جنبش های نوپدید دینی معنوی

نخستين مبناي نظري در اين جنبش ها بي شک، اومانيسم است. اومانيسم در اينجا به نيهيليسم و پوچ انگاري درباره فلسفه حيات انسان مي رسد و به انسان اجازه مي دهد که در اين وضع فاجعه آميز، هر چه مي تواند انجام دهد و دنيا در نهايت، بي معناست.
No image
جنبش های نوپدید دینی معنوی
[price] [lowprice] [highprice]

جنبش های نوپدید دینیمعنوی

*

هادي وکيلي - پريسا گودرزي [1]

چکيده

در سال هاي اخير، موج توجه به عرفان ها و مشرب هاي معناگراي سکولار در جهان و کشور ما به شدت فراگير شده است. يکي از دلايل مهم عدم توانايي مسئولان براي مهار چنين پديده هايي، واقع گرا نبودن و نپذيرفتن شرايط حقيقي اجتماع و نظريه پردازي بدون پشتوانه آماري جنبش هاي نوپديد ديني ـ معنوي است.

منظور ما در اين بحث، آسيب شناسي علمي نوعي از دينداري است که واکنش هايي چون عرفان ها و مشرب هاي سکولار را سبب مي شود و همين طور آسيب شناسي روابط و مناسبات اجتماعي و فرهنگي است که ضايعه شناخت نادرست اسلام ناب محمدي(ص) را به وجود مي آورد و سبب غالب شدن گفتمان هاي غلط و افراطي ديني و ضد ديني در کشور مي شود.

نخستين مبناي نظري در اين جنبش ها بي شک، اومانيسم است. اومانيسم در اينجا به نيهيليسم و پوچ انگاري درباره فلسفه حيات انسان مي رسد و به انسان اجازه مي دهد که در اين وضع فاجعه آميز، هر چه مي تواند انجام دهد و دنيا در نهايت، بي معناست. در باب اقبال ايرانيان به جنبش هاي معناگرا از علل گوناگوني، مي توان سخن گفت که گاه برآمده از دل جريان کلي معناگرايي جهاني است که خود در واقع، معلول پديده جهاني شدن، رشد فناوري اطلاعات و سرعت دسترسي به منابع اطلاعاتي است و گاه اوضاع و احوال اقليمي فرهنگي و سياسي جامعه ايران، باعث بروز و بسط جريان هاي مزبور در آن شده است.

واژگان کليدي :جنبش نوپديد، معنويت مدرن، اومانيسم، سکولاريسم.


[1]. هادی وکیلی: عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي. پریسا گودرزی: پژوهشگر.

  • برچسب‌ها
  • پایگاه اطلاع رسانی, پورتال رسمی, پژوهشکده باقرالعلوم(ع)،تبلیغ،اطلاع رسانی،گلشن ابرار

مطالب مرتبط