روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (علیه اسلام) – مدیر گروه ارزیابی آثار پژوهشی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) از بررسی پایان نامه هایی با موضوع شیوه های بهبود مدیریت از دیدگاه اسلام در این پژوهشکده خبر داد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (علیه اسلام): دکتر عظیم عابدینی گفت: 6 عنوان پایان نامه برتر در حوزه مدیریت از دیدگاه اسلام جهت ترویج مدیریت دینی مورد ارزیابی واقع شد.
وی تصریح کرد: پایان نامه "اعمال مديريت بر اساس بصيرت" کاری از مجید عبادی در موسسه امام خمینی تدوین شده است. هدف از اين تحقيق، بررسي نظريه "اعمال مديريت بر اساس بصيرت" و تبيين فرآيند شكل گيري بصيرت است تا در جهت معرّفي نظريه براي محقّقان رشته مديريت، زمينه هاي علمي لازم براي استمرار آن در ابعاد ميداني و كاربردي نيز فراهم شود. اين تحقيق داراي چهار فصل به شرح زير است: فصل اوّل به طرح تحقيق مي پردازد فصل دوم، روش تحقيق با عناوين ذيل را شامل مي شود: محور تحقيق در روش هاي تجربي، معناداري رفتار انسان، مباني، منابع و مراحل استنباط. در فصل سوم، به مباني نظري بحث پرداخته شده است. و در نهایت فصل چهارم به تحليل يافته ها اختصاص دارد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: "بررسي نكاتي از سيره مديريتي حضرت امام خميني (قدس سره) شناسايي ملاك ها و معيارهاي ايشان در تصميم گيري" عنوان پایان نامه دیگری است که در پژوهشکده بررسی شده است. مجدالدّين مدرّس زاده، در دانشکده معارف اسلامي و مديريت این مقاله را تدوین کرده است.
وی افزود: این پايان نامه در پنج فصل تنظيم شده است كه در فصل اوّل، با بيان طرح تحقيق، به اهمّيت و جايگاه موضوع پرداخته است، در فصل دوم، به روش تحقيق و نوع آن اشاره شده و در فصل سوم به ادبيات تحقيق اختصاص داده شده است، در فصل چهارم كه به تجزيه و تحليل يافته ها مربوط مي شود، با عنايت به روش تحليل محتوا، مقوله هاي مورد استفاده اين تحقيق در برگيرنده مفاهيمي است كه در فرضيات تحقيق بررسي مي شوند اين تحقيق در فصل پنجم كه به نتيجه گيري و پيشنهادها مربوط مي شود، در هشت مورد نتيجه گيري خود را ارائه مي دهد و پيشنهادهاي پژوهش را در چهار مورد اعلام مي دارد و با آوردن فيش هاي تحقيقاتي در بخش ضمائم كه به فرضيه هاي تحقيق با شاخص هاي خاص هر كدام مربوط است به پايان مي رسد.
دکتر عابدینی با اشاره به پژوهش "اصل ارزيابي عملكرد و الگوهاي آن در مديريت از ديدگاه اسلام " نوشته محمّدتقي نوروزي، گفت: این پایان نامه در مقطع کارشناسی ارشد در موسسه آموزشي پژوهشي امام خميني به ثمر رسیده است.
وی خاطر نشان کرد: ارزيابي عملكرد از طريق فراهم كردن بازخورد براي كارمندان، يكي از مؤثّرترين ابزارهاي مديريت منابع انساني براي انجام وظايف انتخاب و استخدام، آموزش و بهبود پرسنل، و انگيزش كاركنان و جبران خدمات آنان است. اين پژوهش، براي تحقيق اين هدف و استخراج مباني اسلامي تحقيق، از كليد واژه هاي قرآني استفاده كرده است.
مدیرگروه ارزیابی آثارپژوهشی پژوهشکده گفت: سيّد رضا سيّد حسيني، پایان نامه ای را با نام "عملگرايي در اسلام و اثرات آن بر برخي از فرايندهاي مديريت" در دانشکده معارف اسلامي و مديريت تدوین کرده است که در اين نوشتار سعي بر آن شده كه نحوه مطلوب گرايش به عمل در اسلام و آثار آن بر برخي از فرآيندهاي مديريت تبيين شود.
وی افزود: در این پژوهش به آثار عملگرايي توأم با نيّت در برخي از فرايندهاي مديريت پرداخته شده كه به اختصار نتايج ذيل به دست آمده است: 1. به كار و پُست سازماني در اسلام به صورت تكليف و امانت نگريسته مي شود; 2. از آن جا كه انسان داراي گرايش هاي فطري و نيازهاي طبيعي است، اسلام برنامه ريزي خاصّي براي يك شبانه روز فرد دارد كه در آن، هم رابطه فرد با خدا و هم رابطه فرد با افراد ديگر و هم نيازهاي طبيعي وي در نظر گرفته شده است; 3. روش مناسب در تصميم گيري، عقلانيت ارزشي است و ...
عابدینی پایان نامه بعدی را " بررسي كاربرد سه قدرت تنبيه، تشويق، تخصص در مديريت الهي و اسلامي (با تأكيد بر قرآن) " دانست و گفت: محمّد مهدي نادري قمي، در موسسه آموزشي پژوهشي امام خميني این پژوهش را انجام داده است.در این پایان نامه آمده است: از انواع مهمّ قدرت كه اغلب در مديريت مورد استفاده قرار مي گيرد مي توان به سه قدرت تنبيه، پاداش، تخصّص اشاره كرد. از آن جا كه مديران بارها براي اداره سازمان ها و افراد از اين قدرت ها استفاده مي كنند، به نظر رسيد بسيار بجا است كه تحقيقي با رويكرد اسلامي درباره كاربرد و استفاده از اين چهار قدرت انجام شود.
این مدیر پژوهشی تصریح کرد: محسن منطقي سعادتي در دانشکده معارف اسلامي و مديريت پایان نامه ای با عنوان "رويكرد اعتقادات اسلامي در سازمان" را نوشته و در آن گفته است: انسان، موجودي فرهنگي است و فرهنگ، شالوده فعّاليت ها و تفكّرهاي او را سامان مي دهد. بنيان فرهنگ بر ارزش ها، اعتقادها و نگرش ها قرار دارد. موضوع اين پژوهش، اعتقاد در انسان ها و تأثير آن در سازمان است.
وی افزود: در ادامه بحث، به شناخت جايگاه عقيده در زندگي انسان پرداخته مي شود; به همين منظور، سه خاستگاه اساسي را براي اعتقاد شناسايي مي كنيم: خاستگاه سنّتي، خاستگاه احساسي و خاستگاه تحقيقي. اعتقاد در درجه اوّل بايد بر علم و استدلال مبتني باشد; هرچند اعتقادهاي برخاسته از سنّت نيز در صورت درست بودن مورد تأييد قرار گرفته است (نساء، 26). كاركرد اعتقادات ديني در سازمان نيز موضوعي است كه در ادامه بحث به آن پرداخته شده است.