X
یادداشت | مهدی همازاده مسئول کارگروه بازآفرینی هنری پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)
مقدمه سلسله نشستهای «آنِ ما شدن» با هدف واکاوی ریشههای همبستگی ملی ایرانیان در مواجهه با بحرانها و تبیین چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در انسجام اجتماعی و هویت تمدنی برگزار میشود. این نشستها که به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) طراحی شدهاند، رویکردی آیندهنگرانه به ظرفیتهای تاریخی، معرفتی و تمدنی جامعه ایرانی دارند و با حضور استادان برجسته حوزه و دانشگاه، به تحلیل چالشها و فرصتهای همبستگی ملی میپردازند.
یادداشت | احمد کوثری مدیر کارگروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)
در پی رخدادهای اخیر و تحولات منطقهای که ابعاد جدیدی از همبستگی ملی را در جامعه ایران آشکار ساخت، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) با هدف تبیین و تعمیق این پدیده، سلسله نشستهایی را تحت عنوان «آنِ ما شدن» آغاز کرده است. در همین راستا، گفتگویی با آقای عبدالله صفری، مدیر کارگروه سیاستگذاری فرهنگی این پژوهشکده، ترتیب دادهایم تا به بررسی ماهیت این رویدادها، نقش این نشستها در صورتبندی نظری و امتداد همبستگی اجتماعی، و اهداف آتی این حرکت فکری بپردازیم.
بیستوپنجمین نشست از سلسلهنشستهای «جمهوری اسلامیشناسی» به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد. این نشست که به بررسی سامانه حکمرانی فرهنگی کشور اختصاص داشت، با تمرکز بر تبیین نقش و ساختار «سازمان هیأت و تشکلهای دینی» و با حضور حجتالاسلاموالمسلمین مجید باباخانی، رییس این سازمان، برگزار شد.
یادداشت | محمد جواد فلاح
مدیر کارگروه مطالعات خانواده و تربیت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)
در یازدهمین نشست راهبردی «آنِ ما شدن»، حجتالاسلام بهزاد زارع، پژوهشگر حوزه مطالعات فرهنگی سیاسی به ریشههای اصلی تقابل جمهوری اسلامی ایران با نظام سلطه پرداخت و تأکید کرد که جنگ اصلی بر سر استقلال و پیشرفت ایران در برابر منطق «سلطه مطلق» است که از سوی آمریکا و متحدانش با گزینههای «گاو شیرده یا سرزمین سوخته» ارائه میشود.
شماره دهم فصلنامه «نامهجمهور» با عنوان «بازسازی اجتماعی مقاومت» منتشر شد. این شماره با محوریت ویژهنامهای درباره «نقد اقتصاد سیاسی اشغال» در ۴۰۰ صفحه به چاپ رسیده است.
حجتالاسلام والمسلمین مجید باباخانی، رییس سازمان هیأت و تشکلهای دینی و حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی موسوی، رییس پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، در دیداری مشترک به گفتوگو درباره ظرفیتهای محتوایی و عملیاتی هیئات مذهبی پرداختند.
دهمین نشست از سلسلهنشستهای راهبردی «آنِ ما شدن»، با محوریت «ابعاد روایت ملی از علت، چگونگی وقوع و دوران پس از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و در چارچوب سلسله نشستهای راهبردی «ایران آینده» بهصورت مجازی برگزار شد.
نهمین نشست از سلسلهنشستهای راهبردی «آنِ ما شدن» با موضوع «ابعاد روایت ملی از علت، چگونگی وقوع و دوران پس از جنگ» به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و در چارچوب نشستهای راهبردی «ایران آینده» بهصورت مجازی برگزار شد.
هشتمین نشست از سلسلهنشستهای راهبردی «آنِ ما شدن»، با محوریت «ابعاد روایت ملی از علت، چگونگی وقوع و دوران پس از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و در چارچوب سلسله نشستهای راهبردی «ایران آینده» به صورت مجازی برگزار شد.
✍️ حمیدرضا باقری
✍️ حمید باقری
حجتالاسلام والمسلمین فرحزاد در نشست رونمایی از کتاب «پناهِ پدر»، ضمن انتقاد از غفلت از جایگاه پدر در جامعه و تبلیغات، بر لزوم عملیاتیسازی پژوهشهای فرهنگی و مقابله با تهاجم فرهنگی تأکید کرد و آن را بالاترین جهاد خواند.
