X
چهارمین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن» با تمرکز بر موضوع «وظیفه رسانهها در حفظ و تقویت روایت اصیل از همبستگی تمدنی جامعه ایرانی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
در جریان دیدار رئیس بنیاد ملی نوجوان از پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، زمینههای همکاری مشترک در حوزه تأمین نیازهای پژوهشی و تولید محتوای فرهنگی ـ دینی برای نوجوانان بررسی شد.
همزمان فرارسیدن ماه محرم و موسم حماسه و بیداری، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) مجموعهای خواندنی و تأثیرگذار از تازههای نشر خود را معرفی میکند؛ آثاری که هر یک دربردارنده نگاهی نو و تحلیلی ژرف به ابعاد فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و تمدنی نهضت حسینی و میراث عاشورا هستند.
بیش از 1500 نفر از علما و متفکران اهل سنت طی بیانیهای اعلام کردند: اکنون روزی است، که ما متفکران و صاحبان اندیشه اهل سنت ایران اسلامی، با صدای رسا و تاسی از قرآن و سنت نبوی اعلام میکنیم که ایستادن و مقاومت در مقابل این کفار حربی واجب الهی است.
یادداشت
یادداشت |
نشست بیستوچهارم از سلسلهنشستهای «جمهوری اسلامیشناسی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
یادداشت | حمیدرضا فتحی
با فرا رسیدن ماه محرم، دلها بیش از پیش متوجه عظمت قیام سیدالشهداء علیهالسلام میشود؛ قیامی که نهفقط یک حادثه تاریخی، بلکه مکتبی زنده و جاری در مسیر امت اسلامی است. محرم، آغاز فصلی تازه از تفکر، تأمل و حرکت در پرتو نور عاشوراست.
یادداشت | رضا طراوت
یادداشت | سعید احمدی
سومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در تازهترین اثر خود، کتاب «تافتههای بههم بافته» را با هدف بازخوانی و تحلیل منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی منتشر کرد.
یادداشت | حبیبالله اسداللهی
دومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
ابولبابه [1]
نام او رفاعة بن عبدالمنذر بن زبير است، گرچه برخى نام وى را مبشر [2] و يا بشير [3] هم ذكر كرده اند. او از بزرگان و رؤساى طايفه ى اوس [4] و يكى از ياران بزرگ پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) بود و رواياتى نيز از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) نقل كرده است. [5] ابولبابه از غلامان قبيله ى بنى قريظه بود و پيامبر(صلى الله عليه وآله) او را در حالى كه غلام فردى به نام مكاتب بود، خريد و آزاد فرمود. با آن كه او در جنگ بدر حضور نيافت ،از اصحاب بدر به شمار مى آيد و پيامبر(صلى الله عليه وآله)سهمى از غنايم را به او داد، زيرا پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) پس از حركت، در بين راه او را به مدينه برگرداند و براى پيشگيرى از شورش منافقان او را خليفه و جانشين خود در مدينه قرار داد، زيرا منافقان قصد داشتند با شايعه پراكنى اوضاع مدينه را به هم بزنند. از جمله شايعاتى كه منافقان پس از جنگ بدر مطرح كردند شايعه ى شكست مسلمانان در جنگ بدر بود; طورى كه مردى از منافقان به ابولبابه گفت: «ياران شما چنان پراكنده شده اند كه ديگر هرگز جمع نخواهند شد و بيشتر اصحاب محمد(صلى الله عليه وآله) و خود او كشته شده اند.» ابولبابه در پاسخ او گفت: «خداوند متعال اين گفتار تو را تكذيب نمايد.» [6] بدين شكل، درايت او باعث شد كه شايعه پراكنى هاى منافقان و يهوديان بى نتيجه بماند و پيامبر(صلى الله عليه وآله) نيز از غنايم جنگى سهمى براى او در نظر گرفت. هم چنين پيامبر(صلى الله عليه وآله) هنگام غزوه ى «سويق» نيز حكومت مدينه را به او سپرد، اما او در جنگ اُحد و ساير جنگ ها در خدمت پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) حاضر بود و در فتح مكه نيز پرچم قبيله ى بنى عمرو بن عوف با ابولبابه بود. ابولبابه يكى از نقباى حاضر در پيمان عقبه نيز دانسته شده است. [7]
ادامه محورهای مقاله :
[1]. محقق: غفور مرادی .
[2]. الروض الانف، سهيلى 3 : 493.
[3]. تاريخ الاسلام، ذهبى 3 : 361 و اعيان الشيعه، امين عاملى 2 : 421.
[4].أعيان الشيعة، امين عاملى 2:421.
[5]. طبقات ، ابن سعد (ترجمه : مهدوى دامعانى) 4 : 383.
[6]. دلائل النبوة، بيهقى (ترجمه : مهدوى دامغانى) 2 : 298.
[7]. تاريخ الاسلام، ذهبى 3 : 361.ادامه مقاله در جلد سوم دایره المعارف صحابه
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ[ مشاهده کل متن ]ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیت تبلیغی یک روحانی در زندان» تازهترین اثر منتشرشده توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
کتاب «ماهر جواب» نوشته حجتالاسلام محمد پورنوروز، پژوهشی نوآورانه و نظاممند است که با طراحی الگویی به نام «مجیب»، به تبیین راهبردهای مواجهه دانشی، مهارتی و بینشی با پرسشها و شبهات دینی میپردازد. این اثر به همت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) منتشر شده و بهعنوان منبعی علمی برای طلاب، مبلغان، و کنشگران فرهنگی در عرصه جهاد تبیین قابل بهرهبرداری است.
با فرارسیدن ایام سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره)، فرصتی مغتنم برای تعمق و بازخوانی مکتب فکری و عملی این بنیانگذار بیبدیل جمهوری اسلامی فراهم آمده است. در این میان، کتاب «مکتب امام خمینی به روایت رهبر معظم انقلاب اسلامی» به عنوان منبعی غنی و مستند، نقش کلیدی در شناخت عمیقتر این مکتب ایفا میکند. این اثر ارزشمند، با گردآوری بیانات رهبر فرزانه انقلاب، تصویری جامع از ابعاد گوناگون اندیشه و سیره امام راحل ارائه میدهد.