برگزاری جلسه شصت و چهارم گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبراعظم(ص) در پژوهشکده باقرالعلوم(ع)
روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع) ـ شصت و چهارمین جلسه گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبراعظم(ص) با حضور اعضای شورای علمی گروه در پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم(ع): شصت و چهارمین جلسه گروه کلام و معارف دانشنامه پیامبراعظم(ص) با هدف غنای محتوای علمی مقالات با حضور اعضای شورای علمی گروه: حجج اسلام علی اسدی ـ مجتبی گودرزی ـ حسن اسکندری و محمدحسین حقیقی در دفتر دانشنامه برگزار شد.
در این جلسه به بررسی محتوایی مقاله «ارهاص» تألیف حسن اسکندری در دستور کار قرار گرفت.
این مقاله درباره ارهاص به معنای حوادث خارق العاده ای که پیش از بعثت پیامبران و به عنوان زمینه پذیرش آن رخ می دهد. ارهاص از ریشه «رهص» به معنای ديوار بنياد نهادن و پیِ خانه را ساختن است و به مناسبت به معنای استوارکردن و اصرار داشتن می آید. ارهاص در اصطلاح متكلمان، كارهاي خارق العاده اي را گویند كه پیش از نبوت، از سوی پیامبران انجام می پذیرد و حکایت از نبوت آنان در آینده دارد. این حوادث گاهی پیش از تولد پیامبران و در ارتباط با آنها رخ می دهد.
لشگرکشی ابرهه به مکه را در سال تولد پیامبر و سپس نابودی آن، عدم سختیهای دوران بارداری مادر پیامبر(ص) به هنگام باردار بودن به ایشان و همچنین در خواب به او گفته شده تو سرور این امت را با خود داری و سپس او را محمد نام گذار، عدم ورود ابلیس به آسمانهای هفتگانه، به صورت بر زمین افتاده تمامی بت ها در بتکده و شکسته شدن ایوان کسری و سقوط چهارده کنگره آن، خشک شدن آب دریاچه ساوه، خاموش شدن آتشکده فارس پس از هزار سال، بر آمدن نوری از سرزمین حجاز تا به مشرق رسیدن، کاهنان عرب علوم خود را فراموش کردن، و باطل شدن سحر ساحران، مختون و بریده بودن ناف ایشان به هنگام تولد، مامور ساختن فرشته ای از طرف خداوند تا شب و روز وی را به راههای درست و اخلاق نیک راهنمایی و از پلیدیهای جاهلیت دور ساختن، شق صدر در کودکی توسط فرشتگان و تنظیف قلب وی، بشارت نبوت راهب نصرانی با دیدن پیامبر در سن نوجوانی در سفر تجاری که ایشان با ابوطالب به شام داشتن، راهب ابراز می دارد که با آمدن کاروان، درختان و سنگریزه ها بر او سجده می کردند و ابرها و شاخه های درختان بر او سایه انداخته و من در پایین کتف او مهر نبوت را ملاحظه کردم، سجده کردن اشيا و جمادات، از جمله سنگ و درخت بر ایشان، از جمله ارهاصات پیامبر(ص) هستند که در منابع اسلامی ذکر شده اند.
اعضاء شورای علمی با طرح نقطه نظرات علمی و بررسی نقاط قوت و ضعف ساختاری و محتوایی طرح مقالات، پیشنهادات اصلاحی خویش را ارائه کردند.
در نهایت مقرر شد که اصلاحات مورد نیاز با ارجاع مقاله به مؤلف توسط وی صورت پذیرد.