باسمه تعالی
مراسم تکریم و معارفه رئیس قبلی و جدید پژوهشکده باقرالعلوم(ع) روز پنجشنبه 26/02/98 در سالن همایشهای پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
در این مراسم از جناب آقای دکتر حسین قشقایی که 15 سال مدیریت این پژوهشکده را بر عهده داشت تکریم شده و حجتالاسلام و المسلمین سیدعلی موسوی به عنوان مدیریت جدید این پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم(ع) معرفی شد.
حجت الاسلام و المسلمین حیدریپور قائم مقام پژوهشکده باقرالعلوم ضمن عرض خیر مقدم خدمت مهمانان گرامی، با اشاره به سیاست همگرایی در سازمان تبلیغات اسلامی، اظهار داشت: این پژوهشکده به عنوان پژوهشکده تبلیغ در سال ۶۷ با تشخیص ضرورت تخصص گرایی در عرصه تبلیغ تأسیس شد.
وی ادامه داد: در این سالها شاهد مسئولیت حجت الاسلام شریفی الوند، حجت الاسلام مهدی پور و دکتر حسین قشقایی به عنوان ریاست بودیم و عمده زمان تصدی مجموعه با جناب قشقایی بود که ۱۵ سال عهدهدار ریاست بودند.
قائم مقام پژوهشکده باقرالعلوم(ع( افزود: ۳ گروه اصلی تولید محتوا، تربیتی- اجتماعی و ارتباطات دینی در این مرکز فعالیت دارند که گروه ارتباطات دینی پشتوانه دو گروه دیگر را به لحاظ دانش فنی به عهده دارد.
وی با اشاره به اینکه ۱۴۳ نفر شبکه همکاران فعالیت دارد، گفت: تاکنون ۱۶۹ کتاب در پژوهشکده باقرالعلوم (ع) تولید شده و مرکز ۱۵ سایت و ۶ نشریه دارد و حجم بالایی از نرمافزارهای اندرویدی تولید کرده است.
حجتالاسلام حیدری پور ادامه داد: همگرایی تمام مجموعههای سازمان تبلیغات اسلامی نسبت به هم، تبیین معارف ناب انقلابی بیانیه گام دوم انقلاب و حرکت پژوهشکده برای کاربردی شدن نیازهای عینی و انضمامی از جمله نکاتی است که باید مورد توجه جدی همکاران این پژوهشکده باشد.
قائم مقام پژوهشکده باقر العلوم (ع) با اشاره به اینکه در دوران پیشین دغدغه مندی نسبت به تراث روایی، داشتن نوگرایی در عرصه تبلیغ و پژوهش و جذب این افراد پر رنگ بوده است، گفت: در دوران نوین پژوهشکده باید با تمرکز بیشتر بر مأموریتها، تأمین نیازهای سازمان تبلیغات و عینیت گرایی گام بردارد.
پس از خیر مقدم و سخنرانی کوتاه جناب آقای حیدری پور از حجت الاسلام و المسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور دعوت به سخنرانی شد و ایشان ابراز داشتند:
پژوهشکده باقرالعلوم(ع) باید نقطه عطف فعالیتهای فرهنگی کشور باشد.
و پژوهش در سبد مسائل سازمان تبلیغات اسلامی سهم سنگینی محسوب میشود، چرا که سازمان تبلیغات اسلامی از نظر نیروی انسانی و تشکیلات، عریض و طویل است، هر چند که از اعتبار محدودی برخوردار است.
وی گفت: در دورهای که قرار است آرایش جنگی بگیریم و برای زیست بوم فرهنگی برنامهریزی کنیم، برای این که اسلام ناب در دل جوانان بنشیند، پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام وظایف ویژهای بر عهده دارد. چشمهای زیادی به این مرکز دوخته شده که نقطه عطف فعالیتهای فرهنگی کشور باشد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تأکید کرد: هر چند که پژوهش به زمان نیاز دارد تا به نتیجه برسد اما زمان زیادی برای از دست دادن نداریم. امیدواریم در مدت زمان کوتاهی برکات و ثمرات این پژوهشکده را ببینیم.
