تاریخی ملت ایران فراموش نکند که تا همین نیم قرن قبل، چه تفکری در ایران حاکم بود که برای سوق دادن جامعه به سمت «جهنم اجباری» تمام تلاشش را انجام داد و اتفاقا بسیاری از چالشهای امروز بر سر مسئله حجاب نیز ریشه در همان اتفاقات تاریخی دارد.
پیوند تهیه اثر
پندار برساخته
داعش در فرایند تبلیغی و در دورههای فراز و نشیب خود از شیوههای مختلفی برای جذب نیرو بهره برده است؛ این شیوه تبلیغی، از یک دیدگاه، وامدار پیشینه رسانهای جریانهای سلفی جهادی از افغانستان تاکنون و از دیدگاه دیگر، چهبسا وامدار شیوه نگاه تبلیغی بعث عراق در ایجاد رعب و وحشت در میان مخاطبان است.
در این تحقیق که تأملی است در استراتژی جریانها و سازمانهای تبلیغ روشهای جذب و سازماندهی داعش، تلاش میشود تا با استفاده از منابع دست اول و تولیدات تبلیغی و رسانهای و با توجه به دسترسی به بسیاری بلکه بیشتر تولیدات رسانهای این گروه، تبیین و تحلیلی درباره شیوههای تبلیغی آن بیان شود.
پرسش اصلی پژوهش این است که داعش از چه شیوههای تبلیغی بدیع و متمایزی برای جذب و اقناع مخاطبان خود بهره میبرد؟
در این پژوهش ابعاد مختلف تبلیغ داعش، با توجه به منابع و اسنادی که در دسترس قرار دارند، بررسی میشوند. همچنین بیشتر بر اسنادی که داعش منتشر کرده و به ویژه تولیدات رسانهای داعش تکیه شده است و با توجه به اینکه اخبار و گزارشهای غیردقیق بسیاری درباره این گروه وجود دارد، در این نوشته تلاش شده است تا حد امکان از اینگونه نوشتهها استفاده نشود و بیشتر بر اسناد خود داعش استناد شود.
این اثر دارای دو بخش اصلی است. نویسنده در بخش نخست به بررسی مبانی و کلیات تبلیغ داعش، شامل گفتمان و پادگفتمان و کلیاتی درباره دعوت و تبلیغ و مبلغان داعش و معرفی برخی مبلغان میپردازد و در بخش دوم جایگاه دعوت در ساختار داعش به ویژه در دیوانالدعوة و المساجد و دیوانالحسبه و به طور خاص دیوان الاعلام المرکزی را مورد تحلیل قرار میدهد.
پیوند تهیه اثر
بسیج زنان آمریکای لاتین
زنان آمریکای لاتین دارای سابقه طولانی در بسیج عمومی در موضوعهای مختلف اجتماعی و سیاسی هستند و در بسیاری از فعالیتهای انقلابی، پروژههای مردمی، سازماندهی مجدد اقتصادی و جنبش گستردهتر ضدجهانیشدن نئولیبرال نقش اساسی دارند. زنان آمریکای لاتین هماکنون در اعتراضهای اجتماعی و مخالفتهای عمومی نقش محوری دارند.
در بررسی کنشگری جنبشهای زنان، بازیگران مختلف و متنوّعی در سطح ملّی و فراملّی فعالیت دارند که بر تلاشها، دستاوردها و چالشهای جنبشهای زنان تأثیرگذار هستند. شناخت این جنبشها، عوامل و پیشینه شکلگیری آنان برای بررسی چگونگی اقدام و امکان موفقیت این جنبشها در مسائل مورد اهتمام آنان بسیار مهم است.
کتاب حاضر با توجه به اهمیت بررسی این نوع جنبشها با نگاه راهبردی، مطالعه استراتژیها و روشهای آگاهیافزایی، جزئیات رفتاری و چگونگی نقشآفرینی آنان در عرصه اجتماع، روندهای جذب، دعوت نیروی انسانی و نیز مهارت سازماندهی، بسیج نیروها و ابزارهای بهکار گرفته شده از سوی آنان به زیور طبع آراسته شده است.
در این پژوهش تجربیات زنان آمریکای لاتین در فاصله زمانی دهههای 1970 میلادی تاکنون در زمینه بهکارگیری جنبش، نیروهای اساسی در بسیج و سازماندهیها در اعتراضها موردبررسی قرار میگیرد.
