باسمه تعالی
مشروح گزارش عملکرد گروه گلشن ابرار
مهر 1396
گلشن ابرار
سابقه گلشن ابرار برمیگردد به مجموعه 110 جلدی دیدار با ابرار که در دهه هفتاد بنیانگذاری شد سپس در دو جلد اول و دوم گلشن ابرار تجمیع و چاپ گردید. مخاطب این اثر عامه فهیم جامعه اعم از فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی که شامل اساتید، طلاب و دانشجویان و حتی فرهنگیان و دانش آموزان و آنهایی که سواد خواندن و نوشتن دارند میباشد. این اثر تا کنون در 13 جلد و در 10 هزار صفحه چاپ و منتشر شده و در آن به معرفی 650 شخصیت علمی جهان تشیع پرداخته شده است. اکنون نیز مجلدات 14-20 آن مراحل پژوهش و نگارش آن به پایان رسیده و در نوبت ویرایش و کنترل نهایی قرار دارد که به زودی منتشر خواهد شد.
گلشن ابرار استانی
نظر به استقبال کم نظیر مخاطبان این مجموعه شورای علمی گروه گلشن ابرار پژوهشکده باقرالعلوم بر آن شد که مخاطبان استانهای مختلف را با شخصیت های علمی استان مربوطه نیز آشنا نماید. لذا گلشن ابرار آذربایجان به عنوان اولین اثر در این راستا در تابستان 1394 به مردم فهیم استانهای آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل تقدیم گردید که طی آن به معرفی 300 شخصیت برجسته سه استان پرداخت شد که این پژوهش ادامه دارد.
در ادامه کار استانی اسفند 1392 گلشن ابرار استان تهران نیز کلید خورد که تا کنون کار پژوهش و نگارش حدود 400 شخصیت استان به اتمام رسیده و اکنون مراحل ویرایش و کنترل نهایی را میگذراند که امید است در سال 1397 منتشر گردد.
همچنین طرح استانهای مرکزی، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان، گلستان و فارس در شورای علمی، مصوب و از سوی ریاست پژوهشکده باقرالعلوم به مدیریت گروه ابلاغ گردیده که در چندین جلسه مجزا، شخصیتهای مطرح هر استان مورد نقد و بررسی اعضای شورای علمی قرار گرفته و پژوهش و نگارش شرح حال شخصیتهای مصوب آغاز شده است که در سالهای آتی شاهد چاپ و نشر آن نیز خواهیم بود.
گلشن ابرار شهیدان
با توجه به اینکه خط سرخ شهادت را عالمان دینی در پیش روی امت اسلامی ترسیم میکنند خود نیز در این عرصه پیشتاز شده و رساله های علمیه و عملیه خود را با خون خویش رنگین ساخته اند. در مجموعه مجلدات سیزده گانه منتشر شده گلشن ابرار عالمان شهید نیز به صورت متفرق خودنمایی میکردند. مدیریت گروه بر آن شد شرح حال آنها را به صورت مجزا در مجلدات مختلف تهیه، بازبینی، بازنویسی و به روز رسانی کرده و مجددا منتشر کند که در این راستا جلد اول آن نیز مراحل پایانی پژوهش و نگارش خود را میگذراند که ان شاء الله به زودی در روند چاپ و نشر قرار خواهد گرفت.
گلشن ابرار بانوان
نظر به اینکه 50 درصد افراد جامعه را بانوان مسلمان تشکیل می دهند، شورای علمی گلشن ابرار مصمم شد این قشر از جامعه را نیز با الگوهای کاربردی از جنس خودشان آشنا نماید از این رو در بهار 1393 جلد اول و در پاییز 1395 جلد دوم گلشن ابرار بانوان را تقدیم فرهیختگان از زنان مسلمان کشور نمود که مراحل پژوهش و نگارش مجلدات سوم و چهارم این اثر نیز به پایان رسیده و به زودی شاهد انتشار این دو مجلد نیز خواهیم بود.
برگزاری نشست های علمی پژوهشی با اشراف مراجع معظم تقلید
از آنجا که عقبه هر کار علمی پژوهشی را کارشناسان و فرهیختگان آن علم پشتیبانی و آینده روشن آن را ترسیم می کنند لذا در این امر با مراجعی که در رجال و تراجم صاحب نظر هستند مشورت و با حضور اعضای شورای علمی و پژوهشگران گروه گلشن ابرار جلسات متعددی برگزار گردیده است که به عنوان نمونه به سه نشست تخصصی با حضور حضرات آیات عظام: مکارم شیرازی، علوی گرگانی و دکتر احمد بهشتی می توان اشاره کرد.
