X
یادداشت
چهارمین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن» با تمرکز بر موضوع «وظیفه رسانهها در حفظ و تقویت روایت اصیل از همبستگی تمدنی جامعه ایرانی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
در جریان دیدار رئیس بنیاد ملی نوجوان از پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، زمینههای همکاری مشترک در حوزه تأمین نیازهای پژوهشی و تولید محتوای فرهنگی ـ دینی برای نوجوانان بررسی شد.
همزمان فرارسیدن ماه محرم و موسم حماسه و بیداری، پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) مجموعهای خواندنی و تأثیرگذار از تازههای نشر خود را معرفی میکند؛ آثاری که هر یک دربردارنده نگاهی نو و تحلیلی ژرف به ابعاد فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و تمدنی نهضت حسینی و میراث عاشورا هستند.
بیش از 1500 نفر از علما و متفکران اهل سنت طی بیانیهای اعلام کردند: اکنون روزی است، که ما متفکران و صاحبان اندیشه اهل سنت ایران اسلامی، با صدای رسا و تاسی از قرآن و سنت نبوی اعلام میکنیم که ایستادن و مقاومت در مقابل این کفار حربی واجب الهی است.
یادداشت |
نشست بیستوچهارم از سلسلهنشستهای «جمهوری اسلامیشناسی»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) برگزار شد.
یادداشت | حمیدرضا فتحی
با فرا رسیدن ماه محرم، دلها بیش از پیش متوجه عظمت قیام سیدالشهداء علیهالسلام میشود؛ قیامی که نهفقط یک حادثه تاریخی، بلکه مکتبی زنده و جاری در مسیر امت اسلامی است. محرم، آغاز فصلی تازه از تفکر، تأمل و حرکت در پرتو نور عاشوراست.
یادداشت | رضا طراوت
یادداشت | سعید احمدی
سومین نشست از سلسله نشستهای راهبردی «آنِ ما شدن؛ چگونگی پیوند سرزمین، ملت و دین در همبستگی ملی ایرانیان در کوران حوادث»، با تمرکز بر موضوع «پشتیبانی عمومی مردم از جنگ»، به همت کارگروه سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) روز یکشنبه، اول تیرماه به صورت مجازی برگزار شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در تازهترین اثر خود، کتاب «تافتههای بههم بافته» را با هدف بازخوانی و تحلیل منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع سبک زندگی اسلامی ایرانی منتشر کرد.
یادداشت | حبیبالله اسداللهی
پژوهشگر: عزيز بابکر نژاد،
دانشگاه: دانشگاه تهران
دانشکده: الهيات و معارف اسلامي
سال: 1385
مقطع: کارشناسي ارشد
استاد راهنما: ، محمد عادل ضيائي
چکیده:
نظام اسلامي نيز مانند هر نظام ديگري ممکن است از دورن دچار تنش هايي شده و با گروه هايي مواجه شود که به هر دليل عليه حکومت دست به شورش زده و موجب ناآرامي جامعه شوند، با قبول اين مطلب که اسلام دين کاملي است و اينکه برنامه¬اي جامع براي تمام اوضاع و شرايط و رويدادها دارد پس لزوماً بايد در اين زمينه نيز برنامه اي تدارک ديده باشد. اين رساله به بررسي برخورد و واکنش جامعه اسلامي با گروه هاي معترض به آن و کساني که از اداي وظايف واجبه امتناع مي نمايند مي پردازد با اين قيد که اين گروه با داشتن تأويلي قابل قبول- و هر چند خطا- عليه حکومت شورش کرده و همچنين از لحاظ قدرت و شوکت در حدي باشند که تهديدي براي حکومت اسلامي به شمار آيند اين گروه در اصطلاح فقه اسلامي «اهل بغي» ناميده مي¬شوند. اسلام با تمام گروه¬هاي مخالف خود به يک شيوه برخورد نمي نمايد بلکه هر گروه بسته به ماهيت و قصدي که دارد، شايستة برخورد خاصي از منظر اسلام است، وضوح اين نکته را مي توان در بررسي ابواب مبحث «خروج عليه حکومت و جنگ عليه اهل بغي» مشاهده نمود. از آنجا که اين افراد خود جزئي از جامعه ي اسلامي هستند و بواسطه ي تأويلي که از ديدگاه فقها قابل قبول است، خروج کرده اند در ايدئولوژي اسلامي مستحق نوعي رفتار ملائم بوده و در واقع اين مکتب در رابطه با اين افراد ملاطفت بيشتري به خرج مي دهد چرا که ممکن است اين افراد در پي اصلاح جامعه بوده و اهدافي متعالي داشته باشند بلکه از نظر اسلام اين افراد فقط بدان خاطر سرکوب مي شوند که عليه حکومت اقدام به مبارزه ي مسلحانه نموده و اين خود موجب سلب امنيت و آسايش جامعه شده و موجبات تفرقه و چند دستگي را فراهم مي آورد، وگرنه افراد در جامعه¬ي اسلامي حق ابراز نظر و حتي اعتراض داشته و حکومت حق تعرض به افراد را به خاطر داشتن عقيده اي متفاوت با ديگران و يا اظهار مخالفت با حکومت را ندارد. پس در جامعه ي اسلامي، افراد حق ابراز نظر و اعتراض دارند و تا زماني که عملاً با حکومت درگير نشده اند، حکومت حق مؤاخذه ي آنها را به عنوان «باغي» ندارد، چرا که اظهار نظر و حتي اعتراض به نوبه ي خود زمينه ي رشد و ارتقاي جامعه را فراهم مي¬آورد، برنامة کلي که اسلام براي اين حالت پيش بيني نموده است از اين قرار است که در ابتدا سعي بر آن است که با توسل به تمام امکانات، شرايطي فراهم شود که از وقوع جنگ هاي داخلي جلوگيري شود به همين منظور امام وظايفي از جمله فرستادن شخصي امين که موجبات صلح و رفع کينه ميان طرفين را فراهم مي کند، را بر عهده دارد و در صورت موفق نبودن اين تاکتيک، حکومت وظيفه دارد با وارد آوردن کمترين خسارت به اين شورشيان آنها را از ادامه ي شورش منصرف نمايد و در جريان جنگ نيز، شيوه اي ملايم تر نسبت به جنگ عليه کفار در پيش گيرد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ[ مشاهده کل متن ]ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیت تبلیغی یک روحانی در زندان» تازهترین اثر منتشرشده توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
کتاب «ماهر جواب» نوشته حجتالاسلام محمد پورنوروز، پژوهشی نوآورانه و نظاممند است که با طراحی الگویی به نام «مجیب»، به تبیین راهبردهای مواجهه دانشی، مهارتی و بینشی با پرسشها و شبهات دینی میپردازد. این اثر به همت پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) منتشر شده و بهعنوان منبعی علمی برای طلاب، مبلغان، و کنشگران فرهنگی در عرصه جهاد تبیین قابل بهرهبرداری است.
با فرارسیدن ایام سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره)، فرصتی مغتنم برای تعمق و بازخوانی مکتب فکری و عملی این بنیانگذار بیبدیل جمهوری اسلامی فراهم آمده است. در این میان، کتاب «مکتب امام خمینی به روایت رهبر معظم انقلاب اسلامی» به عنوان منبعی غنی و مستند، نقش کلیدی در شناخت عمیقتر این مکتب ایفا میکند. این اثر ارزشمند، با گردآوری بیانات رهبر فرزانه انقلاب، تصویری جامع از ابعاد گوناگون اندیشه و سیره امام راحل ارائه میدهد.