X
چهارمین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن» با تمرکز بر موضوع «وظیفه رسانهها در حفظ و تقویت روایت اصیل از همبستگی تمدنی جامعه ایرانی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
در جریان دیدار رئیس بنیاد ملی نوجوان از پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، زمینههای همکاری مشترک در حوزه تأمین نیازهای پژوهشی و تولید محتوای فرهنگی ـ دینی برای نوجوانان بررسی شد.
همزمان فرارسیدن ماه محرم و موسم حماسه و بیداری، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) مجموعهای خواندنی و تأثیرگذار از تازههای نشر خود را معرفی میکند؛ آثاری که هر یک دربردارنده نگاهی نو و تحلیلی ژرف به ابعاد فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و تمدنی نهضت حسینی و میراث عاشورا هستند.
بیش از 1500 نفر از علما و متفکران اهل سنت طی بیانیهای اعلام کردند: اکنون روزی است، که ما متفکران و صاحبان اندیشه اهل سنت ایران اسلامی، با صدای رسا و تاسی از قرآن و سنت نبوی اعلام میکنیم که ایستادن و مقاومت در مقابل این کفار حربی واجب الهی است.
یادداشت
یادداشت |
نشست بیستوچهارم از سلسلهنشستهای «جمهوری اسلامیشناسی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
یادداشت | حمیدرضا فتحی
با فرا رسیدن ماه محرم، دلها بیش از پیش متوجه عظمت قیام سیدالشهداء علیهالسلام میشود؛ قیامی که نهفقط یک حادثه تاریخی، بلکه مکتبی زنده و جاری در مسیر امت اسلامی است. محرم، آغاز فصلی تازه از تفکر، تأمل و حرکت در پرتو نور عاشوراست.
یادداشت | رضا طراوت
یادداشت | سعید احمدی
سومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در تازهترین اثر خود، کتاب «تافتههای بههم بافته» را با هدف بازخوانی و تحلیل منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی منتشر کرد.
یادداشت | حبیبالله اسداللهی
دومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
یادداشت | حبیب الله اسداللهی
«این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است.» این جمله امام خمینی (ره) مرا بهمرور و تأمل در رفتارهای مذهبی مردم قم در ماه محرم و صفر واداشته است. این روزها وقتی از خیابانهای اطراف حرم حضرت معصومه (سلامالله علیه) گذر میکنم، دستههای عزاداری متفاوتی مرا به خود جلب میکند. در شب سوم شهادت امام حسین (علیهالسلام) دستهای از زنان بیل به دست را دیدم که به نماد زنان بنیاسد در خاکسپاری بدنهای مطهر شهدای کربلا به سمت حرم فاطمه معصومه (سلامالله علیه) در حال حرکتاند. در این دسته عزاداری و جاهای دیگر، بارها دیدهام افرادی لباس شیر پوشیده و بر تختهای چوبی سوارند و بر سر مردم کاه میریزند. در همین ایام دسته عزاداری بزرگی را دیدم که در حال تشییع دهها تابوت نمایشی هستند و جمعیت بسیاری پشت سر آنها در حال حرکتاند. دسته عزاداری بزرگ دیگری که نمایش قابلتوجهی از علمهای کوچک و بزرگی است که جوانان تلاش میکنند قدرت خود را در بلند کردن آنها به نمایش بگذارند. این روزها هیئتهای عزاداری زیادی را میبینم که در آنها افرادی با لباسهای قرمز و با صورتهای زشت و وحشتناک گریم شده، سعی میکنند زشتی و پلیدی شمر و دار و دستهاش را به نمایش بگذارند. از آنطرف مردان چادر به سر کرده با پوشیه و دختربچههای کوچک با چادرهای خاکی، پاهای برهنه و دستهای بستهای را میبینم که کشانکشان در حال کتک خوردن زیر دستوپای دار و دسته شمر ملعون هستند؛ اما عجیبتر هیئت بزرگی که با دهها شتر آذینشده و نمادی از کاروان اسرای کربلا را میبینم که از خیابانهای دور و نزدیک در حال به سمت حرم حضرت معصومه (سلامالله علیه) هستند و چه راه بندان و ترافیک عجیبی از ماشینها در شهر ایجاد کردهاند.