در خرداد 1394 حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی فرزندان خود در این مجموعه را تفقد و از هفت اثر علمی پژوهشی گلشن ابرار رونمایی و در فرمایشات خود ضمن تشویق پژوهشگران و اساتید گروه، اهمیت رجال و تراجم نگاری را در ارائه اسوه و الگوی کاربردی به نسل جوان جامعه اسلامی بسیار با اهمیت تلقی فرمودند.
در دی 1395 نیز حضرت آیة الله العظمی علوی گرگانی ضمن فرمایشاتی اهتمام پژوهشگران و اساتید حوزوی به امر تراجم نگاری را ستوده و چهار جلد از آثار تازه نشر گروه گلشن ابرار را رونمایی کردند.
در مرداد 1394 هم آیة الله دکتر احمد بهشتی، عضو مجلس خبرگان رهبری در اختتامیه نشست تراجم نگاری گروه گلشن ابرار پژوهشکده باقرالعلوم حاضر و بر اهمیت این علم تاکید نموده، پژوهشگران و اساتید حاضر را بر ادامه این کار ارزشمند تشویق و تاکید نمودند.
شورای علمی
روند کار گلشن ابرار بدین صورت است که ابتدا شخصیتهای مورد نظر در نشست هایی با عنوان شورای علمی گروه مطرح و پس از تصویب شورا به پژوهشگران جهت تهیه شرح حال ارائه می گردد. اعضای محترم این شورا که همگی از اساتید حوزه علمیه قم هستند بدین قرار است:
- آیة الله دکتر احمد بهشتی
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ محمدجعفر طبسی
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ محمود مهدی پور
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ ناصر باقری بیدهندی
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ ناصرالدین انصاری
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ عبدالرحیم اباذری
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ عبدالحسین جواهرکلام
- استاد غلامرضا گلی زواره
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ محمدعلی نجفی
- حجة الاسلام و المسلمین استاد شیخ عبدالصمد جودتی
جلسات این شورا به صورت ماهانه و منظم تشکیل و رزومه عالمان توسط هر یک از اعضا مطرح و پس از بحث و بررسی و اطمینان از دارا بودن شرایط عامه و خاصه از جمله تشیع، اجتهاد و تالیف آثار علمی و ... با نظر اکثریت اعضا تصویب می گردد.
مجمع اهل قلم
مدیریت گروه گلشن ابرار جهت اتقان محتوا و منابع مقالات علمی پژوهشی گلشن ابرار تصمیم بر آن گرفت که همه مقالات قبل از چاپ و پس از ارزیابی اولیه در نشست های تخصصی با عنوان مجمع اهل قلم در حضور اساتید متخصص این فن مطرح شده و پس از نقض و ابرام و اصلاحات پژوهشگران در مرحله چاپ و نشر قرار گیرد، لذا اولین نشست آن در اردیبهشت 1389 برگزار گردید که تا کنون (مهر 1396) تعداد 151 نشست با حضور پژوهشگران و اساتید برگزار و طی آن شرح حال 789 عالم شیعی مطرح و از سوی پژوهشگران دفاع و توسط اساتید محترم ارزیابی گردیده است.
برگزاری کارگاه های تخصصی
گروه گلشن ابرار جهت ارتقا و روزآمد کردن مقالات پژوهشی محققین تا کنون اقدام به تشکیل سه کارگاه تخصصی نموده است.
- دوره تراجم نگاری مقدماتی
این دوره در مرداد 94 طی دو روز در 5 جلسه برگزار و استاد حاج شیخ محمدجعفر طبسی به ارائه سرفصل های رجال و تراجم نگاری و نکات اشتراک و افتراق آن دو پرداخت. همچنین ایشان به معرفی منابع رجالی و تراجم نگاری از اهل سنت و شیعیان اهتمام ورزید.
- دوره تراجم نگاری تکمیلی
این دوره نیز دی ماه 94 در دو نوبت صبح و عصر برگزار و استاد حاج شیخ ناصرالدین انصاری، استاد غلامرضا گلی زواره، استاد محمدتقی ادهم نژاد، استاد محمدعلی نجفی، استاد قلی زاده و استاد حاج شیخ عبدالصمد جودتی به ارائه رئوس مطالب تکمیلی در رجال و تراجم نگاری، منبع یابی، مستند سازی، شیوه پژوهش، شیوه نگارش و تطبیق مواد آیین نامه و شیوه نامه پژوهشی و نگارشی گروه با نمونه ای از مقالات به صورت کاربردی پرداختند.
در پایان هر دو دوره آزمون علمی برگزار و گواهی علمی به ممتازین ارائه گردید.
- کارگاه نگارش خلاق
این کارگاه با ارائه جناب آقای دکتر فریدالدین فرید در فروردین و اردیبهشن 1396 طی شش هفته و در 12 جلسه با استقبال پژوهشگران این مرکز برگزار گردید و در پایان دوره نیز آزمون عملی برگزار و گواهی علمی به منتخبین دوره تقدیم گردید.