در پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع) صورت گرفت؛
بررسی 3 مقاله علمی- پژوهشی تراجم نگاری در نشست 56 مجمع اهل قلم گلشن ابرار
روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع)- پنجاه و ششمین نشست تخصصی مجمع اهل قلم گلشن ابرار با بررسی 3 مقاله علمی - پژوهشی در پژوهشکده باقرالعلوم (ع) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم (ع): با هدف غنای محتوائی مقالات مجموعه گلشن ابرار، پنجاه و ششمین نشست مجمع اهل قلم گلشن ابرار با بررسی سه مقاله تراجم نگاری و با حضور اساتید محترم حجج اسلام آقایان: محمد جعفر طبسی استاد مرکز فقهی ائمه اطهار حوزه علمیه قم و عبدالصمد جودتی مدیر گروه گلشن ابرار در پژوهشکده باقرالعلوم (ع) برگزار شد.
در این نشست که اکثر محققین مرکز حضور داشتند، ترجمه سه شخصیت علمی شیعه حضرات آیات عظام: ملا زین العابدین گلپایگانی نوشته حبیب الله سلمانی آرانی، شیخ محمد جواد جزائری نوشته یوسف پیری و سید مصطفی جمال الدین نوشته اکبر صبوری مطرح و کلیات مقالات مورد استقبال حاضران در جلسه قرار گرفت و استاد ناظر نشست با دقت نظر نکات قابل توجهی را در راستای زیباتر شدن آثار مکتوب و اصلاح و تکمیل مقالات بیان نمودند.
استاد طبسی در این جلسه ضمن استماع دفاعیه نویسندگان مقالات با ارزشمند دانستن مقالات ارائه شده، پژوهشگران را به دقت بیشتر در استفاده از القاب برای شخصیتهای علمی در متن مقالات توصیه نموده و خواستار رعایت بیشتر آئین نامه نگارش مقالات از سوی پژوهشگران شد. وی در ادامه حاضران جلسه را به استفاده از منابع متقن و دست اول در جهت غنای بیشتر محتوای ترجمه علما، تشویق کرد.
در خاتمه این نشست حجت الاسلام عبدالصمد جودتی دبیر مجمع اهل قلم ضمن تشکر از حضور منظم و منسجم اساتید و پژوهشگران شرکت کننده در جلسه خواستار دقت نظر بیش از پیش مولفین در اعمال نکات اصلاحی و تکمیلی استاد ارزیاب جلسه شد و همه عزیزان را به تهیه شناسه مقالات قبل از اقدام به تالیف توصیه و ضرورت این مهم را بیان و یادآوری کرد که این تصمیم جدید شورای راهبردی پژوهشکده است و از سوی همه پژوهشگران مرکز لازم الاجرا دانسته شده است.
لازم به ذکر است در نشست های مجمع اهل قلم تا کنون بیش از 100 مقاله از مقالات مجلدات گلشن ابرار مورد ارزیابی و بحث و بررسی قرار گرفته است.
در پایان نگاهي كوتاه به زندگی ملاّ زين العابدين گلپایگانی صورت می گیرد:
ملاّ زين العابدين در غرّه ی ماه ذيقعده الحرام سال 1218 در خانواده ای متدين و مذهبی و متوسط الحال که در محلّه ی بابا عبدالله شد گلپايگان سکونت داشتند ديده به جهان گشود. وی پس از طی دوران کودکی و رسيدن به سن يادگيری، آموزش های ابتدايی از خواندن و نوشتن فارسی و روخوانی قرآن را در مکتب خانه های زادگاهش فرا گرفت. شوق و ذوق او به طلبگی و تحصيل علوم دينی وادارش کرد تا اينکه مقدمات دروس حوزوی و پس از آن برخی متون و کتب درسی رايج را نزد استادان و روحانيان فاضل محلی خواند. او با صلاحديد استاد برای تکميل تحصيلات و درک محضر استوانه های علم و معرفت دينی آهنگ و عزم سفر به عتبات عاليات را نمود. نخست قدم به حوزه شهر کربلا نهاد و سالها در حائر حسينی (ع) ضمن بهره های معنوی از آن آستان و حضور در حلقه های دروس فقه و اصول استادانی فرهيخته همچون حضرات آيات عظام آقا شيخ محمدحسين اصفهانی، شيخ محمد شريف العلماء بر ذخاير علمی و معنوی خود افزود.
ملاّ زین العابدین در حوزه ی نجف و در بازگشت به زادگاهش به تدریس اشتغال داشته و شاگردانی چون میرزا ابراهیم علوی سبزواری، میرزا ابراهیم شریعتمداری (1311ق)، شیخ حسن بروجردی و... را تربیت کرده است.
از تألیفات وی میتوان به انوار الولاية اشاره کرد. این تصنیف به صورت مجموعه ای است شامل هشت رساله که پیرامون مسائل و موضوعات مختلف دینی می باشد مؤلف آن را در سال 1280 قمری به عربی نگاشته است و آیت الله شیخ لطف الله صافی گلپایگانی این کتاب را با مقدمه ای کوتاه در سال 1409 قمری چاپ و منتشر ساخت.
آیت الله ملا حبیب الله شریف کاشانی (1340ق) که از همعصران ملا زین العابدین بوده و محضر وی را درک کرده می گوید:
«... عالم گرانمایه و محقق علامه، بزرگترین دانشمندان و علماء شیعه، کسی که در علوم اسلامی دریایی بی کران بود و در میان فقهای شیعه فقیهی بزرگوار و اعلم آنها، از پرهیزگاران و زاهدان عصر خود بود. پس از مراجعت وی از عتبات توفیق درک حضورش را پیدا کردم. آن عالم بزرگوار را به نجف اشرف دعوت کرده بودند و سبب دعوت آن بود که پس از ارتحال شیخ اعظم شیخ مرتضی انصاری جمعی از شاگردان او مثل میرزا محمد حسن شیرازی و حاج سید حسین ترک به معظم او نامه نوشته و از او درخواست کردند به نجف باز گردد و زعامت امور شیعیان را بر عهده گیرد. ملازین العابدین درخواست را نپذیرفته و بر کناری از صحنه ریاست و زعامت را راه نجات و صلاح خود دانست و من سوگند می خورم که آن عالم ربانی مردی تعلیل المال و اجتناب کننده از قیل و قال بود...»
ملا زین العابدین پس از هفتاد سال عمر بابرکت خود و انجام خدمات دینی و فرهنگی شایسته و ماندگار در تاریخ یازدهم ربیع الثانی سال 1289قمری در گلپایگان دعوت حق را اجابت کرد و به جوار رحمت الهی پیوست. پیکر پاک این فقیه جلیل القدر پس از تشییع باشکوه در مقبره ی خانوادگی واقع در جنب مسجد مجللی که در محل زادگاهش بنا نموده و هم اکنون به نام وی مشهور است به خاک سپرده شد.