به گزارش روابط عمومی پژوهشکدۀ باقرالعلوم علیه السلام: با عنایت به ارتقاء شکلی و محتوائی مقالات مجموعه گلشن ابرار، نشست 35 مجمع اهل قلم با حضور دو عضو شورای علمی گلشن ابرار، حجج اسلام ناصرالدین انصاری و ناصر باقری بیدهندی و با شرکت پژوهشگران این مرکز برگزار گردید.
در این جلسه شرح حال چهار شخصیت مهم دیگر از عالمان جهان تشیع یعنی: سید عبدالحسین خاتون آبادی (م1105ق) و ملازین العابدین سلماسی(م1266ق) نوشته سید علی آقائی، شیخ محمد سماوی (م 1370 ق) نوشته مهدی حسن پور و سلیمان بن حسن صهرشتی نوشته جواد حاجی پور، ارائه گردید و نکات مهم ارزیابان به سمع و نظر حاضران در جلسه رسید.
استاد انصاری در این جلسه ضمن استماع دفاعیه نویسندگان مقالات در جهت غنای بیشتر محتوای ترجمه علما، حاضران در جلسه را به استفاده از منابع متقن و دست اول تشویق کرد.
استاد باقری بیدهندی نیز ضمن ارزشمند دانستن مقالات ارائه شده، پژوهشگران را به دقت بیشتر در استفاده از القاب برای شخصیتهای علمی در متن مقالات توصیه نموده و خواستار رعایت بیشتر آئین نامه نگارش مقالات از سوی پژوهشگران شد.
در پایان جلسه نیز اساتید ارزیاب ضمن عالی دانستن محتوای مقالات، محققان را به ملاحظه منابع بیشتر سفارش کردند.
لازم به ذکر است در نشست های مجمع اهل قلم تا کنون حدود 64 مقاله از مقالات مجلدات 10 و 11 گلشن ابرار مورد ارزیابی و بحث و بررسی قرار گرفته است.
در پایان نگاهي كوتاه به زندگی دو تن از عالمان مطرح در این مجمع صورت می گیرد:
1- سلیمان بن حسن صهرشتی
تاریخ ولادت صهرشتی معلوم نمی باشد. طبیعتاً مقدمات کسب دانش و معرفت دینی را باید در موطن خویش آغاز کرده باشد، و پس از گذرانیدن مدارج اولیه معرفتی به بغداد که کانون دیانت و فقاهت و فقیهان بزرگ و بلند آوازه بود کوچیده باشد. صهرشتی فقه و اصول را از محضر عالمان نام آوری چون سید مرتضی فرا گرفت و طبق نقل برخی تراجم نگاران از بزرگترین شاگردان سید مرتضی بوده است. پس از رحلت سید مرتضی در سال (436ق) بر درس شیخ الطائفه، شیخ بزرگوار طوسی حاضر شد و از آن بزرگ هم استفاده های شایان برد.
قاطبه رجال شناسان عظمت شخصیت صهرشتی را ستوده اند. منتجب الدین در فهرست از صهرشتی با القایی مانند شیخ موثق و مورد اطمینان، فقیه، اهل دیانت و وجاهت بری شمرد که از محضر سید مرتضی و شیخ طوسی درس گرفته است و می افزاید پدرم از خویش درباره صهرشتی برای ما خبر آورده است.
بعضی از آثار وی عبارتند از: الانفرادات بالفتوی - التبیان فی عمل شهر رمضان – مالا یسع المکلف جهله در علم کلام - مالا ینتبه الفقیه – المتعه – النوادر- النفیس در دانش فقه – شرح نهج المسالک فی معرفه المناسک - مختصر البصائر
نظام الدین صهرشتی دیلمی عالم بزرگواری که در غالب شاخه های و شعبه های دانش دین از قبیل فقه و تفسیر و کلام صاحب نظر و اثر بود پس از سالیانی تلاش مقدس علمی و فکری و آشنایی و روشنایی جان با انوار قرآن و تهذیب و پالایش نفس از رذایل و ناپاکیها، به لقاء رب اش شتافت و در جوار رحمت واسعه اش آرمید.
2- سید عبدالحسین خاتون آبادی
میر عبدالحسین در زادگاه خویش تحصیلات خود را آغاز نمود با تلمذ در کلاس درس اساتید نامی آن دوره اصفهان در معقول و منقول تحصیلاتش را تکمیل نمود. وی در کتاب خود به حسب سال در گذشت اساتیدش ویا سال اجازه آنان به وی، از این بزرگان یاد نموده است. از اساتید برجسته وی می توان به این معاریف اشاره کرد .
علامه محمد تقی مجلسی
ملا محمد باقر سبزواری
میرزا رفیعا نایینی
ملا میر محمد باقر خاتون آبادی
محدث متتبع شیخ عباس قمی ره درباره میر عبدالحسین می نوییسد : « میرعبدالحسین فاضل کامل، عالم با ورع، محدث فقیه ثقه، مجمع اخلاق فاضله، کثیر الجد در عبادت و زهد وتقوا...(بود)»
علامه محسن امین درباره ایشان می فرماید : « وی (میرعبدالحسین ) علامه، مورخ، راوی ثقه، ادیب ومحدث بود که کتابهای...
کتاب وقایع السنین والاعوام را می توان به عنوان مهمترین تألیف میرعبدالحسین خاتون آبادی را نام برد.
سرانجام این عالم کامل، فقیه مورخ و فاضل بزرگوار در سال 1105 هجری دیده از جهان فانی فرو بست و به دیدار یار شتافت.