X
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «قبیله غریب؛ تجربهنگاری فعالیتهای فرهنگی حجتالاسلام صادقیفر در شهر نِکا»، به قلم علیرضا نیکبین، روز سهشنبه ۱۹ فروردینماه ۱۴۰۴ بهصورت مجازی برگزار شد.
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب زندگی، مادری، کنشگری را برگزار کرد. این اثر نمونهای از آثار تجربهنگاری است که با هدف ثبت و انتقال تجربیات زیسته زنان در عرصههای مختلف اجتماعی و خانوادگی تدوین شده است.
ماه رمضان، ماه رحمت و برکت، با ولادت سراسر نور سبط اکبر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، امام حسن مجتبی (علیهالسلام)، در نیمه خود، جلوهای دیگر مییابد. این میلاد فرخنده، یادآور شخصیت بلندمرتبهای است که جلوهگر بخشندگی، صلحطلبی و کرامت در تاریخ اسلام بوده است.
«موسوعه آیات الاحکام»، اثر منتشر شده توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، روز چهارشنبه 22 اسفندماه در سومین جلسه هماندیشی «بازگشت به قرآن و افق آتی همگرایی ملتهای مسلمان» معرفی شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) نشست نقد و بررسی کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیتهای تبلیغی یک روحانی در زندان» را برگزار کرد. در این نشست، جمعی از صاحبنظران حوزه مطالعات فرهنگی و تبلیغی به واکاوی ابعاد مختلف این اثر و تحلیل دستاوردهای آن پرداختند.
یادداشت | محمد باغچیقی(1)
عنوان : مرزهاي ارتباط با كفارناشر : پژوهشكده باقرالعلوم علیه السلامموضوع کتاب : مذهبينوع کتاب : کتابهای عمومی
تبيين احكام اسلام ناب محمدي، به صورت كاربردي و منطبق با نياز عصر، مستلزم پژوهش در منابع ديني و آراء انديشمندان بزرگ اسلامي است. توجه به تضارب انديشه ها و فرهنگ هاي مختلف، نياز به اين پژوهش و تحقيق را محسوس تر و ضروري مي نمايد.آن چه در اين ميان خود را نشان مي دهد، «شناخت مسائل و موضاعات»، «تشخيص اولويت هاي پژوهشي و نگارشي» و «آشنايي با منابع تحقيق» است. كم نيستند كساني كه توان تحقيق و قدرت نگارش و عرضۀ معارف دين را دارند، اما يا چندان در جريان ضرورت ها و اولويت هاي ملموس و محسوس نيستند، يا محورهي ريزتر موضوع پژوهش را نمي شناسند يا آشنايي و دسترسي به منابع ندارند.از اين رو، در مجموعه «طرح هاي پژوهشي»، كه پژوهشكدۀ باقرالعلوم (عليه السّلام) تهيه، تدوين و عرضه كرده است با يك سري از اين گونه اولويت ها و موضوعات شايستۀ پژوهش آشنا مي شويد. در اين جزوه ها، هم محورهاي اصلي و سرفصل هاي فرعي آن ارائه شده و هم منابع و كتب و مجلاتي كه مي تواند مورد مراجعۀ محقق و پژوهشگر قرار گيرد، با ذكر مدرك دقيق هر عنوان معرفي شده است.اميد است با رعايت اين اولويت ها فقهاي بزرگوار حوزه هاي علميه، به ويژه حوزه علميه قم، موضوعاتي مثل «مرزهاي ارتباط با كفار» را به عنوان محور تحقيق و تدريس درس «خارج فقه» برگزينند و در جمع فضلاي برجسته، به اجتهاد و استنباط عالمانه در اين گونه مسائل بپردازند. به اين ترتيب هم وظيفۀ مسلمين و نظام اسلامي را در رابطه با دنياي كفر و الحاد روشن مي سازند و هم مرزهاي هجوم فرهنگ كفر را از ديدگاه فقهي و حقوقي مي بندند و در نهايت تلاش هاي علمي حوزه ها را به سوي مباحث كاربردي و مورد نياز هدايت مي كنند.از ديگر طرح هاي پژوهشي منتشر نشده عبارتست از: معلم، حضرت زينب (عليها السّلام)، ولايت فقيه، قرض الحسن، امام باقر (عليه السّلام)، امام صادق (عليه السّلام)، و علل پيشرفت و انحطاط مسلمين، امر به معروف و نهي از منكر و... .
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام از انتشار کتاب جدید خود با عنوان «پدیده گفتمان» خبر داد. این اثر به قلم محمدرضا فلاح شیروانی و با تدوین سیدمصطفی مدرس مصلی در زمستان ۱۴۰۳ به چاپ رسیده است.