به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام، کتاب «حال و آینده مسلمانان در اروپای غربی؛ وضعیتسنجی و آیندهپژوهی» اثر الهه خانیآرانی از سوی انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شد.
این کتاب، شامل همه اطلاعاتی است که درباره مسلمانان اروپای غربی لازم است بدانید. از تاریخچه حضور مسلمانان در کشورهای این منطقه گرفته تا وضعیت فعلی و آینده احتمالی آنها. مسائلی همچون: جمعیت مسلمانان، مساجد، رسانهها، شیوه هویتنمایی، وضعیت اجتماعی و سیاسی، سازمانهای اسلامگرا، احزاب و سازمانهای اسلامستیز. در این اثر انواع سناریوهای ممکن از خوشبینانه تا بدبینانه درباره آتیه مسلمانان اروپای غربی مطرح شده است.
در این اثر، تلاش شده است تا به ابعاد گوناگون حضور اسلام و مسلمانان در اروپای غربی و نقش و جایگاه مسلمانان در تحولات اجتماعی و سیاسی این کشورها در طول چهار دهه پس از انقلاب اسلامی ایران پرداخته شود. هدف، بررسی و تحلیل وضعیّت و جایگاه فعلی و آتی مسلمانان در اروپا و آیندهکاوی وضعیّت اسلام در اروپای غربی است. درخلال اثر نیز، دیدگاههای مختلف درباره ماهیّت حضور مسلمانان در اروپا و اهداف و برنامههای دولتهای اروپایی و سایر دولتهای مرتبط، برای مواجهه یا تعامل با مسلمانان مطرح میشود.
مقصود از اروپای غربی، تعریف اصطلاحی (و نه جغرافیایی) آن است. اصطلاحی که در زمان جنگ سرد ابداع شد و در مقابل مفهوم اروپای شرقی قرار دارد. طبق این تعریف، اروپای غربی شامل 19 کشور در شمال و غرب اروپا است که جزء اردوگاه کمونیسم نبودهاند. در این کتاب، وضعیّت مسلمانان در 13 کشور اروپای غربی شامل: بریتانیا، فرانسه، آلمان، بلژیک، اسپانیا، دانمارک، فنلاند، نروژ، سوئد، سوئیس، هلند، ایتالیا، اتریش مورد بررسی قرار گرفته و کشورهای ایسلند، ایرلند، موناکو، مالت، لوکزامبورگ و پرتغال بهدلیل جمعیّت اندک مسلمانان لحاظ نشدهاند.
آینده اسلام و مسلمانان در اروپای غربی بر مبنای وضعیّت کنونی و تغییرات وضعیّت آنها در طول چهار دهه گذشته (پس از انقلاب اسلامی ایران)، تغییرات جمعیّتی مسلمانان و تازهمسلمانان اروپای غربی، روند هویّتیابی و هویّتنمایی آنها، جایگاه و تأثیرات سیاسی، اجتماعی و وضعیّت حقوقی آنها، نقش قدرتهای سیاسی مؤثّر بر وضعیّت این مسلمانان، چالشها و معضلات اصلی فکری و اجتماعی آنها و درنهایت آیندهکاوی وضعیّت آنها، محتوای اثر حاضر را تشکیل میدهد.
دولتهای غربی چگونه به اقلیت مسلمانان خود مینگرند؟ آیا حقیقتا به آزادی ادیان معتقدند یا سیاست ذوب و فشار بر مسلمانان را اتخاذ میکنند؟ مسلمانان در کدام کشورهای غربی آزادترند و چه قوانینی علیه یا له مسلمانان در این کشورها تصویب شده است؟ گرایشات سیاسی مسلمانان اروپایی چیست؟ دامنه تأثیرگذاری کشورهای اسلامی از عربستان و ترکیه تا ایران و فرقههای انحرافی در این کشورها چه اندازه است؟ کدام آینده برای مسلمانان در اروپای غربی محتملتر است؟ اسلام، سرانجام اروپا را خواهد گرفت یا مسلمانان استحاله و سکولار خواهند شد؟ کتاب حاضر، پاسخ این سئوالات است.
کتاب حال و آینده مسلمانان در اروپای غربی شامل چهار فصل و نتیجهگیری است.
فصل اوّل، عوامل کلیدی و پیشرانهای مؤثّر بر وضعیّت مسلمانان در اروپای غربی بهصورت مفصّل مطرح شدهاند. 7 عامل کلیدی و پیشران اصلی مطرحشده عبارتانداز: تاریخ، دولتهای اروپای غربی، جریانهای فکری خارجی، احزاب و سازمانهای اسلامی و حامی، احزاب و سازمانهای ضدّاسلامی، اسلامهراسی و تبعیض سازمانیافته علیه مسلمانان.
در فصل دوّم، روند تغییرات وضعیّتی اسلام و مسلمانان در این منطقه بررسی شده است. این روندها شامل تغییرات جمعیّتی و پراکندگی جغرافیایی و ترکیب قومی مسلمانان اروپای غربی، روند هویّتنمایی اسلامی، جایگاه و نقشآفرینی سیاسی و اجتماعی مسلمانان در اروپای غربی، جایگاه حقوقی آنها و روند اسلامزدایی و سکولاریسم و خصوصیسازی اسلام است. بازه زمانی سنجش این روندها، 4 دهه گذشته است.
در فصل سوّم، بر مبنای وضعیّتسنجی فصل اوّل و دوّم، آیندهشناسی وضعیّت اسلام و مسلمانان در اروپای غربی و سناریوهای ممکن و احتمالی پیشروی آنها مطرح شده است. مهمترین این سناریوها از طریق روش سناریونویسی و با استفاده از نظرات و تحلیلهای معروفترین کارشناسان و چهرههای این حوزه (روش دلفی ناقص)، در این فصل مورد سنجش و وزنسنجی قرار میگیرد. این سناریوها، شامل چهار سناریوی اصلی؛ خوشبینانه، بدبینانه، فاجعه و معجزه هستند. پایانبخش این اثر به نتیجهگیری اختصاص دارد.
کتاب «حال و آینده مسلمانان در اروپای غربی؛ وضعیتسنجی و آیندهپژوهی» نوشته الهه خانیآرانی از سوی انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام در قطع رقعی، 296 صفحه، شمارگان 330 نسخه در بهار 1402 منتشر و راهی بازار کتاب شده است.
علاقهمندان برای تهیه این اثر میتوانند به نشانی قم، بلوار نیایش، جنب مصلی قدس مراجعه و یا از طریق فروشگاه اینترنتی پژوهشکده به آدرس https://pbshop.ir/Product.aspx?ProductID=606 اقدام کنند.