X
یادداشتی به مناسبت میلاد هشتمین امام شیعیان منتشر شده توسط روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) با حضور فعال در دومین رویداد و نمایشگاه ملی اصحاب اندیشه، به معرفی تازهترین تولیدات علمی، آثار پژوهشی، نشریات تخصصی و دستاوردهای خود پرداخت.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) از تجدید چاپ و عرضه مجموعه حدیثی فاخر «جوامع الکلام فی دعائم الاسلام عن طریق اهلالبیت علیهمالسلام» در ۱۸ جلد به زبان عربی خبر داد.
همزمان با تداوم بحران فلسطین و قرار داشتن آن در کانون توجه جهانی، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در نشستی علمی به یکی از ابعاد کمتر شناختهشده اما پر اهمیت تاریخ حمایت از ملت مظلوم فلسطین پرداخت. این نشست که روز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با عنوان «بررسی نمونههایی از نامهنگاری علمای امامیه به واتیکان در دفاع از مردم مظلوم فلسطین» برگزار شد، به واکاوی تلاشهای دیپلماتیک، دینی و فرهنگی علمای شیعه از طریق مکاتبه با عالیترین مقام کلیسای کاتولیک پرداخت.
«موسوعه آیات الاحکام»، حاصل سالها تلاش و پژوهش در حوزه فقه قرآنی، تنها به ارائه نظرات فقهی محدود نمیشود؛ بلکه با تشریح فرایند تدوین، چالشهای پیشرو و توصیههایی کاربردی برای محققان، به منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقهمندان به این حوزه تبدیل شده است.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «قبیله غریب؛ تجربهنگاری فعالیتهای فرهنگی حجتالاسلام صادقیفر در شهر نِکا»، به قلم علیرضا نیکبین، روز سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بهصورت مجازی برگزار شد.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
عنوان : مشكلات وموانع سياسى ـ اجتماعى حكومت امام على(عليه السلام) نويسنده : زهرا روح اللهى اميرى نوع کتاب :سیاسی اجتماعیناشر : پژوهشكده باقرالعلوم(عليه السلام) چکیده کتاباصل بنيادين انديشه هاى اجتماعى حضرت على(عليه السلام) «عدالت» يعنى برابرى حقوق اجتماعى، امور مادى و معنوى و برخوردارى يكسان همگان از فرصت ها و امكانات بود. او عدالت را عين زندگى مى پنداشت و از اصول پايه اى در مشى سياسى و حكومتى اش قرار داد.عملكرد سياسى، اجتماعى و اقتصادى امام در تئورى و عمل (مبتنى بر اصل عدالت) چنان بود كه مخالفان فراوانى را عليه او برانگيخت، زيرا برنامه هاى او جامع، قاطع و آينده نگر و مبتنى بر واقعيات اجتماعى بود. با اين وصف در آغازين سخنان خود از موانع و كارشكنى هايى خبر داد كه بر اثر جهل و خرافه و كينه و حسادت در برابرش ايجاد مى شود. اين موانع ريشه در نفاق، حاكميت روح اشرافيت مادى، برترى قبيله اى و نژادى داشت كه معاويه در شام و خلفا در مدينه به عنوان ميراث عهد جاهليت در طول سال هاى دورى امام از قدرت، احيا و حاكم ساخته بودند.امام هرگز برقرارى عدالت را فداى مصالح سياسى شخصى و اجتماعى نكرد. و همين مسئله وقايع جنگ جمل (ناكثين)، جنگ صفين (قاسطين) و جنگ نهروان (مارقين)را بر ضد برنامه ها و انديشه هاى سياسى اش به وجود آورد.منشأ و ريشه آن همه فتنه در جامعه اسلامى كه بعد از آن اتحاد و اجتماع تا حد زيادى، گرفتار تشتت و تفرق و اغراض شد اميرالمؤمنين(عليه السلام)در نهج البلاغه به آن اشاره مى كند و مى فرمايند: (ثم انكم معشر العرب اغراض بلايا قد اقتربت فاتقوا سكرات النعمة و احذروا بوائق النقمة)مى فرمايند: «شما اى مردم عرب هدف بلياتى قرار گرفته ايد كه نزديك است كاملا شما را فراگيرد، از اثرات سكر و مستى نعمت ها و ثروت ها و از مصيبت هاى انتقام ها بپرهيزيد»مطابق اين بيان، اميرالمؤمنين(عليه السلام)، نطفه اين فتنه ها را در طغيان و سكر نعمت ها در ميان يك عده و كينه و عقده و انتقام يك عده ديگر مى داند.چالش هاى عميق و جدى در حوزه هاى اجتماعى، سياسى، مذهبى، اقتصادى و فرهنگى، چنان بود كه برگشت را به آرمان هاى نبوى(عليه السلام)مشكل كرد به گونه اى كه براى جلوگيرى از اين امر آن سه جنگ كه به آنها اشاره شد بر نظام سياسى علوى تحميل گرديد. و جبهه مخالف عدالت على به صورت ضربتى و پى در پى، چارچوبه هاى نظام سياسى او را مورد هجوم قرار دادند.نويسنده محترم (خانم روح اللهى اميرى) در اين نوشتار به مهمترين موانع و مشكلات حكومت امام على(عليه السلام) پرداخته و آنها را از زواياى مختلف بررسى نموده كه از سعى و كوشش ايشان در خلق اين اثر تشكر و قدردانى مى كنيم.
فهرست کتاب مشکلات و موانع سیاسی اجتماعی حکموت امام علی علیه السلامفصل اول: كلياتفصل دوم: عربستان پيش از اسلامفصل سوم: تحوّلات عصر پيامبر(صلى الله عليه وآله) و خلفافصل چهارم: مشكلات سياسى، اجتماعى فراروى حكومت امام على(عليه السلام)
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.