این پژوهش بر آن است تا به این پرسش پاسخ دهد که «عملکرد جنبش زنان آمریکای لاتین در تبلیغ و سازماندهی نیروهای مردمی چگونه است؟». به این منظور پژوهشگر تلاش میکند تا از طریق مطالعه منابع و دادههای کتابخانهای و با استفاده از روش دادهبنیاد و نیز از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته با تعدادی از اعضا و رهبران سازمانهای زنان در کشورهای مختلف منطقه، از رهگذر کوشش برای یافتن پاسخ سه پرسش زیر به پرسش اصلی پاسخ دهد.
این اثر در سه گفتار تنظیم شده و شامل یک مقدّمه، سه فصل اصلی و نتیجهگیری است. در فصول اصلی پژوهش به سه پرسش فرعی پاسخ داده میشود. در فصل اول؛ فرایندهای ملی و بینالمللی مؤثر در شکلگیری و تسهیل فعالیت جمعی جنبشهای زنان آمریکای لاتین و نیز سیر تطوّر این جنبش از نیمه دوم قرن بیستم تاکنون توضیح داده شده است.
در فصل دوم؛ تجربیات جنبشهای زنان آمریکای لاتین از بهکارگیری جنبش، الگوهایی نمادین و سایر امکانات برای افزایش مشارکت و توسعه ظرفیتهای سازمانی، بسیج عمومی و اعتراضهای مرتبط با هویّت و نیز ورود به ساختارهای سیاسی مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل سوم به بررسی دستاوردهای این جنبشها در سازماندهی نیروهای مردمی جهت کنشگری در عرصه اجتماع، سیاست و حوزه قانونگذاری و نیز چالشهای این جنبشها در اجرای طرحهای اجتماعی ـ سیاسی اختصاص دارد. همچنین نتایج حاصل از پژوهش و جمعبندی نهایی در بخش پایانی کتاب با عنوان نتیجهگیری ارائه میشوند.
پیوند تهیه اثر
پرچمداران هدایت
ائمه علیهمالسلام مشعلهای فروزان الهی برای تمام دورهها و نسلها هستند و با توجه به شرایط حاکم بر هر دوره، ایشان هر زمانی مصلحت اسلام و مسلمین را در نظر میگرفتند و با تغییر دورهها و مقتضیات زمان و مکان، رفتار آنان نیز در برابر مسائل و رویدادها با توجه به مصالح نظام اسلامی تغییر مییافت و در هر زمان، جبههای مخصوص و شکلی نو از جهاد پدید میآمد و آنها با بصیرت کامل آن جبههها را تشخیص داده، به وظیفه اصلی خویش که حفظ اسلام عزیز از گزند انحرافات و دگرگونی ارزشهای آن بود، عمل میکردند.
این اثر به بررسی نقش ائمه علیهمالسلام در جلوگیری از انحرافات و تغییر ارزشها میپردازد و در آن، دوران زندگی امام علی علیهالسلام، امام حسن علیهالسلام، امام حسین علیهالسلام و امام سجاد علیهالسلام در چهار فصل، مورد بررسی قرار گرفته است.
در فصل نخست که به دوران زندگی امیرمؤمنان امام علی علیهالسلام اختصاص دارد، اوضاع سیاسی و اجتماعی بعد از رحلت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله واکاوی و نقش امام علی علیهالسلام پیش از دوران خلافت، اقدامات فرهنگی و اصلاحی آن امام همام در دوران خلافت و اقدامات اجتماعی ایشان همچون ایجاد عدالت اجتماعی، مبارزه با تبعیض نژادی، رفاهزدگی و عافیتطلبی بررسی میشود.
فصل دوم به بررسی دوران امام حسن مجتبی علیهالسلام اختصاص دارد که اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر امام سوم شیعیان و نقش آن حضرت در این دوره را در برمیگیرد و شامل اقدامات حضرت در قبل و بعد از امامت ایشان میشود.
اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر امام حسین علیهالسلام در فصل سوم کتاب بررسی میشود. انحرافات اعتقادی بروزیافته در عصر امام حسین علیهالسلام و نقش آن حضرت در برابر آنها، انحرافات فرهنگی در عصر امام و نقش ایشان در برابر آنها، نقش امام حسین علیهالسلام در برابر انحرافات فرهنگی ـ اعتقادی معاویه و اقدامات سیاسی امام حسین علیهالسلام بعد از امامت از محورهای اصلی این فصل است.
