این نشست 9 صبح پنجشنبه 21 خرداد 94 با حضور دانشمندان، علما و طلاب فارس و آذربایجان و محققین پژوهشکده باقرالعلوم(ع) و با قرائت قرآن کریم در مدرسه علمیه امام کاظم (ع) قم آغاز به کار کرد.
سخنرانی آیت الله دکتر احمد بهشتی
آیت الله دکتر بهشتی به عنوان اولین سخنران همایش، با اشاره به حدیث «العلماء باقون ما بقی الدهر» از پژوهشگران خواست تا نام و یاد علمای برجسته دین را احیا کنند.
گزارش مدیر گروه گلشن ابرار
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین عبدالصمد جودتی مدیر گروه گلشن ابرار پژوهشکده باقرالعلوم(ع) با ارائه گزارشی اظهار کرد: پژوهشکده باقرالعلوم(ع) از سال ۶۸ شروع به تالیف شرح حال علمای بعد از عصر غیبت کرده است.
وی اضافه کرد: تاکنون شرح حال ۵۰۰ عالم دینی در قالب ۱۰ جلد گلشن ابرار تدوین و منتشر شده که این کتابها مورد استقبال فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی قرار گرفت.
این پژوهشگر حوزوی گفت: استانهای مختلف کشور از ما درخواست میکنند که کتابهای گلشن ابرار ویژه علمای استانی منتشر شود.
حجتالاسلام جودتی، شرط پرداختن به شرح حال علما را اجتهاد آنها ذکر کرد و افزود: در استانهای مختلف کشور علمایی هستند که ممکن است به درجه اجتهاد نرسیده باشند ولی از نظر تولیدات قلمی و فعالیتهای تبلیغی در جایگاه خوبی قرار دارند.
وی در مورد گلشن ابرار استانهای آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل اظهار کرد: این مجموعه در قالب سه جلد به شرح حال ۳۰۰ نفر از علما پرداخته است.
مدیر گروه گلشن ابرار پژوهشکده باقرالعلوم(ع) گفت: گلشن ابرار بانوان ویژه شرح حال بانوان عالمه مذهب تشیع در چهار جلد تألیف شده است.
به گفته حجتالاسلام جودتی، کار نگارش گلشن ابرار استان فارس از امروز با حضور آیت الله العظمی مکارم شیرازی آغاز شد.
با حضور حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی) در این محفل، حجت الاسلام والمسلمین احمد صمصامی یکی از روحانیون استان فارس با اشاره به تشکیل شورای علمی با حضور پژوهشگران حوزه علمیه قم، ابراز امیدواری کرد که جلد اول گلشن ابرار استان فارس تا سال آینده منتشر شود.
وی درادامه گفت: طرح تدوین گلشن ابرار استان فارس از سال ۸۹ مورد نظر بود ولی متأسفانه به خاطر کمبود بودجه و عدم همکاری، این کار به زمین مانده بود.
وی گفت: اوایل امسال خواب دیدم در سالن بزرگی هستیم که جمعی از علما و شخصیتهای برجسته حضور دارند و مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی رو به بنده کردند و با نگرانی گفتند شما کارهایی درباره علمای استان فارس میکردید، پس چه شد؟ بنده عرض کردم همکاری لازم نمیشود. ایشان فرمودند برو دنبالش خدا کمک میکند.
این پژوهشگر حوزوی ادامه داد: ما که قابل نداشتیم امام زمان(عج) را رویت کنیم ولی نماینده امام زمان(عج) ما را برای تهیه شرح حال علمای استان فارس تشویق کرد.
حجتالاسلام صمصامی، خدمات آیتالله مکارم شیرازی به جهان اسلام و همکاری این مرجع تقلید در تدوین گلشن ابرار استان فارس را قابل تقدیر دانست.
به گفته وی، در این مجموعه شرح حال علمای بعد از غیبت امام زمان(عج) که در استان فارس زندگی میکردند یا اکنون در قید حیات هستند تدوین میشود.
وی با اشاره به وجود شخصیتهای بزرگ در روستاهای استان فارس که از نظر معرفی به مردم گمنام هستند، تأکید کرد: علمای استان فارس نسبت به زندگانی علمای استان خودشان آشناتر هستند و در سفرهای تبلیغی با آنها دیدار میکنند و میتوانند اطلاعات مناسبی در مورد این شخصیتها جمع آوری کنند.
