محمد طلایی در گفتگو با روابط عمومی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام با بیان اینکه کارگروه سيره و منطق رهبری امام (ره) و مقام معظم رهبری، تأمينگر تحليل سيرهای و قواعدی تاريخ رهبری انقلاب است، اظهار داشت: تاریخ معاصر در مراکز پژوهشی به طور معمول انصراف به عصر قاجار و حداکثر پهلوی پیدا میکند در حالی که تحولات 50 سال اخیر نقش تعیین کنندهتری دارند.
وی با بیان اینکه انديشه ولايی- مردمی اسلام ناب، محور تدوين تاريخ را مناسبات ولی خدا و مردم میداند و ساير حوادث تاريخ را بر محور اين پديده روايت میكند، تصریح کرد: بر اساس همين نظريه «سيره رهبری امام» به مدت 4 ترم در دانشگاه صنعتی شريف تدريس شد و «سيره رهبری آقا» نيز به مدت 4 ترم ارائه و در دو دوره ارائه گرديد.
طلایی با اشاره به اینکه تيم تحقيقاتی و تربيت استاد این ماده درسی، عملا سرمايه ارزشمندی برای تدوين تاريخ جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی را فراهم ساخت، افزود: اين پروژه در قالب 15 جلد کتاب در حال اجرا است و از دوران طلبگی امام خمينی (ره) تا انتهای دولت كنونی را در بر خواهد گرفت.
وی توضیح مدل رفتاری حضرت امام (ره) و پس از ایشان رهبر معظم انقلاب و نیز بررسی چالشهایی که جریانهای مختلف با رهبران انقلاب چه در دوره حضرت امام و چه در دوره زعامت حضرت آیتالله خامنهای داشتند را هدف مهم تأسیس کارگروه سیره و منطق رهبری عنوان و تصریح کرد: هدف اصلی مشخص شدن ابعاد و پیچیدگیهای مختلف تصمیمهایی بود که رهبر جامعه میگیرد.
مدیر کارگروه سیره و منطق رهبری امام (ره) و مقام معظم رهبری پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام گفت: ابتدا برای آمادهسازی محتوای مناسب جهت ارائه در بعضی از حوزههای دانشجویی مانند حوزه دانشجویی در دانشگاه شریف، اقدام و دادهها و اطلاعات مورد نیاز خود را برای تحلیل گزینشی رفتارهای امام و رهبری استخراج کردیم.
وی افزود: از آنجا که تحلیل رفتارهای امام و رهبری نیاز به پژوهش جدی داشت و لازم بود روایتهای مختلف از تاریخ انقلاب و حتی دوران مشروطه به این سو که یا عام هستند و یا ناظر به یک موضوع مشخص مورد مطالعه و فرآوری قرار گیرند، از سال 98، کارگروه سیره و منطق رهبری امام (ره) و رهبر معظم انقلاب توسعه پیدا کرد و در حال حاضر 14 پژوهشگر به صورت مستقیم درگیر این کلانپروژه هستند.
طلایی گفت: طرح سيره رهبری امام خمینی؛ انتشار 2 جلد ابتدايی (دوران طلبگی و استادی امام خمينی)، طرح روايت حركت كلان جمهوری اسلامی در سياست خارجی، اقتصاد و فرهنگ (تدوین اولیه اثر منطق سیاست خارجی امامین انقلاب)، کتاب سیره گفتمانسازی و جریانسازی فرهنگی و کتاب طعمه هتل هیلتون از اقدامات صورت گرفته در کارگروه منطق و سیره رهبری امام (ره) و مقام معظم رهبری است.
وی درباره کتاب سیره رهبری امام خمینی (ره) با توضیح اینکه یک جنس پروژه تحلیل و روایت تاریخ عام سیره رهبری براساس تقسیمبندیهای زمانی است، زمانهای مختلفی که حضرت امام کنشگری اجتماعی جدی داشتند را به دوره طلبگی تا دوره استادی، از استادی تا رحلت حضرت آیتالله بروجردی و در ادامه شروع نهضت تا تبعید حضرت امام و از تبعید تا رفتن ایشان به پاریس و داغ شدن فضای انقلاب اسلامی و مبارزات انقلاب که سبب پیروزی انقلاب اسلامی شد تا دوره تثبیت و دوره جنگ تا رحلت حضرت امام تقسیم کرد.
وی یادآور شد: تاکنون دو جلد کتاب با نامهای «آقا روح الله» و «حاج آقا روح الله» منتشر شده است و جلد دوم کتاب «حاج آقا روح الله» نیز با نام «سیاهیها و سوهانها» در دست انتشار است؛ کتابهای «طعمه هتل هیلتون» شامل فرایند مذاکرات مک فارلین تا مداخله حضرت امام (ره) در این زمینه و ویرایش نخست «درسنامه مکتب سیاسی امام خمینی (ره) در بستر تاریخ» در حال تکمیل و تدوین قرار دارند.
