X
نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب «ابزارهای فرهنگی؛ تجربهنگاری تولید و استفاده از ابزارهای کمکآموزشی در تبلیغ دینی» به همت کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) و با حضور اساتید و پژوهشگران حوزه تبلیغ، در سالن اجتماعات این پژوهشکده برگزار شد.
یادداشت | احمد کوثری مدیر گروه امت و تمدن پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیه السلام)
حجتالاسلام سیدعلی موسوی در یادداشتی با عنوان «خدای کارگر یا خدای سرمایهدار» که در شماره ۹ فصلنامه نامه جمهور منتشر شده است، به بررسی ریشههای دینی و الهیاتی شکلگیری سرمایهداری و نسبت آن با آموزههای اسلامی میپردازد. او در این یادداشت با استناد به آیات قرآن و روایات اسلامی، به نقد رویکردهای سرمایهداری و تأکید بر حمایت از مستضعفان و کارگران پرداخته است.
عید سعید فطر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است که پس از یک ماه روزهداری و عبادت در ماه مبارک رمضان جشن گرفته میشود. این عید به معنای "عید فطرت" است و فرصتی برای شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر نعمتهایش و همچنین فرصتی برای برقراری همبستگی و محبت بین مسلمانان به شمار میآید.
فقه قرآنی، دانشی پویا و بالنده است که همواره در حال تکامل و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه است. «موسوعه آیات الاحکام»، اثری جامع و نوآورانه در این زمینه است که تلاش میکند با استفاده از آیات قرآن، به تبیین دقیق و جامع احکام فقهی بپردازد.
روز قدس، روز بیداری امت اسلامی و دفاع از مظلومیت فلسطین است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی هر روز جنایتی تازه رقم میزند و قدرتهای استکباری در برابر آن سکوت کردهاند، گرامیداشت این روز بیش از همیشه اهمیت دارد. روز قدس، نماد ایستادگی در برابر اشغالگری و جنایت، و فرصتی برای همبستگی جهانی با ملت فلسطین است.
کارگروه تجربهنگاری فرهنگی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب زندگی، مادری، کنشگری را برگزار کرد. این اثر نمونهای از آثار تجربهنگاری است که با هدف ثبت و انتقال تجربیات زیسته زنان در عرصههای مختلف اجتماعی و خانوادگی تدوین شده است.
ماه رمضان، ماه رحمت و برکت، با ولادت سراسر نور سبط اکبر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، امام حسن مجتبی (علیهالسلام)، در نیمه خود، جلوهای دیگر مییابد. این میلاد فرخنده، یادآور شخصیت بلندمرتبهای است که جلوهگر بخشندگی، صلحطلبی و کرامت در تاریخ اسلام بوده است.
«موسوعه آیات الاحکام»، اثر منتشر شده توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام)، روز چهارشنبه 22 اسفندماه در سومین جلسه هماندیشی «بازگشت به قرآن و افق آتی همگرایی ملتهای مسلمان» معرفی شد.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) نشست نقد و بررسی کتاب «آزادی در زندان؛ تجربهنگاری فعالیتهای تبلیغی یک روحانی در زندان» را برگزار کرد. در این نشست، جمعی از صاحبنظران حوزه مطالعات فرهنگی و تبلیغی به واکاوی ابعاد مختلف این اثر و تحلیل دستاوردهای آن پرداختند.
یادداشت | محمد باغچیقی(1)
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) میزبان نشست نقد و بررسی کتاب «مجلسیات» تألیف خانم حمیده تابعی بود. این نشست که به صورت مجازی برگزار شد، فرصتی مغتنم برای تبادل نظر و بررسی ابعاد مختلف این اثر نوآورانه فراهم آورد.
به گزارش مدیریت ارتباطات و روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی سازمان تبلیغات اسلامی جمعی از اساتید و طلاب حوزههای علمیه تبریز به جهت آشنایی با فرآیند پژوهشی در کارگروهها از این پژوهشکده بازدید کردند. در این بازدید طلاب و اساتید محترم تبریزی، ضمن بازدید از فرآیند پژوهشی در پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی سازمان تبلیغات اسلامی، در نشستی به همین منظور شرکت نمودند.
