X
چهارمین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن» با تمرکز بر موضوع «وظیفه رسانهها در حفظ و تقویت روایت اصیل از همبستگی تمدنی جامعه ایرانی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
در جریان دیدار رئیس بنیاد ملی نوجوان از پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، زمینههای همکاری مشترک در حوزه تأمین نیازهای پژوهشی و تولید محتوای فرهنگی ـ دینی برای نوجوانان بررسی شد.
همزمان فرارسیدن ماه محرم و موسم حماسه و بیداری، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) مجموعهای خواندنی و تأثیرگذار از تازههای نشر خود را معرفی میکند؛ آثاری که هر یک دربردارنده نگاهی نو و تحلیلی ژرف به ابعاد فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و تمدنی نهضت حسینی و میراث عاشورا هستند.
بیش از 1500 نفر از علما و متفکران اهل سنت طی بیانیهای اعلام کردند: اکنون روزی است، که ما متفکران و صاحبان اندیشه اهل سنت ایران اسلامی، با صدای رسا و تاسی از قرآن و سنت نبوی اعلام میکنیم که ایستادن و مقاومت در مقابل این کفار حربی واجب الهی است.
یادداشت
یادداشت |
نشست بیستوچهارم از سلسلهنشستهای «جمهوری اسلامیشناسی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
یادداشت | حمیدرضا فتحی
با فرا رسیدن ماه محرم، دلها بیش از پیش متوجه عظمت قیام سیدالشهداء علیهالسلام میشود؛ قیامی که نهفقط یک حادثه تاریخی، بلکه مکتبی زنده و جاری در مسیر امت اسلامی است. محرم، آغاز فصلی تازه از تفکر، تأمل و حرکت در پرتو نور عاشوراست.
یادداشت | رضا طراوت
یادداشت | سعید احمدی
سومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در تازهترین اثر خود، کتاب «تافتههای بههم بافته» را با هدف بازخوانی و تحلیل منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی منتشر کرد.
یادداشت | حبیبالله اسداللهی
دومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
بُريدة بن الحُصيب [1]
هنگامى كه پيامبر اسلام9 از مكه به مدينه مهاجرت مى فرمود، بريدة بن الحُصيب [2] مشهور به اسلمى در منزل غميم به حضور حضرت شرفياب شد و در حدود هشتاد خانواده از قبيله اش اسلام آوردند و به وطن خود برگشتند تا پس از جنگ احد به مدينه انتقال يافت و ساكن آنجا گرديد. او در جنگهايى كه پس از احد واقع شد شركت داشت [3] همراه پيامبر9 در شانزده جنگ حضور داشت [4] و در صلح حديبيه نيز حضور داشته و جزو اصحاب بيعت رضوان [5] مى باشد. در اين مدت ساكن مدينه بود تا آنكه بصره فتح شد، در آنجا خانه اى ساخت و ساكن بصره گرديد; در فتح خراسان و شهرهاى ايران جزو لشكريان اسلام بود و پس از استقرار اسلام در ايران ساكن مرو گرديد و در زمان خلافت يزيد بن معاويه در همان جا وفات يافت و به خاك سپرده شد ولى فرزندانش در مرو ماندگار شدند. [6] سایر محورهای این مقاله عبارتند از:
[1]. محقق: فرهاد علیزاده
[2]. بريده: به ضم باء و فتح راء و سكون ياء، حصيب به ضم حاء و فتح صاد
[3]. الاستيعاب، ابن عبدالبر 1:185 و اسدالغابة، ابن اثير 1:10-209 .
[4]. تاريخ مدينة دمشق، ابن عساكر 71:379 و الاصابه، ابن حجر 1:418 .