فصل چهارم کتاب با بازخوانی اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر امام زینالعابدین علیهالسلام آغاز میشود و به دنبال آن شرایط فرهنگی عصر آن حضرت و اقدامات فرهنگی و سیاسی ایشان مورد بررسی قرار میگیرد. تبیین ارزشهای اسلامی و جلوگیری از انحرافات و بدعت با دعا، تربیت شاگردان، مبارزه با اندیشههای انحرافی، حفظ سنت پیامبر صلی الله علیه و آله درباره اذان و دفاع از جایگاه امامت و تبیین منزلت اهلبیت علیهمالسلام، تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی، روشنگریهای امام علیه دستگاه یزید، مبارزه بر ضد حاکمان اموی با گریههای سیاسی و نقش ایشان در حمایت از قیامهای مردمی از محورهای فصل چهارم است.
نویسنده در پایان کتاب و در بخشی با عنوان جمعبندی نهایی، به معرفی خلاصهای از اقدامات ائمه علیهمالسلام در جلوگیری از انحرافات و تغییر ارزشها در قالب محورهای بیان و تبلیغ دین، احیای دین و زدودن انحرافات، تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی، دفاع از کیان امامت و تبیین جایگاه آن و دفاع از اصل اسلام و احیای ارزشهای اسلامی و حاکمیت ارزشها پرداخته است.
پیوند تهیه اثر
مرآت انقلاب
تبیین منظومه فکری رهبران انقلاب اسلامی با هدف آشنا کردن امت با اندیشه ولیّ، یک روش برای رسیدن به پیشرفت اسلامی است. آنچه در این باب اهمیت دارد شیوه پژوهش در اندیشه رهبران انقلاب است که این چگونگی باید توسط نخبگان رخ دهد و بعد از کشف این مقصود، شیوه مواجهه با اندیشه رهبری برای مردم تبیین گردد.
حاصل پژوهش، دستیابی به الگوریتمهای مشابهی است که به الزام یکسان نیستند و قابلیت انعطاف و تغییر دارند، اما دارای اصول و بنیان مشترکی هستند؛ بنابراین، روشهای بیانشده میتوانند دستخوش تغییرات یا پیشرفتهایی قرار گیرد.
ویژگی ممتاز این اثر، بهرهمندی از نظرات بیش از ده اندیشمند معاصر در مبحث نظام فکری با استفاده از قالبهایی مانند مصاحبه، گفتوگوی مستقیم، صوت سخنرانی یا سایر قالبها است.
این اثر بدون پرداخت به جزئیات اندیشه و نگاه رهبری با نگاهی کلاننگر و فراشناختی به منظور طراحی چارچوبهای کلی و تولید روش استخراج، به بررسی اندیشه رهبری و مکتب امام پرداخته است.
در تدوین و طراحی روش مورد نظر بهندرت از روشهای آکادمیک غربگرایانه استفاده شده و تا حد امکان شیوههای منظومهسازیِ مورد استفاده در حوزه فقه بهکار گرفته شده است.
ساختار و گامهای ارائه اثر اینگونه است که بعد از شناخت مسئله و ضرورت مواجهه نظاممند با اندیشه رهبری، به بررسی ملزومات درک اندیشه رهبری و سپس روش استخراج نظام فکری پرداخته میشود. در قسمتهای بعدی، طرح دیگری از شیوه استفهام و استخراج اندیشه رهبری ذیل عنوان منظومه مولد مطرح شده است که مرتبهای بالاتر از سایر موارد مطرح شده دارد.
این کتاب در یک مقدمه و چهار بخش «ضرورت مواجهه نظاممند با اندیشه رهبران انقلاب»، «ویژگیهای نظام فکری رهبران انقلاب»، «منظومهسازی بیانات رهبران انقلاب» و «منظومه فکری مولد» تدوین شده است. نویسنده در بخش نخست به دنبال شناخت نوع مواجهه با اندیشه رهبران انقلاب اسلامی است و در بخشهای دوم تا چهارم به چند پرسش اساسی با هدف تبیین مباحث پاسخ میدهد.
پیوند تهیه اثر