«
زن روز
» که پرتیراژترین مجله عصر خودش بود، در ۱۳۴۳ اولین شماره خود را منتشر کرد. این مجله در کنار روزنامه
کیهان
،
کیهان بچهها
،
کیهان ورزشی
، و
کیهان سال
از مجموعه نشریات مؤسسه کیهان بود که توسط مجید دوامی چاپ شد. صاحب امتیازش سناتور مصطفی مصباح زاده، و مدیریتش برعهده همسرش یعنی فروغ مصباح زاده بود. رسالت اصلی
زن روز
ارائه الگوی زن مدرن بود و به صورت افراطی جریان فمینیسم را تبلیغ میکرد.
زن روز
در شماره دوم خود (۱۶ اسفند 1343) ذیل تیتر «دختر بهار» نوشت: «باهوشترین، شیکپوشترین، محبوبترین و باسلیقهترین دختر، دختر بهار خواهد بود. ما تو را میجوییمای دختر بهار. ما در جستوجوی تو، دختر این عصر و زمانه ایم. در جستوجوی دختری که زندگی و کار و تلاش را دوست بدارد، ولی در عین حال، باذوقوسلیقه باشد و زیباییهای رمانتیک و فانتزیهای زندگی را از یاد نبرده باشد. ما در جستوجوی دختری هستیم که هرکس بتواند او را دوست داشته باشد: بهخاطر صفات خوبش، بهخاطر مهربانبودندش، بهخاطر باهوشبودنش، و بهخاطر امروزیبودنش. چنین دختری عنوان دختر بهار مجله
زن روز
را دریافت خواهد کرد. دختر بهار باید چنان خاصیت نفوذ در دلها و دیدهها را داشته باشد که همه آرزو کنند ای کاش او خواهر، نامزد، همسر، و یا دختر ما بود.
و به این ترتیب بود که قصه دختر شایسته سال، ابتدا با نام «دختر بهار» آغاز شد. سال بعدش داستان تا حد زیادی فرق کرد. نام مسابقه به «دختر ایران» تغییر یافت. مهمتر از آن،
زن روز
با پرداخت مبلغ زیادی، مجوز حضور دختر برگزیده ایران در مسابقه دختر جهان را کسب کرد. و در سالهای بعد نیز دختر ایران به دختر شایسته تغییر پیدا کرد.
تا سال 57 و ایام منتهی به انقلاب تقریبا کمتر شمارهای از این مجله پیدا میشود که اخبار، حواشی و مصاحبههایی از دختر شایسته در آن نباشد.
در واقع رسالت اصلی این مجله تبلیغ چهرهای غربی و مدرن از زن بود. تا جایی که میتوان از این نشریه به عنوان یک مجله فمینستی نیز یاد کرد. این مجله بارها به چادر و حجاب حمله کرده و از صفاتی مانند امل و فناتیک و زن عصر حجری و قجری و ... برای تخریب زنان چادری استفاده میکرد. اشتغال، حقوق اجتماعی و مدنی زنان، دستمزد زنان خانه دار از بحث پر تکرار این مجله بوده است. همچنین در سال 56 این مجله در پی بحثهایی که مخالفان و موافقان چادر داشتند نسبت به مخالفت مطلق با چادر عقب نشینی کرده و اقدام چام عکس ها و طرحهایی تحت عنوان بهتر از چادر کرده و سبک جدیدی از چادر را به مخاطبان خود معرفی نمود.
روی جلد مجله تصاویر نیمه برهنه از دختران شایسته، هنرمندان و خوانندگان ایرانی و خارجی چاپ میشد.
کارگروه تاریخ مطالعات اجتماعی به صورت کامل این مجله را از سال 55 تا 60 مطالعه و فیش های مورد نیاز را از آن استخراج و در سایت فیش نگار بارگذاری و تگ زنی کردهاند. و از سال 43 تا 55 نیز مطالب مربوط به دختر شایسته از این مجله به همان ترتیب استخراج شده است.
|