اما همه تصویر این نیست؛ اینجا قم، شهر مجتهدان، عالمان دین، مراجع تقلید جهان، فیلسوفان، عارفان و محدثان و متکلمان است. این روزها جایجای شهر مملو از بنرها و آگهی نماهای بزرگی است که در حال تبلیغ خطیبان و سخنرانهای تحلیلگر واقعه عاشورا از منظرهای مختلف است. اینجا شهر پژوهشگاهها و اندیشکدههای تحلیلگر فرهنگی و اجتماعی است که صدها طلبه و دانشگاهی فاضل در حال پویشگری و تعمق در حوادث تاریخی و اجتماعی است.
احساس میکنم اینهمه تفاوت بین رفتار مردم در سبک آیینی عزاداریها و کنشگری عالمان فرهیخته دینی در شهر قم تناسبی ندارد؛ مردم راه خودشان را میروند و عالمان و فرهیختگان مسیر خود. شاید قرار نیست ذرهای از آنچه گفته و پرداخته میشود در سلوک مذهبی مردم جا باز کند.
این روزها هزاران زن و کودک در غزه به شهادت میرسند؛ اما دستههای عزاداری شهر قم، برای نمایش ظلم در کربلا، دسته زنان و دختران دستبسته و در حال کتک خوردن به راه میاندازند!! شمرهای زمان در فلسطین مظلوم، زنان، مردان و کودکان را با فجیعترین وضعیت به شهادت میرسانند؛ اما در شهر عالمان دینی برای نمادسازی هنوز عدهای لباس شمر به تن میکنند!!
در روز شهادت علمدار و رهبر مقاومت «اسماعیل هنیه» هنوز مردم در حال گریه بر مرد شتر سوار با عمامه سبز و پوشیه سفیدی هستند و هیچ عکس بلکه یاد و نامی از علمدار و رهبر مقاومت دیده نمیشود.
آری اینجا شهر قم است. مردم هنوز دوست دارند، شمر مرده 1400 سال پیش را زنده کنند و در خیابانها به آن لعنت کنند؛ اما به شمرهای زمان کاری نداشته باشند.
نمیدانم تقصیر کمتوجهی عالمان دینی در تبیین است یا فاصله روحانیت از مردم در ابعاد مختلف سبک زندگی است؛ اما به نظرم بعید است با این جنس مناسکزدگی خالی از معنا «اسلام در محرم و صفر زنده بماند».
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ[ مشاهده کل متن ]ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیت تبلیغی یک روحانی در زندان» تازهترین اثر منتشرشده توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
کتاب «ماهر جواب» نوشته حجتالاسلام محمد پورنوروز، پژوهشی نوآورانه و نظاممند است که با طراحی الگویی به نام «مجیب»، به تبیین راهبردهای مواجهه دانشی، مهارتی و بینشی با پرسشها و شبهات دینی میپردازد. این اثر به همت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) منتشر شده و بهعنوان منبعی علمی برای طلاب، مبلغان، و کنشگران فرهنگی در عرصه جهاد تبیین قابل بهرهبرداری است.
با فرارسیدن ایام سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره)، فرصتی مغتنم برای تعمق و بازخوانی مکتب فکری و عملی این بنیانگذار بیبدیل جمهوری اسلامی فراهم آمده است. در این میان، کتاب «مکتب امام خمینی به روایت رهبر معظم انقلاب اسلامی» به عنوان منبعی غنی و مستند، نقش کلیدی در شناخت عمیقتر این مکتب ایفا میکند. این اثر ارزشمند، با گردآوری بیانات رهبر فرزانه انقلاب، تصویری جامع از ابعاد گوناگون اندیشه و سیره امام راحل ارائه میدهد.