سخت شیرین روایت زندگی‌های پویای مادرانه

کتاب سختِ شیرین روایتِ تلاقیِ نقش مادری با رشد فردی و کنشگری اجتماعی است؛ روایتی از فراز و نشیب‌های این تلاقی و روایتی از سختی‌ها و شیرینی‌های این راه.

 

سخت شیرین روایت زندگی‌های پویای مادرانه
سخت شیرین روایت زندگی‌های پویای مادرانه
سخت شیرین روایت زندگی‌های پویای مادرانه
[price] [lowprice] [highprice]

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع)، پدیده شگرف و بزرگ انقلاب اسلامی ایران، با اینکه در ابعاد کلان قابل مطالعه و بررسی است، سرشار از نمونه‌هایی در ابعاد خرد است که هر کدام دنیایی از غنا و برخورداری را به نمایش می گذارند؛ افراد، گروه‌ها، و مجموعه‌هایی که هر یک در نقطه‌ای از این سرزمین با تغذیه از زمینه‌ها و بسترهای زندگی نوین پیشنهادی انقلابمان سعی در خلق تغییری مؤثر در زندگی شخصی یا پیرامونی خود داشته‌اند.

ندیدن این رویش‌ها، بلکه روایت نکردنشان که چیزی جز «ندیدن» آن هم در اندازه‌هایی اجتماعی، فرهنگی و تاریخی نیست، یکی از خسران‌هایی است که تدارکش راهی طولانی را پیش پای باورمندان می‌گشاید.

کتاب سختِ شیرین از مجموعه سه جلدی با رویکرد «روایت زندگی»، روایتِ تلاقیِ نقش مادری با رشد فردی و کنشگری اجتماعی است؛ روایتی از فراز و نشیب‌های این تلاقی و روایتی از سختی‌ها و شیرینی‌های این راه. این کتاب در یک کلمه روایتِ مقاومت است؛ مقاومت مادران در برابر رنج‌ها، نگرانی‌ها، تنهایی‌ها و شکست‌هایشان استواری و مقاومت پیشه کرده‌اند.

مادرانی که به مادری خود افتخار می‌کنند و آن را موهبتی بی‌نظیر می‌دانند؛ اما دریافته‌اند که خوب مادری کردن در گروِ تنها مادری کردن نیست. مادرانی که دریافته‌اند مادری برای فرزندان‌شان از مسیر جامعه می‌گذرد پس برای جامعه نیز چون فرزندان‌شان مادری می‌کنند. ولی چرا همیشه خلأ آثار و پژوهش‌های کاربردی در برابر کثرت آثار و پژوهش‌های مبنایی این حوزه را احساس می‌کنیم؟ چرا کم‌تر کسی در این گستره و درباره افراد واقعی پیرامون‌مان سخن می‌گوید و همه حرف‌ها در حد نظریه‌های کاغذی باقی مانده است؟

آیا خوب مادری کردن به معنی تمام‌وقت بودن آن است؟ آیا مادر خوب کسی است که روی خودش خط بکشد؟ یعنی کسی که با رضایت خاطر از همه علایق و استعدادهایش برای فرزندانش بگذرد و در نهایت هم حس قربانی شدن نداشته باشد؟ آیا چنین مادری می‌تواند شاد و بانشاط باشد؟ اگر زنی نشاط و آرامش نداشته باشد، چگونه می‌تواند دل‌آرام و نشاط‌بخش خانواده باشد؟

وقفه در تحصیل برای یک مادر نشانه شکست و عقب‌افتادگی است؟ چه راه‌هایی برای پی ‌گرفتن مسیر ردش فردی پس از دانشگاه وجود دارد؟ اگر رسالت‌های اجتماعی مرد و زن نمی‌شناسد، آیا نمی‌توان ارزش اجتماعی خلق کرد؛ ولی در ساختارهای رسمی اشتغال گرفتار نشد؟ پاسخ به این پرسش‌ها و سئوالات مشابه زمینه‌ساز شکل‌گیری این اثر شده است؛ سئوالاتی که پاسخشان از کاوش در تجربه حاصل می‌شود.