[5]. داستان بيعت شجره يا بيعت رضوان اين چنين است : هنگامى كه رسول خدا9از مدينه به مقصد عمره و زيارت خانه كعبه با جمعيتى در حدود 1400 نفر حركت كردند و به حديبيه رسيد، شترى كه پيامبر9بر آن سوار بود خوابيد و هر چه به او فشار آوردند حركت نكرد. پيامبر9فرمود: عادت اين شتر چنين نبود وليكن همان دستورى كه فيل سفيد را هنگامى كه اصحاب فيل او را به طرف مكه مى بردند، بازداشت اين شتر را بازداشته است. سپس عمر بـن خطاب را خواست تا به مكه بفرستد و از اهل مكه اجازه بگيرد تا وارد مكه شوند، و خانه خدا را زيارت كنند و قرباني ها را بكشند و برگردند. عمر گفت يا رسول الله! مرا در مكه خويشى نيست و از قريش مى ترسم ولى كسى را كه در مكه محترم است به شما معرفى مى كنم و او عثمان بـن عفان است. پيغمبر عثمان را خواست و فرمود به مكه نزد ابوسفيان و بزرگان قريش برو و به ايشان بگو كه ما براى جنگ نيامده ايم، خانه كعبه را زيارت و شتران خود را نحر مى كنيم و برمى گرديم. عثمان رفت و برگشتش طولانى شد، به پيغمبر و مسلمانان خبر رسيد كه عثمان را كشتند; حضرت ناراحت گرديد و فرمود : از اينجا برنمى گرديم تا با قريش بجنگيم، سپس مسلمانان و يارانش را به تجديد بيعت دعوت كرد و خود به درختى تكيه داد و مردم مى آمدند و با وى به اينكه از جنگ فرار نكنند بيعت مى كردند و در اين موقع اين آيه شريفه نازل گرديد:(لَقَدْ رَضِيَ اللّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبايِعُونَكَ تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ ما فِي قُلُوبِهِمْ فَأَنْزَلَ السَّكِينَةَ عَلَيْهِمْ وَ أَثابَهُمْ فَتْحاً قَرِيباًوَ مَغانِمَ كَثِيرَةً يَأْخُذُونَها وَ كانَ اللّهُ عَزِيزاً حَكِيماً); خدا از مؤمنين خشنود شد به جهت آنكه در زير درخت با تو بيعت كردند و از صبر و يقينى كه در دل داشتند آگاه شد، پس اطمينان و قوت قلب به ايشان بخشيد و پيروزى بزرگ و غنيمتهاى سرشارى به ايشان پاداش داد. نزول اين آيه شريفه براى آنانكه از ياران پيغمبر در اين بيعت شركت داشتند مقام و فضيلتى اثبات كرد. (مجمع البيان، طبرسى 9:178).
[6]. الاستيعاب، 1:185 و اسدالغابه 1:210 جهت توضیح بیشتر رک:جلد چهارم دایره المعارف صحابه پیامبر9
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ[ مشاهده کل متن ]ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیت تبلیغی یک روحانی در زندان» تازهترین اثر منتشرشده توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
کتاب «ماهر جواب» نوشته حجتالاسلام محمد پورنوروز، پژوهشی نوآورانه و نظاممند است که با طراحی الگویی به نام «مجیب»، به تبیین راهبردهای مواجهه دانشی، مهارتی و بینشی با پرسشها و شبهات دینی میپردازد. این اثر به همت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) منتشر شده و بهعنوان منبعی علمی برای طلاب، مبلغان، و کنشگران فرهنگی در عرصه جهاد تبیین قابل بهرهبرداری است.
با فرارسیدن ایام سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره)، فرصتی مغتنم برای تعمق و بازخوانی مکتب فکری و عملی این بنیانگذار بیبدیل جمهوری اسلامی فراهم آمده است. در این میان، کتاب «مکتب امام خمینی به روایت رهبر معظم انقلاب اسلامی» به عنوان منبعی غنی و مستند، نقش کلیدی در شناخت عمیقتر این مکتب ایفا میکند. این اثر ارزشمند، با گردآوری بیانات رهبر فرزانه انقلاب، تصویری جامع از ابعاد گوناگون اندیشه و سیره امام راحل ارائه میدهد.