مراسم رونمایی از کتاب «پناهِ پدر؛ مهارتهای اخلاقی و عاطفی در رابطه پدر–دختری»، به همت کارگروه مطالعات خانواده پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور صاحبنظران و علاقهمندان برگزار شد. این نشست با هدف تقویت بنیان خانواده و تبیین نقش تربیتی و هدایتی پدران در استحکامبخشی به خانوادههای ایرانی صورت گرفت.
گاه چنین اظهار میشود که دشمنی و ستیز، جلوهای ضمخت و ستبر از دین نمودار میسازد و دلهای عموم مردمان را از آن گریز و پرهیز میدهد. نتیجۀ این آسیبشناسی نیز معمولاً دعوت به صلحِ کل با جهان و دوری از تنازع و تقابل بوده است. دین رحمانی در این دیدگاه، نسبتی با ظلمستیزی ندارد و نیمهی دوم کریمهی «لا تَظلِمون و لا تُظلَمون» را وامینهد.
همبستگی غافلگیرکننده در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اما پدیدۀ اجتماعی سترگی پدیدار شد که سالیانی بود چنین قوی و غنی تجربه نکرده بودیم؛ اینکه هرچه قساوت و عناد دشمن آشکارتر میگشت، همدلی و رأفت در جامعه نیز بیشتر ارتقاء مییافت. مهربانی و یکدلی در میان مردم و شوق و شتاب در یاری یکدیگر، آنهم در شرایطی که مخاطرات بزرگ جانی و مالی همچنان در کمین همگان بود، چهرهای جدید و ناشناخته - یا لااقل مغفول - از جامعه ایران را به نمایش گذاشت. دشمن مشترک عنود که نقاب از صورت برگرفته و عریان و رسوا به میدان آمده بود، پیوندهای کمرنگ و حتی گسسته اجتماعی و ملی را احیا کرد و غمگساری جمعی را با فراموشی اختلافات و مرزبندیهای پیشین، متبلور ساخت. گویی که واقعاً اعضای یک پیکر و یک خانواده به درد آمده و قرار از سایر اعضا ربوده بود. این اتفاق جالب توجه نه تنها نظریات صلح کل و بسیط اندیش را به حاشیه راند، بلکه توجهات را با دریافتی تازهتر به سمت اهمیت ایستادگی منسجم و متحد در برابر مهاجمان خونآشام معطوف کرد.
کیمیای تبری شایان ذکر است زیارت عاشورا پس از آنکه بر جماعت بنیانگذار ظلم و جور (أمة أسست أساس الظلم و الجور) و جنگجویانشان در میدان (أمة قتلتکم) و گروه زمینهساز و تدارکاتچی (الممهّدین لهم بالتمکین من قتالکم) لعن میفرستد و از اطرافیان و پیروان و دوستانشان (من أشیاعهم و أتباعهم و أولیائهم) نیز تبری میجوید، بلافاصله صلح و دوستی با دوستان اهل بیت (إنی سلم لمن سالمکم) را مطرح میسازد. تو گویی که این سلم و صلح در پی آن لعن و تبری میآید و نتیجه طبیعی آن دشمنی، این دوستی و نزدیکیست. کمااینکه قرآن کریم، یاران حضرت رسول را با وصف شدت بر اعداء و رحمت بین خویش میستاید (أشداء علی الکفار رحماء بینهم)؛ باز انگار که این مهر و مودت بین جامعه خودی، بلافاصله در پی آن غیظ و غلظت بر دشمن میآید و نتیجه طبیعی آنست. آنانکه کیمیای مهر و محبت را میجویند و چارهاش را در حذف ادبیات مقاومت و ستیز علیه بنیان ظلم و جور میبینند، پس از اتفاقات جنگ تحمیلی اخیر، دعوتی درونی به بازاندیشی و بازنگری دارند. همبستگی ایران در این خرداد و تیر، نکتهها برای علوم اجتماعی و مردمشناسی دارد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ[ مشاهده کل متن ]ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
همزمان فرارسیدن ماه محرم و موسم حماسه و بیداری، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) مجموعهای خواندنی و تأثیرگذار از تازههای نشر خود را معرفی میکند؛ آثاری که هر یک دربردارنده نگاهی نو و تحلیلی ژرف به ابعاد فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و تمدنی نهضت حسینی و میراث عاشورا هستند.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در تازهترین اثر خود، کتاب «تافتههای بههم بافته» را با هدف بازخوانی و تحلیل منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی منتشر کرد.
کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیت تبلیغی یک روحانی در زندان» تازهترین اثر منتشرشده توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.