طلایی از چهار جلد سيره رهبری امام خمینی، پنج جلد سيره رهبری مقام معظم رهبری، راه اندازی سیره رهبری معصومان(ع)، روايت حركت كلان جمهوری اسلامی در سياست خارجی، اقتصاد و فرهنگ با تدوین 2 اثر منطق اقتصادی و منطق فرهنگی انقلاب اسلامی، به عنوان اقدامات در دست انجام کارگروه منطق و سیره رهبری انقلاب اسلامی نام برد.
پژوهشگر پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام با بیان اینکه در تلاش هستیم تا رفتارها و کنشهای رهبران انقلاب اسلامی را در بستر تاریخ در موضوعات مختلف همچون فرهنگ، سیاست، نظامی، اقتصادی روایت کنیم، ابراز کرد: دانشجویان و طلاب در این زمینه به دنبال یک منبع موثق دارای خط سیر تاریخی بودند و لازم بود فهم مدل حرکتی حضرت امام و حضرت آقا را در قالب مشخص ارائه دهیم.
وی گام بعدی فعالیتهای کارگروه منطق و سیره رهبری را تعریف پروژههای خاص بر روی نهاد دین، حوزه و روحانیت عنوان و تصریح کرد: برآورد ما این است که طی دو سه سال آینده روایت عام از سیره رهبران انقلاب اسلامی و تمامی مجلدات آن منتشر و تکیه و تمرکز اصلی کارگروه بر روی بحثهای موضوعی با سبقه تاریخی قرار گیرد.
طلایی شاخه دیگر فعالیت کارگروه سیره و منطق حضرت امام (ره) و رهبری را سیره معصومین عنوان کرد و گفت: با فهم مدل حرکتی حضرت امام و حضرت آقا و بررسی تاریخ انقلاب و انتساب این فهمها به سیره معصومین علیهمالسلام، به سراغ فهم سیره معصومین میرویم و تکیه بیشتر بر روی دورهای است که حکومت دست معصومین است؛ یعنی از شروع بعثت تا صلح امام حسن علیهالسلام در مدینه.
وی افزود: در این فضا سه پروژه تعریف شده که بعضی با پیشرفت هفتاد تا هشتاد درصدی روبهرو است؛ یک پروژه مقایسه گفتمان تاریخی و برداشتهای تاریخی در مقایسه دو شخصیت نزدیک به هم در فضای گفتمان انقلاب در جهان اسلام یعنی مقام معظم رهبری و سید قطب است که قرابتهای بسیاری با هم دارند و مقام معظم رهبری از سید قطب تأثرهای زیادی داشتهاند هرچند تفاوتهای بسیاری هم دارند.
این پژوهشگر حوزوی گفت: پروژه بعدی کارگروه درسنامه سیره حضرت رسول (ص) در اقامه دین و راهبردهای خاص ایشان در انتخاب گفتمان، انتخاب مخاطب اجتماعی، تعاملات با طیفهای مختلف جامعه مکتب است که مورد بررسی قرار میگیرد؛ مطالعات اولیه درباره میزان فرایند عام اقامه دین در قالب حکومت و فرایند اجتماعی و نسبت بین این دو انجام شده و در گامهای اولیه تدوین قرار دارد.
مدیر کارگروه سیره و منطق رهبری امام (ره) و مقام معظم رهبری پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام گفت: پروژه دیگر هم که به تازگی طراحی شده تلفیق تحلیل تاریخی از سیره معصومین و سیره حضرت امام (ره) و حضرت آقا است که این دو را با هم مقایسه کرده و در تلاش هستیم تا قواعد عام و فرازمانی و فرامکانی را از آن استخراج کنیم.
شایان ذکر است:
از طرحهای در حال انجام کارگروه سیره و منطق رهبری امام (ره) و مقام معظم رهبری میتوان به سیری مقام معظم رهبری بین سالهای 1392 تا 1400، سیره سیاسی اجتماعی امام خمینی (ره)، جلد سوم کتاب حاج آقا روح الله، طرح کلی بررسی تاریخی سیر رهبری امام خامنهای از 1376 تا 1384، زندگی امام خمینی(ره) در بستر تاریخ (دوره تبعید – آبان 1343 تا مهر 1357)، سیره امام خمینی (ره) از رحلت آیت الله بروجردی تا تبعید ایشان به ترکیه، سیره حضرت امام خامنهای از سال 1384 تا 1392، سیره رهبری در دوره هاشمی، بررسی سیره آیتالله خامنهای در دوران تثبیت انقلاب در مقایسه با آقایان بهشتی، منتظری و هاشمی (بهمن 1357- مهر1360) و جریانشناسی حوزه علمیه در نسبت با امامین انقلاب اشاره کرد.