شناسایی مادران این کتاب پس از تشریح معیارهای موردنظر برای افراد گوناگون و جست‌وجوی بسیار به روش گلوله برفی انجام شده است. اهمیت انتقال تجربه به صورت خالص سبب شده که سرکار خانم خادمی و سرکار خانم مرادی از ابتدا به ضرورت نوشتن تجربیات خود مادران پایبند باشند؛ به همین دلیل مسیری را انتخاب کرده‌اند که برخلاف مسیر معمول است.

نویسندگان کتاب سخت شیرین با کندوکاو تجربیات 19 مادر در جلسات مصاحبه، نقاط الهام‌بخش تجربیات آنان را از زبان خود مادران روایت کردند. زنانی که حالا نقششان بیش از گذشته پررنگ شده و رهبر معظم انقلاب نیز نقش پیشرانی اجتماعی زنان و دختران هم در تأسیس و هم در پیش‌برد انقلاب، بازیگری و رشد اجتماعی در نسبت با خود، خانواده، جامعه زنان، عموم جامعه و حتی عرصه بین‌المللی را پاس داشته‌اند.

برای آماده‌سازی این اثر پس از شناسایی مادران، در جلسات مصاحبه به کاوش در تجربیات تک تک افراد پرداخته شده است و پس از پیدا کردن نقاط الهام‌بخش تجربه، کارگاه‌های تخصصی تجربه‌نگاری طراحی و برگزار و طی این کارگاه‌ها، نسخه اولیه روایت‌ها از سوی خود مادران نوشته شده است.

هر روایت طی چندین بار رفت و برگشت، به لحاظ فنی و رسایی محتوایی، بررسی و به قلم راویان اصلاح شده، به جز سه روایت که با حفظ محتوا بازنویسی کامل شد، بقیه روایت‌ها به قلم خود مادران نوشته شده است.

در پیشگفتار این کتاب به قلم مریم خادمی آمده است: «مسیر تألیف کتاب پُرفرازونشیب بود و نو بودن روش کار بر سختی‌های آن می‌افزود؛ ولی تصور روشن کردن شمعی پیش روی مادران سرزمینمان و پیدا کردن پاسخ برای بخشی از سئوالاتشان به ما نیرو و توان دوباره می‌داد. برکت‌های فراوانی هم در کار بود؛ از آغاز کار تا آماده شدن نسخه نهایی، جمع مادرانه ما هشت بار موهبت مادری را دوباره و چندباره چشید!»

دیلینگ دیلینگ‌ها، به بچه‌ها گفتن، از بچه‌ها شنیدن، شرجی نه چندان سرد، قلقلک خاله بودن، سیصدوپنجاه هزار نفر که هرگز متولد نمی‌شوند، تحریر یعنی آزاد کردن، ملالی نیست جز دوری شما، مهد رفتن آقاتختی، مونوآمونیون – مونوکوریون، آبشار گل‌های خروشان، رویش یک ایده، قفسه‌های شکار، الان وقت چیه؟ داروها مثل سَم عمل می‌کردند، ریحانه سوییگ! زمستان‌ها تمام می‌شوند، یک فرمول خوشمزه و وقتی هوا تاریک شد برمی‌گردم از عنوان‌های روایت‌های این اثر جذاب است که خواندن آن را به مخاطبان عزیز توصیه می‌کنیم.

کتاب سختِ شیرین به قلم مریم خادمی و عاطفه مرادی، در قطع رقعی، 292 صفحه، شمارگان 1250 نسخه و قیمت 70 هزار تومان از سوی انتشارات سوره مهر به سفارش پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع) به زیور طبع آراسته شده است.

علاقه‌مندان برای دریافت کتاب می‌توانند به این پیوند مراجعه کنند.


  • برچسب‌ها
  • پایگاه اطلاع رسانی, پورتال رسمی, پژوهشکده باقرالعلوم(ع)،تبلیغ،اطلاع رسانی،گلشن ابرار

مطالب مرتبط