حجتالاسلام قمی با بیان این که وظیفه مهمی برعهده عناصر فرهنگی انقلابی کشور برای تبیین و اقامه اسلام ناب است، اظهار داشت: همه پژوهشهای حوزه علمیه به تعبیر مقام معظم رهبری باید برای تحقق و اقامه، سمت و سو پیدا کند. در این راستا، وظایف ممتاز و ویژه پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام را باید دقیقتر بررسی کرد تا ثمرات خاصتر را شاهد باشیم.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تأکید کرد: ما در صف و ستاد سازمان تبلیغات اسلامی عزم کردیم که اتفاق مبارکی در این پژوهشکده رقم بخورد. چراکه غیر از اینکه دستگاه گسترده فرهنگی تبلیغی سازمان تبلیغات اسلامی تقویت میشود، حوزه علیمه و جریان قوی و نیرومند در حوزه علمیه نیز تقویت میشود و امیدواریم بتوانیم یک گام مؤثر در رسیدن به تمدن اسلامی برداریم.
وی با تمجید از توانمندیهای پژوهشی حجتالاسلام سید علی موسوی رئیس جدید پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، ابراز امیدواری کرد که این پژوهشکده با حضور حجتالاسلام موسوی اتفاقات مهم، بزرگ و مؤثری را رقم بزند.
پس از سخنرانی رئیس محترم سازمان تبلیغات اسلامی، از حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا فلاح شیروانی عضو هیئت امنای سازمان جهت سخنرانی دعوت و ایشان گفتند:
باید بازگشت عالمانه، تیز و زلال به مکتب امام راحل داشته باشیم و عقب افتادگیها را جبران کنیم.
وی اظهار داشت: انقلاب اسلامی منشأ آثار زیادی است که برای کشور خودمان سرنوشت ساز میدانیم و تفسیرهای متنوعی از انقلاب وجود دارد.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری انقلاب اسلامی را منشأ رقم خوردن عصر جدید برای بشر میدانند که این یک تفسیر ناب از انقلاب است، گفت: ما با این گزاره مواجهه جدی نداشتیم و مورد اهتمام محیطهای آکادمیک نبوده است که انقلاب اسلامی باعث پیچ تمدنی و تاریخی شده است.
عضو هیئت امنای سازمان تبلیغات اسلامی افزود: باید پای این نکته را امضا کرد که بدون ارائه سخن نو، دفتر معرفتی جدید و دکترین اجتماعی تازه به هیچ وجه نمیتوان بشر را از حیاتی که در آن است بیرون کشید و وارد محیط جدید کرد.
انقلاب را نباید در حد به هم ریختن آرایش سیاسی در نظر گرفت
وی با اشاره به اینکه انقلاب را نباید در حد به هم ریختن آرایش سیاسی در نظر گرفت، گفت: با مکتب سیاسی حضرت امام تحول بزرگی صورت گرفت و اگر کسی در افق سخنان و اندیشههای امام تنفس کند دچار تزلزل نمیشود و هویتهای تمدنی با حادثههای خورد دچار آشوب نمیشوند.
حجتالاسلام فلاح گفت: در آرایشهای پژوهشی، تبلیغ و گفتمان سازی نمرههای ما افت کرده و قدرت توصیف تراث مانند مکتب امام (ره) را نداریم و این یک فقر تئوریک است که مقام معظم رهبری اعلام نگرانی کردند که مکتب امام و اسلام سیاسی و حوزه انقلابی در معرض خطر است.
وی با بیان اینکه باید بازگشت عالمانه، تیز و زلال به مکتب امام داشته باشیم و عقب افتادگیها را جبران کنیم، تأکید کرد: بر اساس زائقه شکل گرفته جلو نرویم تا بتوانیم حیات نوین رقم برزنیم و خلق کنیم و اندیشه نو را به افرادی که نیاز دارند ارائه کنیم.
حوزه و دانشگاه نتوانسته مکتب امام را جدی بگیرد
عضو هیئت امنای سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه عمق این نگاه متعلق به امثال حضرت امام و حضرت آقا و یک جریان فکری است، افزود: یک جریان فکری معتقد است که جریانهای دیگری هم در این کشور فعال هستند و ارادههای آنها در کشور اثر گذاشته است. به همین دلیل باید به این مساله توجه کرد و تصمیم گرفت که حقیقت حیات نوینی که در آن قرار گرفتهایم را چه میدانیم.
وی تأکید کرد: کسانی که این تحلیل را ارائه میکنند طبعاً باید پای این نکته را هم امضا کنند که بدون ارائه یک سخن نو و دفتر معرفت جدید و دکترین اجتماعی تازه، به هیچ وجه نمیشود بشر را از حیاتی که در آن است بیرون بکشیم و وارد حیات جدیدی بکنیم.