فرمایشات حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی)
پس از بیانات وی، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی) فرمایشات حکیمانه خود را با هشدار نسبت به خالیشدن شهرها از مجتهدان آغاز کرده و در ادامه فرمودند: پیامبر گرامی اسلام(ص) در جمع اصحاب خودشان، خداوند را بخشندهترین بخشندهها معرفی کردند و سپس فرمودند من هم بخشندهترین فرزندان آدم هستم و از همه بخشندهتر بعد از من، کسی است که علم و دانش را یاد بگیرد و منتشر کند و یک نفر عالم به صورت یک امت در قیامت مبعوث میشود.
وی درباره تدوین شرح حال علمای استان فارس توسط پژوهشکده باقرالعلوم(ع) تصریح کرد: سرزمینهای مختلف محصولات متفاوتی دارد و استعدادها در استانهای کشور متفاوت است.
استاد برجسته حوزه، استان فارس را یکی از استانهای عالم پرور و نخبهپرور بیان کرد که در طول تاریخ بزرگان زیادی را در رشتههای مختلف به جهان اسلام عرضه کرده است.
آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه ما در مقابل علما سه وظیفه داریم، تأکید کرد: باید نام و آثار آنها را معرفی کنیم و یاد آنها را بزرگ بشماریم تا نسل موجود بداند که وارث چه میراث عظیم است.
وی خطاب به پژوهشگران گفت: خیال نکنید درهای نخبهپروری بسته شده و فقط علمای گذشته بودند که به این مراتب علمی رسیدند. این سرزمین همان سرزمین است و این نسل زاییده همان نسلهاست و ما باید استعدادهای درخشان را پیدا و شناسایی کنیم.
این مرجع تقلید سرمایه انسانی را مهمترین سرمایه مملکت دانست و افزود: ژاپنیها در جنگ جهانی دوم با بمبهای اتمی کوبیده شدند اما سرمایه انسانی قوی دارند و الان حرف اول را در اقتصاد میزنند.
وی با بیان اینکه ما باید بکوشیم سرمایههای انسانی نخبه را بشناسیم، تصریح کرد: سومین وظیفه ما پرورش نخبگان است.
آیتالله مکارم شیرازی ادامه داد: چه کسی میگوید میرزای شیرازی و ملاصدرا و... پیدا نمیشود. باید نخبگان را بشناسیم و آنها را پرورش دهیم و ما در مدرسه امام کاظم(ع) درباره شناسایی و پرورش نخبگان فقهی تلاش داریم.
وی نسبت به خالی شدن شهرها از مجتهدان هشدار داد و افزود: مردم نیازهای فوری و اورژانسی دارند و نمیتوانند منتظر باشند سئوالات آنها به قم ارسال شود و جوابش بعد از یکی دو هفته برگردد.
به گفته آیتالله مکارم شیرازی، استانهای کشور مدافعانی میخواهد که در برابر هجمههای شدید اعتقادی دشمنان بایستند.
وی تدوین شرح حال علما توسط پژوهشکده باقرالعلوم(ع) را اقدامی مناسب توصیف کرد و خطاب به پژوهشگران گفت: کار شما بسیار خوب است و سعی کنید به مرحله دوم و سوم (شناسایی و پرورش نخبگان) هم توجه داشته باشید.
آیتالله مکارم شیرازی تأکید کرد: در تدوین شرح حال علمای استان فارس دقت داشته باشید که سران صوفیه را به جای بزرگان و علما و دانشمندان فارس معرفی نکنند.
این مرجع تقلید به گروه گلشن ابرار پیشنهاد کرد که شرح حال علما را در بخشهای مختلف ردهبندی کنند.
تقدیر از اساتید و پژوهشگران
سپس 47 تن از اساتید و محققین پژوهشکده باقرالعلوم(ع) تقدیرنامه ها و هدایای خود را از دست مبارک مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی دریافت کرده و مورد تشویق و تفقد معظم له قرار گرفتند.
رونمائی آثار گروه گلشن ابرار پژوهشکده باقرالعلوم(ع)
د رادامه نیز رونمائی 7 جلد از آثار تازه نشر گروه گلشن ابرار پژوهشکده باقرالعلوم(ع) که به شرح حال 300 تن از علمای خطه آذربایجان و نیز به شرح حال بانوان عالمه شیعه پرداخته توسط حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و حضرت آیت الله هاشم زاده هریسی انجام گرفت.
سخنرانی آیت الله هاشم زاده هریسی
در پایان نماینده مردم آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری حضرت آیت الله هاشم زاده هریسی به ایراد سخن پرداخته و گفت: در کشور ما علمای فراوانی وجود دارند که بسیاری از آنها گمنام هستند و باید شناسایی و معرفی شوند......مردم باید از طریق این پژوهش ها متوجه شوند خداوند حفظ حقوق آن ها را مقدم بر حقوق خود قرار داده است.