در این نشست، حجت الاسلام و المسلمین حیدری پور قائم مقام پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی، ضمن خوشآمدگویی و تبریک و تسلیت شهادت سرداران پرافتخار اسلام، شهیدان سردار سپهبد قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و سایر شهدای حادثه تروریستی سحرگاه 13 دی ماه، به تشریح جایگاه پژوهش و تحقیق در دین پرداخت. وی با بیان اینکه پژوهش در هرموضوعی نشاندهنده زنده بودن و رشد در آن موضوع است، پژوهش در امور مرتبط با دین را بسیار ضروری توصیف کرد.
قائم مقام پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی اضافه کرد: در حوزههای علمیه به سه عرصه کلان نگاه جدی شده است؛ عرصه اول آموزش و تدریس است که در حقیقت جزوی از هویت وجودی حوزه تلقی میگردد. عرصه دوم تبلیغ است. بخش اعظمی از طلاب حوزه علمیه همواره ماموریت خود را تبلیغ سه امر احکام، اخلاق و معارف دینی دانسته و در اعتلای آن و رساندن پیام دین به گوش انسانهای شنوا کوشیدهاند. اما عرصه سوم پژوهش است و پژوهش سیراب کننده دو عرصه دیگر بوده و هست. چرا که آموزش و تبلیغ بدون تبیین علمی احکام، اخلاق و معارف اسلامی آنهم به زبان روز فاقد شیوایی و رسایی سخن است.
حجتالاسلام حیدریپور ضمن تاکید بر این نکته که علوم و معارف اسلامی در دستان ما امانت بوده و ما می بایست این امانتها را منتقل کنیم، افزود: شناخت زمانه به ما میگوید، در اطراف ما جریانی در حال رشد و شکل گیری است که مجموعهای از پلیدی، حماقت و عصیان را در قالب یک تمدن نهادینه کرده و دنیا را پر از گفتمان خود نموده است و اگر طلبهای را سرش را در لاک خودش کند و به این مقوله بیتفاوت باشد، سیل پلیدی و پلشتی او را رها نخواهد کرد و اینجاست که پژوهش و تحقیق اهمیت و ضرورت خود را به واضح میکند.
وی با تاکید براینکه مهمترین مسئله در فعالیت حوزوی انتخاب ماموریت متناسب با نیازهای جامعه است، به این نکته اشاره کرد که پژوهش نیز نباید خود را در کتابخانه زندانی کند، بلکه باید با چشمان باز نبض نیازهای فرهنگی و اجتماعی جامعه را در اختیار داشته باشد و برای آنها فعالیت پژوهشی سامان دهد و الا هر پژوهش دیگری فایده چندانی ندارد و صاحب آن در روز قیامت می باید پاسخگوی خداوند متعال باشد.
این نشست در پایان با اقامه نماز جماعت ظهر و عصر پایان یافت.
شماره نهم فصلنامه «نامه جمهور» با عنوان ویژهنامه کارگری، به زودی منتشر خواهد شد. این شماره از فصلنامه در 344 صفحه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی کارگران در ایران میپردازد.
کتاب "رهیافتهای توحیدی 3" با عنوان "شرح کتاب روح توحید؛ نفی عبودیّت غیرخدا با رویکرد فلسفی"، اثری است که به کوشش صدیقه حاجیعلیان توسط پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (علیهالسلام) در سال 1403 به شمارگان 300 نسخه به چاپ رسیده است.
کتاب «رهیافتهای توحیدی 2» شرحی است بر کتاب ارزشمند «روح توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا» اثر حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با رویکردی اجتماعی و به کوشش رضا خانجانی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام منتشر شده است.
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام از انتشار کتاب جدید خود با عنوان «پدیده گفتمان» خبر داد. این اثر به قلم محمدرضا فلاح شیروانی و با تدوین سیدمصطفی مدرس مصلی در زمستان ۱۴۰۳ به چاپ رسیده است.