حجتالاسلام فلاح تأکید کرد: ما از محرومیتهای شدید رنج می بریم چون محیط آکادمیک ما اعم از حوزه و دانشگاه نتوانسته مکتب امام را جدی بگیرد. مقام معظم رهبری بارها اشاره کردند که با مکتب سیاسی حضرت امام بود که این تحول بزرگ صورت گرفت. اگر کسی در افق این سخن تنفس بکند هیچ موقع احساس تزلزل نمیکند چون این افق به ذائقههای تمدنی تعلق دارد و اگر کسی خودش را به این افق برساند هویت تمدنی خود را نشان داده است. متأسفانه به خاطر اینکه نتوانستیم این قضیه را جدی بگیریم در آرایش پژوهش و آموزش و امور تبلیغ و گفتمان سازی نمره ما پایین است.
وی نبود قدرت توصیف تراث را یک خطای بزرگ راهبردی دانست و افزود: این مساله باید به عنوان یک فقر تئوریک، به رسمیت شناخته شود. توصیف، اندیشه میخواهد ولی ما فهم شخصی خود را نشان میدهیم، چون فهم توصیف تراث کهن و این تراث را نداریم.
این استاد حوزه علمیه قم گفت: ما به جایی رسیدیم که حضرت آقا از اینکه مکتب امام و اسلام سیاسی و حوزه انقلابی در معرض خطر است بارها اعلام نگرانی کردهاند بنابراین در محیطهای علمی باید تصمیم بگیریم که بازگشت عالمانه به مکتب امام انجام دهیم و تمام عقب افتادگیها را جبران کنیم.
وی تصریح کرد: ما اصرار بر روی سنتها و تراث داریم ولی باید مراقب باشیم بر اساس ذائقه شکل گرفته جلو نرویم. باید هوشیار باشیم و نگاه کنیم چه اتفاقی میافتد. این اتفاق بزرگ باید توسط چشمهای عطشناک و جانهای مستعد، دیده و خریده شود. ما باید یک حیات نوین علمی را برای خودمان رقم بزنیم که بتوانیم اندیشههایی که به خورد حیات انقلاب میرود را خلق کنیم و در اختیار تمام کسانی که این اندیشه را احتیاج دارند قرار دهیم.
آیت الله اعرافی مدیر محترم حوزه های علمیه و رئیس محترم جامعه المصطفی العالمیه که مهمان ویژه این مراسم بود در سخنانی اظهار کردند:
برای اینکه به صورت جامع به مهندسی افکار و هدایت انگیزههای بشر بپردازیم نیازمند زیرساختهای پژوهشی هستیم و پایه تحقیقات باید نیاز سنجی و شناخت مشکل باشد.
ایشان با اشاره به اینکه سازمان تبلیغات اسلامی یک نهاد مهم و اثرگذار است، اظهار داشت: با مشاهده پژوهشهای پژوهشکده باقرالعلوم (ع) دریافتم که این پژوهشها به دنبال پر کردن خلأها و همراه با ذوق و ابتکار است.
وی ضمن تسلیت وفات حضرت خدیجه (س)، ادامه داد: حضرت خدیجه (س) حق عظیمی بر گردن امت اسلامی دارد و بانوی قهرمان، شجاع، ایثارگر و کم نظیر تاریخ اسلام است؛ از زمان خود فراتر بود و درک راهبردی و معطوف به آینده داشت.
امام جمعه قم افزود: در دوران حیات حضرت خدیجه (س) حاکمیت جریانهای شرک آلود و قدرتهای شیطانی بر عالم بود و بعثت پیامبر (ص) خط بطلان بر روند شرک آمیز بود و این حاکمیت اهریمنی و فرهنگ شیطانی آنقدر پیش رفته بود که خانه توحید را به جایگاه شرک مبدل کرده بود.
وی عنوان کرد: وقتی سیطره یک فرهنگ قوی و عمیق شود، بصیرت الهی و جهان شناسی دقیق نیاز است که انسان در برابر امواج شیطانی حاکم تسلیم نشود و حضرت خدیجه کبری (س) در عصر جاهلیت این نگاه عمیق، جامع، تاریخی و راهبردی را داشت.
آیتالله اعرافی گفت: حضرت خدیجه کبری (س) تمام هستی خود را فدای اسلام و رسالت رسول خدا (ص) قربانی کرد؛ ایشان بسیار مظلوم هستند و هیچ پیروزی ندید اما تمام مقاومت و مجاهدت را انجام داد.
