به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام، تبیین منظومه فکری رهبران انقلاب اسلامی با هدف آشنا کردن امت با اندیشه ولیّ، یک روش برای رسیدن به پیشرفت اسلامی است. آنچه در این باب اهمیت دارد شیوه پژوهش در اندیشه رهبران انقلاب است که این چگونگی باید توسط نخبگان رخ دهد و بعد از کشف این مقصود، شیوه مواجهه با اندیشه رهبری برای مردم تبیین گردد.
نویسنده کتاب «مرآت انقلاب» با ارائه تعاریفی از روشهای مکاتب غربی در پژوهش، بر این باور است که نبود استنباط روشمند در بیشتر موارد یا استفاده از روشهای غربی مذکور در نهایت به این امر منجر میشود که روح حاکم اندیشههای انقلاب اسلامی در آثار وجود نداشته باشد. این مسئله نقطه ضعف مشترک بسیاری از پژوهشهای صورتگرفته در آثار رهبران انقلاب اسلامی است.
در نوشتار این کتاب، برای دستیابی به روش استخراج از کلام رهبر معظم انقلاب، به کلیات، ضروریات و ابزارهای لازم آن اشاره شده تا با استفاده از آنها فهم نظام فکری ایشان تسهیل شود.
حاصل پژوهش، دستیابی به الگوریتمهای مشابهی است که به الزام یکسان نیستند و قابلیت انعطاف و تغییر دارند، اما دارای اصول و بنیان مشترکی هستند؛ بنابراین، روشهای بیانشده میتوانند دستخوش تغییرات یا پیشرفتهایی قرار گیرد.
ویژگی ممتاز این اثر، بهرهمندی از نظرات بیش از ده اندیشمند معاصر در مبحث نظام فکری با استفاده از قالبهایی مانند مصاحبه، گفتوگوی مستقیم، صوت سخنرانی یا سایر قالبها است.
این اثر بدون پرداخت به جزئیات اندیشه و نگاه رهبری با نگاهی کلاننگر و فراشناختی به منظور طراحی چارچوبهای کلی و تولید روش استخراج، به بررسی اندیشه رهبری و مکتب امام پرداخته است.
در تدوین و طراحی روش مورد نظر بهندرت از روشهای آکادمیک غربگرایانه استفاده شده و تا حد امکان شیوههای منظومهسازیِ مورد استفاده در حوزه فقه بهکار گرفته شده است.
نبود برخی کلیدواژهها سبب شده است تا نویسنده اثر برای گسترش بار معنایی برخی مفاهیم موردنیاز، کلیدواژههایی را با تمرکز و دقت طراحی و انتخاب کند. این طراحی واژگان، عمدتاً نوآورانه هستند تا خلأ ادبیاتسازی این حوزه را پوشش دهند.
ساختار و گامهای ارائه اثر اینگونه است که بعد از شناخت مسئله و ضرورت مواجهه نظاممند با اندیشه رهبری، به بررسی ملزومات درک اندیشه رهبری و سپس روش استخراج نظام فکری پرداخته میشود. در قسمتهای بعدی، طرح دیگری از شیوه استفهام و استخراج اندیشه رهبری ذیل عنوان منظومه مولد مطرح شده است که مرتبهای بالاتر از سایر موارد مطرح شده دارد.
این کتاب در یک مقدمه و چهار بخش «ضرورت مواجهه نظاممند با اندیشه رهبران انقلاب»، «ویژگیهای نظام فکری رهبران انقلاب»، «منظومهسازی بیانات رهبران انقلاب» و «منظومه فکری مولد» تدوین شده است. نویسنده در بخش نخست به دنبال شناخت نوع مواجهه با اندیشه رهبران انقلاب اسلامی است و در بخشهای دوم تا چهارم به چند پرسش اساسی با هدف تبیین مباحث پاسخ میدهد.
ویژگیهای فکری رهبران انقلاب، تفاوت اندیشه آنها با سایر صاحبنظران، چگونگی شناخت ویژگیهای نظام فکری و قرار دادن آن به عنوان معیاری برای اعتبارسنجی مدل خروجی، موانع و آسیبهای موجود برای استخراج نظام فکری رهبری، صورتبندیهای آثار نگارششده در این حوزه، مراحل اولویتبندی و حرکت گامبهگام در بررسی اندیشه رهبران، تفاوت نظام اندیشه و نظام مولد، چگونگی مجهز شدن به منظومه مولد، عوامل ایجاد خطا در دستگاه محاسبه و روش طراحی و چگونگی ایجاد دستگاه محاسبه در جامعه از پرسشهای مطرح شده است.
یکی از مستندات مهم برای استخراج ویژگیهای نظام فکری، مراجعه به مقدمه یکی از سخنرانیهایی است که رهبر معظم انقلاب ایراد فرمودند. این سخنرانی با عنوان «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» در ماه مبارک رمضان سال 1353 در مسجد امام حسن (ع) ایراده شده است. ایشان بر متن مکتوب این سخنرانی مقدمهای نگارش کردهاند که در بخش نخست نوشتار کتاب تبیین شده است.
کتاب مرآت انقلاب (درآمدی بر روش استخراج نظام فکری رهبران انقلاب) به قلم مجتبی فرهنگ در قطع رقعی، 96 صفحه و شمارگان 300 نسخه از سوی انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.
📚 تهیه اثر از فروشگاه اینترنتی پژوهشکده:
https://pbshop.ir/Product.aspx?ProductID=619