وی در بخش دیگر سخنانش بیان کرد: تبلیغ در همه زمانها با موضوع پژوهش پیوند ناگسستنی دارد و به خوبی به عمق این مهم توجه نمیشود، باید به مهندسی افکار عمومی و جامعه در زمینه تبلیغ توجه کرد و این مهندسی افکار و جهت دادن دنیای درون انسانها به سمت اهداف متعالی اسلام و انقلاب کار مهم و پیچیدهای است که بدون پژوهش میسر نیست.
مدیر حوزههای علمیه کشور معتقد است برای اینکه به صورت جامع به مهندسی افکار و هدایت انگیزههای بشر بپردازیم نیازمند زیرساختهای پژوهشی هستیم.
تلاش برای خلاقیت سبکهای نو متناسب با نیازهای جدید
وی با اشاره به اینکه در نهادهای فرهنگی و حوزه علمیه جریانهای پژوهشی راه افتاده اما نباید به این مقدار بسنده کرد و قانع بود، گفت: تحقیقات باید راهبردی، کاربردی و میدانی باشد و این مهم سامانه جدید و جدیتری را میطلبد.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: در هر موضوعی و در مشکلات جامعه نیازمند پژوهش و تحقیقات بنیادین هستیم و پایه این تحقیق رصد، آمار و تحلیل معطوف به شناخت مشکل، نیازسنجی و ریشهیابی علمی است.
وی با اشاره به بازشناسی ادبیات دینی و تلاش برای خلاقیت سبکهای نو متناسب با نیازهای جدید، ابراز کرد: ادبیات گفتاری، هنری و نوشتاری از ابزارهای تبلیغ و ساختن افکار و هدایت افکار و انگیزهها است و نهادهای فرهنگی در حوزه ادبیات دینی نیازمند نوزایی مستمر هستند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه تنوع محتوا و تولید محتوای جدید متناسب با نیازهای جامعه بسیار ضرورت دارد، تأکید کرد: باید سوالها را درست برگزینیم و با هوشمندی بتوانیم به منابع و مصادر برش بزنیم تا به تولید محتوای تبلیغ کمک کرد.
قابل ذکر است در این مراسم از برخی فعالان مدارس حوزوی کشور همچون مرکز فقهی صاحبالامر، مدرسه فقهی علی ابن موسیالرضا(ع)، مدرسه علمیه کرمانیها، تشکل فراگیر گروههای تبلیغی و مدرسه علمیه امام رضا(ع) که در سیل اخیر خدمات رسانی کردند تجلیل شد.
همچنین از جناب آقای دکتر قشقایی توسط آیت الله اعرافی تقدیر و تجلیل شد و ایشان دقایقی را به ایراد سخنرانی پرداختند، ایشان با توجه به سالروز وفات بانوی بزرگ اسلام حضرت خدیجه کبری(س) حدیثی را درباره آن حضرت قرائت کرده و اظهار داشتند:
رهنمودهای رهبری نقطه عطفی در تحولات حوزه به شمار می آید. فقه در عرصه های مختلف باید پیاده شود اما اخلاق و عقاید که مورد تأکید رهبری است باید در حوزه مدنظر قرار گیرد.
باید با یک کار پژوهشی و علمی این مساله را محقق کرد و جامعه را به سوی اجرای حقایق اسلام سوق داد.
وی تأکید کرد که این مساله با یک کار تبلیغی و بیان معارف محقق نمی شود و پژوهشکده باید همایشی را برای تبیین ابعاد آن برگزار کند.
دکتر قشقایی ادامه داد: این حرکت باید انجام گیرد و حوزه درباره پیاده شدن اسلام در عرصه های مختلف به مطالبه گری بپردازد.
وی اظهار داشت: دیدگاه های رئیس جدید پژوهشکده غنیمت به شمار می آید و در حوزه سبک زندگی اسلامی گام های فراوانی برداشته است.
در پایان مراسم حجت الاسلام و المسلمین موسوی رئیس جدید پژوهشکده در سخنانی بسیار کوتاه از حسن اعتماد ریاست محترم سازمان حاج آقای فلاح و مجموعه ایشان تشکر و اظهار داشتند:
بخش اعظم زندگی امروزی بیش از آنکه نیازها را برآورده کند به تفاخر و چشم و هم چشمی اختصاص یافته و به حل نیازهای واقعی نمی پردازد.
رئیس جدید پژوهشکده افزود: پژوهش به این مشکل مبتلا است و پژوهشی که نتواند دردی را دوا کند هیچ فایده ای ندارد.
وی اظهار داشت: وظیفه ما اقامه دین است و نباید به اضافه شدن کتابی به کتاب ها بسنده کرد.
پنجشنبه 26/02/98